Učinkoviti Francozi, borbeni Hrvati

Do konca nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji sta ostali le še dve od skupno 64 tekem. Tista manj pomembna bo sobotna za tolažilno tretje mesto med Belgijo in Anglijo, vrhunec ruskega mundiala pa bo v nedeljo ob 17. uri v Moskvi, kjer bosta za naslov igrali Francija in Hrvaška.

 Foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

LJUBLJANA > Tako v Franciji kot nam bližji Hrvaški v teh dneh vlada prava nogometna mrzlica. Oboji si močno želijo slavni kipec za najboljšega na svetu. Francozi so si ga že priborili, in sicer na domačem prvenstvu leta 1998, Hrvati pa nanj še čakajo. Doslej so mu bili najbližje prav leta 1998, ko so osvojili tretje mesto.

V boju za takratni finale pa so jih izločili prav Francozi. Takrat je Davor Šuker popeljal Hrvaško v vodstvo v 46. minuti, francoski junak pa je postal branilec Lilian Thuram, ki je zadel v 47. in 70. minuti.

Angleži so bili bolj utrujeni od Hrvatov

Za Hrvate je torej že preboj v finale največji uspeh doslej, a se pri tem ne nameravajo ustaviti. Njihova pot do finala je bila dolga in naporna, zaradi česar bi nedeljska zmaga pomenila še toliko več. Spomnimo, Hrvati so najprej igrali v skupini D, kjer so z 2:0 odpravili Nigerijo, nato kar s 3:0 razglašeno Argentino z Lionelom Messijem, za konec pa še Islandijo z 2:1.

V izločilnih bojih pa so se Hrvati dodobra naigrali nogometa. V osmini finala so po enajstmetrovkah izločili Dance, v četrtfinalu prav tako po kazenskih strelih gostitelje Ruse, v polfinalu pa po podaljšku, ko je v 109. minuti za 2:1 zadel Mario Mandžukić, še Anglijo.

Mnogi so menili, da bodo Hrvati predvsem v polfinalu že precej utrujeni. Toda dokazali so nasprotno, Angleže, ki so že na veliko objavljali slogan “it's coming home” (prihaja domov), kar se veže na pokal za prvaka oziroma sam nogomet, so potisnili v žalost. Izkazalo se je, da so bili bolj utrujeni Angleži. To pa je več kot zadostno opozorilo, da v nedeljo niti Francozom ne bo lahko.

Francozi po italijansko

Izbranci pragmatičnega Didierja Deschampsa so kar nekako z “italijanskim” načinom opravili dosedanjo pot. Za oko nikakor ne privlačna, zato pa izredno učinkovita igra jih je brez posebnih pretresov pripeljala skozi skupino C. Najprej neprepričljiva, a vendarle zmaga proti Avstraliji z 2:1, nato neprepričljiva, a pomembna točka z Dansko za 1:1, na koncu pa še rutiniranih 2:0 proti Peruju. To jim je prineslo prvo mesto in v osmini finala Argentino.

Ta kljub končnemu izidu 4:3 še zdaleč ni bila kos Francozom s hitrim, mladim Kylianom Mbappejem, za nekatere premalo vidnim, a še kako koristnim Antoinom Griezmannom in drugimi. V četrtfinalu so galski petelini povsem zasluženo dobili boj z Urugvajem (2:0), ki je pogrešal razpoloženega, a poškodovanega napadalca Edinsona Cavanija, v polfinalu pa so s svojo taktiko hkrati premagali in razjezili Belgijce. Edini gol je dosegel Samuel Umititi v 51. minuti, sledilo je bolj ali manj branjenje te minimalne prednosti.

In to je bilo uspešno. Belgijci so se zgražali nad načinom igre, Francozom pa je bilo za kritike malo mar. Konec koncev upravičeno, svoj cilj so dosegli. Tako bodo v nedeljo na stadionu Lužniki poskušali ponoviti uspeh generacije '98, v kateri so bili med drugimi Zinedine Zidane, zdajšnji selektor Dechamps, Laurent Blanc, Marcel Desailly, Thierry Henry, David Trezeguet in drugi. Za galske peteline bo to tretji finale, ob zmagi leta 1998 so leta 2006 izgubili proti Italiji.

Če imajo Francozi ob tem doslej še dva naslova evropskega prvaka, enkrat pa so bili podprvaki (doma, leta 2016), pa imajo Hrvati v tem pogledu manj uspeha. Ob letošnjem finalu in omenjenem tretjem mestu 1998 so na prvenstvih stare celine najdlje prišli do četrtfinala (1996, 2008). Toda zgodovina ne pomeni veliko, niti to, da Francija na petih medsebojnih tekmah še ni premagala Francozov. Govorijo zdajšnja dejanja in izbranci Zlatka Dalića v tem pogledu v Rusiji govorijo odločno.

Borbeni Hrvati

“Neverjetno je, kaj počne ta ekipa, kako se bori, kako ne popušča. Končno so se nam poklopile stvari, ki se niso na prejšnjih turnirjih. Toda to ni naključje. Dolga leta smo delali za to, zdaj pa se nam obrestuje,” je hrvaškim medijem povedal Luka Modrić, motor ekipe, v kateri imajo pomembno vlogo tudi vratar Danijel Subašić, pa branilci Dejan Lovren, Domagoj Vida, vezisti Ivan Rakitić, Ivan Perišić, neumorna napadalca Ante Rebić in Mario Mandžukić ...

Na drugi strani bodo za mnoge favoriti prvenstva. Imena, kot so Hugo Lloris, Raphael Varane, Samuel Umtiti, odkritje Benjamin Pavard, Paul Pogba, N'Golo Kante, Mbappe in druga pač vzbujajo spoštovanje, ne glede na to, kdo je tekmec. Eden glavnih adutov pa je Griezmann, s tremi zadetki in dvema podajama na tem mundialu eden najkoristnejših igralcev. Ta igra v klubu skupaj z Janom Oblakom pri madridskem Atleticu, ki bi se mu mnogi zelo radi izognili zaradi čvrste igre.

In podobno, po mnenju Griezmanna, kaže tudi letošnja Francija. “Zelo sem zadovoljen s predstavami soigralcev. Branili smo se in zadeli iz prekinitve. Podobno kot Atletico,” je za športni dnevnik L'Equipe po zmagi proti Belgiji povedal 27-letni napadalec. Tudi zaradi tega Francoze pred zadnjo, odločilno tekmo visoko cenijo tudi stavničarji, saj so jih postavili v vlogo izrazitega favorita (kvota 1,9 proti 4,5).


Najbolj brano