Trener Bojan Čotar o slovenskih obetih pred nadaljevanjem evropskega prvenstva

Slovenski rokometaši so se seznanili s tekmeci, s katerimi se bodo soočili v drugem skupinskem delu. O tem, kakšno težo ima popotnica iz Göteborga in kaj jih čaka v nadaljevanju turnirja v Malmöju, smo se pogovarjali z Bojanom Čotarjem.

Bojan Čotar: Slovenija je vselej v krogu sedmih, osmih ekip, ki se 
lahko ob ugodnem razvoju dogodkov potegujejo za najvišja mesta. 
Idealno bi bilo, da bi si kar na EP priigrala vozovnico za Tokio.” Foto: Aleš Sorta
Bojan Čotar: Slovenija je vselej v krogu sedmih, osmih ekip, ki se lahko ob ugodnem razvoju dogodkov potegujejo za najvišja mesta. Idealno bi bilo, da bi si kar na EP priigrala vozovnico za Tokio.” Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Novogoričan, ki sta ga življenjska in rokometna pot popeljali v Ljubljano, kjer v letošnji sezoni potrjuje svoje trenerske veščine v prvi B ligi, je bil na reprezentančni klopi v dveh uspešnih obdobjih. Slednjič v navezi z Borisom Deničem. Bojan Čotar torej dobro pozna reprezentančni utrip na velikih tekmovanjih in tudi pot do izločilnih bojev. Ne nazadnje je nekaj slovenskih rokometašev, ki imajo nosilne vloge na 14. evropskem prvenstvu (EP), svojo reprezentančno zgodbo začelo pisati v obdobju med letoma 2012 in 2015.

“Ob kakovosti in širini igralskega kadra so prav izkušnje z velikih tekmovanj nadvse pomembne, kar so z osvojitvijo naslova evropskega prvaka nazadnje potrdili prav Španci. Posebej do izraza pridejo, ko imajo igralci za sabo 50, 60 nastopov na velikih tekmovanjih. Sicer pa je bilo v slovenski reprezentanci v prvem skupinskem delu zaznati energijo in kemijo, ki sta se vzpostavili z novim selektorjem. V napadu je vpeljan sistem, ki dopušča posameznikom več ali manj svobode. Poudarek je na analitičnem pristopu. Škoda le, ker je bilo malo časa po selektorski menjavi. Bo pa z vsakim treningom bolje. Manevrski prostor za izboljšave vselej obstaja. V slovenski vrsti ga ob značilnosti rokometašev vidim predvsem v hitrejšem prenosu žoge na nasprotnikovo polovico igrišča,” je črto pod prvi skupinski del povlekel Čotar in se obenem zazrl tudi v nadaljevanje turnirja.

Pred osmimi leti je Slovenija na EP v Srbiji s šestim mestom prišla na korak do uvrstitve v olimpijske kvalifikacije. Kakšni pa so obeti na Švedskem? “Slovenija je vselej v krogu sedmih, osmih ekip, ki se lahko ob ugodnem razvoju dogodkov potegujejo za najvišja mesta. Idealno bi bilo, da bi si kar na EP priigrala vozovnico za Tokio,” je malo za šalo malo zares navrgel Čotar. V prevodu bi to pomenilo, da bi Slovenija osvojila naslov evropskega prvaka.

“Cilji morajo biti visoki, na drugi strani tudi drži, da je pred reprezentancami zahteven drugi del tekmovanja ob neizprosnem razporedu tekem, kjer bo nadvse pomemben širok igralski nabor. Optimalno bi bilo rotirati igralce, da nosilci na igrišču ne bi prebili več kot 35, 40 minut. Čeprav je bil rezultat nizek, je prav tekma s Švedi v resnici pokazala, da ritem tekme igralcem ni dopuščal predaha, selektorjem pa taktičnih menjav rokometašev med obrambo in napadom,” je pojasnil Čotar, ki je obenem podčrtal pomen zmagovite popotnice iz prvega skupinskega dela.

“Vsekakor sta bili priigrani točki pomembni tudi za nadaljevanje tekmovanja. Uspešno smo odkljukali Švede, s katerimi se v Malmöju ne bomo več srečali. Na drugi strani bodo gostitelji vzdrževali visok tekmovalni naboj na slehernem obračunu. Tudi zato bo pomembna vsaka tekma in vsak dosežen zadetek ob morebitnem porazu. Utegne se zgoditi, da bo v krogu točkovno izenačenih ekip o razvrstitvi odločala gol razlika,” je povedal Čotar. Meni, da bi izločitev Francije in Danske lahko nekoliko olajšala pot Slovenije do zastavljenih ciljev, kar pa ni nujno.

“Vsekakor drži, da je skupina na Švedskem težja od tiste v Avstriji. Uvodna zmaga nad Islandijo, ki je zmes prekaljenih, a tudi zelo mladih igralcev, bi bila pomembna. V drugem polčasu dvoboja z Madžari se je poznalo, da Islandci nimajo ustreznih zamenjav za Palmarssona ali Pettersona. Tekmeci so to znali izkoristiti. Madžari nimajo zvenečih imen, so se pa izkazali s hitrejšo igro kot v preteklosti. Ključno bo, da v obrambi prekinemo povezavo zunanje vrste s krožnim napadalcem Bencejem Banhidijem. Portugalci, ki imajo odličnega vratarja v Alfredu Quintani, zame niso presenečenje. Čudilo me je, da uspehov mlajših selekcij že prej niso prenesli v člansko vrsto. Sicer nisem zagovornik napadalne igre 7:6, a jo Portugalci izvajajo najbolj uspešno in nepredvidljivo. Norvežani na drugi strani že nekaj let negujejo najhitrejši rokomet. V svojih vrstah imajo nemara najboljšega igralca turnirja Sandra Sagosna, ki pa ni osamljen. Posebej močni so na krilnih položajih,” je tekmece Slovenije v drugem delu razčlenil 59-letni Čotar.


Najbolj brano