Točka na točko za miren sen

Pred zadnjim krogom nogometne jeseni je že jasno, da je Olimpija jesenski prvak, že dolgo je znana tudi zadnjeuvrščena ekipa, saj Rudar še ne pozna zmage. 20. krog danes ob 13. uri odpirata Tabor in Celje.

Mladi reprezentant Leon Sever je eden od nogometašev z največjo 
minutažo v sežanskih vrstah. Foto: Profimedia
Mladi reprezentant Leon Sever je eden od nogometašev z največjo minutažo v sežanskih vrstah. Foto: Profimedia

SEŽANA > Od včeraj je sicer tudi uradno, da se z današnjimi in jutrišnjo tekmo končuje nogometna sezona v letu 2019, saj je Nogometna zveza Slovenije prvič o sklepu izvršnega odbora uradno obvestila javnost.

Krog torej z različnima izhodiščema in skupno željo (zmago) začenjata Tabor in Celje. Sežana je točkovno eno najbolj negostoljubnih prizorišč prve lige, saj je gostom na (zdaj sicer zelo slabem) domačem igrišču zelo težko izpuliti točke. Tekmeci v Sežani niso zmagali že od 31. avgusta, ko je slavila Olimpija z 2:1.

Kamen na kamen palača, točka na točko za mirnejši zimski sen, pa bi se v sežanskem primeru lahko glasil nekoliko spremenjeni pregovor. Tri zaporedne domače tekme so češnjam ponujale lepo priložnost za zaokrožitev točkovne bere pred zimskim premorom. Res pa je, da so vsi trije tekmeci iz zgornjega dela lestvice. Tabor je v zadnjih dveh krogih prekrižal načrte tudi Muri in Aluminiju, ki sta domov odšla s točko in se tako oddaljila od vodilnih Olimpije in Maribora. Zdaj prihaja Celje in najbrž nihče ne bi imel nič proti, če bi gostitelji še tretjič zapored osvojili točko in število osvojenih zaokrožili na 20, kar tudi psihološko prinaša lepši pogled na lestvico pred spomladanskimi odločitvami. Hkrati pa bo za nekatere od nogometašev to zadnja tekma v dresu sedanjega kluba, saj zimski premor vedno prinese tudi kakšno kadrovsko spremembo.

Pri domačih sta zaradi kartonov svoje nastope za letos že končala Dominik Mihaljević in Rodrigue Bongongui, predvsem odsotnost slednjega, ki se je izkazal za enega ključnih sežanskih mož sredine igrišča, bi utegnila domačim povzročiti večje težave. Toda trener Almir Sulejmanović je že vajen rošad, saj vsako tekmo opravi kakšno spremembo v začetni enajsterici. “Treba je trdo delati iz dneva v dan in popravljati slabe stvari,” pravi domači trener. Ena od slabših je napad, kjer so si belo-rdeči v treh tekmah ustvarili resnih priložnosti le za prste ene roke. Zadeli so zgolj iz enajstmetrovk ali iz prekinitve, tako kot je v soboto pravi evrogol uspel Mariu Babiću, ki je bil že v dresu Rudarja nevaren iz tovrstnih priložnosti. Mlajši od bratov Babić je v soboto tudi odigral 80. tekmo v prvi SNL. Z izjemo Predraga Sikimića domači v napadu nimajo aduta oziroma zaradi okoliščin težko ustvarijo druge adute, zadnje čase pa na srbskega veterana obrambe tekmecev še posebej pazijo.

Tudi Celjani, ki so se poleti že opekli na Krasu, so pred potjo na Kras ostali brez dveh defenzivnih členov ekipe, saj zaradi rumenih kartonov počivata Karlo Plantak in Jure Travner. Izbranci trenerja Dušana Kosića so v soboto v slabi tekmi doma premagali Muro in se s tem približali četrtemu mestu.


Najbolj brano