Tudi Primorci bodo še čakali

V petek zvečer so na sedežu evropske kajakaške zveze sklenili, da so vse tekme pod njihovim okriljem, ki so bile predvidene do 15. avgusta, odpovedane ali preložene. To bo precej spremenilo načrte tudi odličnim primorskim tekmovalcem.

Tretji slalomist sveta Luka Božič nestrpno čaka na tekme. Foto: Anze Malovrh/STA
Tretji slalomist sveta Luka Božič nestrpno čaka na tekme. Foto: Anze Malovrh/STA

LJUBLJANA > V naslednjih dneh bodo skupaj z organizatorji posameznih tekem na mednarodni kajakaški zvezi preverili, katera odpovedana tekmovanja bi bilo mogoče izvesti po 15. avgustu. Nov tekmovalni koledar bo predvidoma objavljen v maju. Vsekakor je že jasno, da so kajakaši in kanuisti, predvsem tisti na divjih vodah, izgubili glavnino sezone - z olimpijskimi igrami vred.

Najbolj bodo prizadeti specialisti za spust na divjih vodah. Ostali so brez svetovnega pokala in svetovnega prvenstva. Velik del tekem v tem športu bo težko nadomestiti, ker je izvedba spustov (predvsem klasičnih) precej odvisna od vodnatosti rek, ki je ob koncu poletja praviloma najslabša.

“Spustaši smo bili prvi, ki so nam odpovedali prvenstvo. Bil sem presenečen in razočaran, saj sem se zelo veselil tekmovati v ZDA. Vsi smo v pat poziciji, ko ne vemo, ali je sezone konec ali nam bodo SP prestavili na kasnejši datum. Nekaj je govoric, da bi lahko prvenstvo nadomestila Solkan ali La Seu d'Urgell, vendar se vse tako hitro spreminja, da ni nič zanesljivega. Še vedno upam, da se bo pandemija še pravočasno umirila in da bomo v drugem delu sezone lahko spet tekmovali. Želim si namreč ubraniti naslov svetovnega prvaka. Ne bi rad bil še eno leto prvak le zato, ker bi prvenstvo letos odpadlo, ” je povedal nosilec številnih odličij z največjih tekmovanj, Solkanec Nejc Žnidarčič.

Tudi ostali primorski tekmovalci so sprva upali, da bodo sezono začeli vsaj konec marca in se aprila že skoraj vsak teden selili s tekme na tekmo. Še pred nekaj dnevi je kazalo, da bi sezono lahko začeli junija, vendar je mednarodna kajakaška zveza po posvetu z zdravstvenimi strokovnjaki v času, ko po svetu pandemija novega korona virusa še napreduje, tekmovalni koledar še dodatno skrčila.

V teh razmerah zato še ni jasno, kdaj bo mogoče izvesti evropsko prvenstvo v slalomu in svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. Kajakašica na mirnih vodah koprske Žusterne Špela Ponomarenko Janić se je morala sprijazniti z novimi razmerami: “V celotnem pripravljalnem obdobju sem zelo dobro trenirala in občutek v čolnu je bil primerljiv mojim najboljšim sezonam, če ne še boljši. Zato sem nekoliko razočarana, ker olimpijskih iger ne bo letos, dobro pa je, da imamo po njihovi preložitvi še celo dodatno leto za priprave nanje. Naše zdravje je sedaj na prvem mestu. Tega se športniki zavedamo še bolj, ker so naši rezultati zelo odvisni od tega, ali smo zdravi ali ne. Vedno pazimo na svoje zdravje in se izogibamo množicam ter možnostim okužbe.”

Slalomist Soških elektrarn, kanuist Luka Božič, zelo pogreša tekme: “Najteže mi je zaradi negotovosti, kaj se bo zgodilo jutri. Težko je, ker ni tekem kot oprijemljivih pokazateljev, ali sem še vedno na pravi poti. Želim si jih tudi zato, ker v njih uživam, pa naj bo to domača ICF tekma ali pa EP. Zato komaj čakam na dan, ko se bomo vrnili v običajne tirnice tekmovalne sezone."


Najbolj brano