Tudi s slovenskimi aduti

Po razburjenjih v nogometni ligi prvakov je napočil čas še za uvodna dejanja skupinskega dela evropske lige, ki jih bo z zanimanjem pospremil tudi reprezentančni selektor Matjaž Kek.

Samir Handanović je nekajkrat rešil Inter na uvodnem obračunu 
lige prvakov, v soboto pa ga čaka vroč mestni derbi z Milanom. Foto: Profimedia
Samir Handanović je nekajkrat rešil Inter na uvodnem obračunu lige prvakov, v soboto pa ga čaka vroč mestni derbi z Milanom. Foto: Profimedia

NOVA GORICA > Drugi razred evropskega nogometa bo imel močan slovenski pridih, pa čeprav v njem ne bo nogometašev Maribora, ki so obstali na zadnji stopnički pred skupinskim delom. Morda pa bosta evropsko slovo slovenskih prvakov maščevala zdomca, ki v skupini H branita barve tekmecev bolgarskega Ludogorca, kjer bo nocoj gostoval moskovski CSKA z Jako Bijolom. Mladi vezist, ki je zaradi poškodbe izpustil zadnjo reprezentančno akcijo, se je vrnil v kader, in bi lahko prav v Bolgariji spet izkusil nekaj igralnih minut. Ni pa dvoma, da bo svoje mesto v začetni enajsterici spet zasedel Miha Blažič, ki bo s Ferencvarošem gostoval v Barceloni pri Espanyolu.

V skupini A je ciprski Apoel Romana Bezjaka in Vida Belca na papirju v vlogi favorita v dvoboju z luksemburškim Dudelangom. Še eden od junakov slovenske zmage nad Izraelom, Benjamin Verbič, bo v skupini B s kijevskim Dinamom gostil Malmö. V kadru Lugana na gostovanju pri Köbenhavnu pa gotovo ne bo Škofjota Domna Črnigoja, ki je reprezentančni dvoboj s Poljsko predčasno končal s poškodovanim gležnjem. V skupini C bo za primorski pridih poskrbel sodnik Matej Jug, ki bo evropsko sezono odprl v Španiji na dvoboju med Getafejem in Trabzonsporjem. S turškim tekmecem pa se bosta v skupini K soočila tudi Andraž Šporar in Kenan Bajrić. V Bratislavo k Slovanu prihaja eden od treh carigrajskih velikanov, Bešiktaš. Roberta Berića pa s St. Etiennom za uvod v skupini I čaka gostovanje pri belgijskih sosedih v Gentu.

Skupinski del evropske lige se bo sklenil 12. decembra, ko bo znanih 32 ekip, ki bodo spomladi nadaljevale tekmovanje v izločilnih bojih. Med njimi bo tudi osmerica, ki bo skupinski del lige prvakov (LP) sklenila na tretjem mestu. Ni torej izključeno, da bo leta 2020 branjenje lovorike v evropski ligi začel tudi Chelsea, ki je elitno klubsko tekmovanje začel z domačim porazom 0:1 proti Valencii. Sicer pa je LP z ničlo začel tudi aktualni prvak Liverpool, ki je z 0:2 klonil v Neaplju. V drugem derbiju torkovega večera sta se Borussia Dortmund in Barcelona razšla brez golov. V isti skupini pa je Inter Samirja Handanovića doma komaj izvlekel remi 1:1 s praško Slavijo.


Najbolj brano