Umrl je Borislav Stanković

V 95. letu starosti je na svojem domu v Beogradu umrl dolgoletni košarkarski funkcionar Borislav Stanković, poročajo srbski mediji.

Borislav Bora Stanković je eden od utemeljiteljev moderne 
košarke.  Foto: Sta
Borislav Bora Stanković je eden od utemeljiteljev moderne košarke.  Foto: Sta

BEOGRAD > Borislav Bora Stanković je eden od utemeljiteljev moderne košarke. V času njegovega delovanja v Mednarodni košarkarski zvezi (Fiba) - od leta 1976 do 2002 je bil generalni sekretar - je bila zarisana črta za tri točke, spremenile so se dimenzije igrišča, namesto polčasa so uvedli četrtine, Stanković pa je tudi med najzaslužnejšimi, da je na olimpijskih igrah v Barceloni zaigralo ameriško sanjsko moštvo.

Stanković je bil kot igralec član beograjskih klubov Crvene zvezde, Železničarja in Partizana, kot trener pa je deloval v Partizanu, OKK Beogradu in italijanskem Cantu.

Osvojil je tri prvenstva bivše države kot igralec in trener, bil je prvak Italije ter dvakrat pokalni zmagovalec Jugoslavije.

V reprezentančnem dresu je med letoma 1948 do 1953 odigral 36 tekem, v košarkarsko zgodovino pa bo zapisan tudi kot prvi strelec na svetovnih prvenstvih (1950). Leta 1991 je postal član košarkarske hiše slavnih v Springfieldu.


Najbolj brano