Tekmovali, a tudi sodelovali

Tradicionalni vzpon na Široko je bil spet sopomenka za športni praznik. Raznovrstna ponudba in lepo vreme sta v Posočje privabila več kot 300 udeležencev, bodisi tekmovalcev bodisi zanesenjakov, ki so bili v cilju deležni tudi slikovitih prizorov.

Sergeja Lipušček je bila tako kot lani  najhitrejša ženska pri vzponu 
na Široko. Foto: Arhiv ŠKTD Lom
Sergeja Lipušček je bila tako kot lani najhitrejša ženska pri vzponu na Široko. Foto: Arhiv ŠKTD Lom

MOST NA SOČI > Tradicionalni Vzpon na Široko je v domeni Športno kulturno turističnega društva Lom. To pot je bil start vseh treh disciplin - cestno kolesarstvo, gorsko kolesarstvo in tek - prvič na Postaji pri Mostu na Soči. Cestni kolesarji so tekmovali na 26 kilometrov dolgi in razgibani trasi z več kot 1000 metri višinske razlike. Gorski kolesarji in tekači pa so morali na slabih pet kilometrov dolgem klancu premagati skoraj 600 metrov višinske razlike.

Tekmovanja se je udeležilo 251 tekmovalcev, od tega 84 cestnih kolesarjev, 36 gorskih kolesarjev, 113 tekačev in 18 otrok na osnovnošolski tekaški trasi, dolgi 900 metrov. Poleg njih je bilo tudi večje število pohodnikov in netekmovalnih kolesarjev, tako da se je skupna udeležba povzpela čez 300, kar je največ v zadnjih letih.

Med tekmovalci je bilo opaziti veliko novih obrazov, precej tudi iz sosednje Italije, a na najvišjih stopničkah so ostali stari znanci. Najtesnejša je bila odločitev med cestnimi kolesarji. Odločal je ciljni sprint, v katerem je Dean Bratuš (TUŠ team) s časom 56:15 za manj kot sekundo prehitel Andreo Calza (Bike Shop Racing San Qurino). Najboljša cestna kolesarka je bila z 1:11:32 Špela Škrajnar (Ganesha Team).

Pri gorskih kolesarjih ni bilo presenečenj. Za ostalo konkurenco sta bila pričakovano premočna Luka Tavčar (Calcit Bike Team) s časom 24:37 in najboljša slovenska gorska kolesarka v olimpijskem krosu Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) s časom 28:14.

Podobna ugotovitev velja za tek. Drugo leto zapored sta šli zmagi v roke Simonu Aliču (ŠD Nanos Podnanos), ki je postavil čas 27:24, in Sergeji Lipušček (DLT Filipides), ki je na cilj pritekla v času 32:11. S polminutnim zaostankom sta se jima na drugem mestu najbolj približala Stanko Janžekovič (AD Železniki) in Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza).

Organizatorji so bili zadovoljni. Poleg slikovitega ciljnega prizorišča je k lepi kulisi prispevalo tudi sonce. Udeležencem so šle na roko tudi sveže vremenske razmere. Prireditelji še dodajajo, da se je za posrečeno izkazala tudi sprememba startnega prizorišča. Več je prostora, daljša trasa pa je primernejša za širši krog cestnih kolesarjev, kot izključno vzpon z Mosta na Soči do Turistične kmetije Široko.


Najbolj brano