Tekma bo pokazala, kam sodijo

Redni del tekmovanja v ligi Aba se je prevesil v zadnjo četrtino, zato je boj za uvrstitev v končnico tekmovanja, pa tudi za obstanek, vse bolj napet. Pod vprašajem pa je tudi verodostojnost vodstva tekmovanja.

Bojevitost je glavni adut koprskih košarkarjev (v rumenih dresih) 
v nadaljevanju sezone. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bojevitost je glavni adut koprskih košarkarjev (v rumenih dresih) v nadaljevanju sezone. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Pritožbena komisija košarkarske lige Aba je v začetku tedna Crveni zvezdi znižala kazen, ki so jo Beograjčani dobili, ker se zaradi (po njihovi trditvi) varnostnih razlogov niso odpravili na tekmo v Podgorico k Budućnosti. Vodstvo tekmovanja tekme ni želelo preložiti, saj so v Črni gori tekmecem zagotovili, da ni nobene nevarnosti. Takrat so potekala zborovanja proti novemu zakonu o verski svobodi. Crvena zvezda bo namesto 20.000 plačala 15.001 evrov kazni, prav tako pa so ji vrnili odvzeto točko. Košarkarji Crvene zvezde so sicer omenjeno tekmo s konca decembra izgubili za zeleno mizo z 0:20. Mnogi menijo, da bi lahko novo vodstvo lige to odločitev razveljavilo in določilo nov datum tekme. To pa bi le še dodatno omajalo verodostojnost lige, ki jo najbolj majeta prav omenjena kluba. Oba tekmeca se borita za prva štiri mesta in uvrstitev v končnico, kjer je Crveni zvezdi - do zloma največjega presenečenja tekmovanja Kopra Primorske - bolj slabo kazalo.

Koprčanom je, kolikor nam je uspelo izvedeti, kapnilo nekaj denarja na transakcijske račune, vendar pa pomanjkanje denarja na igro tistih, ki so ostali v Kopru, ni vplivalo, saj so bili rezultatsko presenetljivo blizu nekaterim tekmecem. Toda dejstvo je, da je ekipa veliko manj konkurenčna, kot je bila še pred enim mesecem in je ranljiva tudi v državnem prvenstvu, kaj šele v regiji.

Zlepa ali zgrda bodo morali Koprčani za obstanek iztržiti še eno zmago.

Tekma s Krko bo tako vsaj približno pokazala, kam sodijo Koprčani. Z Novomeščani so se že dvakrat pomerili v državnem prvenstvu (DP) in enkrat v ligi Aba, vselej pa so izšli kot zmagovalci. Na zadnji tekmi DP v Novem mestu sicer skozi šivankino uho (odločil jo je Lance Harris), to pa je bila tudi predzadnja tekma ekipe v šampionski postavi.

Tokrat je položaj obrnjen. Jutri ob 19. uri bo v dvorani Bonifika favorit Krka. Koprčani so se v tekmovanju zaustavili pri osmih zmagah, brez nje so štiri tekme. Osem zmag naj bi tudi zadostovalo za obstanek v ligi, a poznavajoč dinamike in klubske naveze znotraj tekmovanja, je vprašanje, če to res drži. Zlepa ali zgrda bodo morali Koprčani za obstanek iztržiti še eno zmago. Primorska je vplivala tudi na trenersko zamenjavo pri Krki. Po 5. krogu tekmovanja je Simona Petrova nasledil Vladimir Anzulović, ki je dober poznavalec razmišljanja v novomeškem klubu, saj je ekipo že vodil. Z njim na klopi je Krka v ligi Aba slavila štirikrat, skupno ima v ligi šest zmag.

Anzulović je v napovedih vlogo favorita spretno pripisal domačim: “Primorska je, ne glede na postavo, v kateri bo igrala, zelo kakovosten nasprotnik. Ekipa z dobrimi posamezniki je zelo dobro vodena. Mi moramo odgovoriti na njihovo pričakovano agresivnost. Če nam to uspe, potem imamo možnosti. Če pa nam tekmec uspe vsiliti svoj način igre, bo tudi favorit v tekmi.” Za nastop sta vprašljiva Luka Vončina pri Primorski in Paolo Marinelli pri Krki.


Najbolj brano