Številčna slovenska odprava na kajakaško SP po olimpijske kvote in vrhunske izide

Slalomisti in sprinterji na divjih vodah se bodo med 25. in 29. septembrom v La Seu d'Urgellu borili za naslove svetovnih prvakov. Zanje se bo potegovala tudi številčna slovenska odprava, v kateri je 16 tekmovalk in tekmovalcev.

V slovenski odpravi je 16 tekmovalk in tekmovalcev. Foto: Aleš Sorta
V slovenski odpravi je 16 tekmovalk in tekmovalcev. Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Slovensko vrsto sestavljajo kajakaši Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik, kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič ter kanuistke Hočevarjeva, Alja Kozorog in Lea Novak. V sprintu pa bodo veslali kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak ter kanuist Blaž Cof.

Slovenski mojstri brzic so skozi sezono znova dokazovali, da so med tistimi, na katere gre računati za najvišja mesta tudi na SP. Na tem bodo v slalomu delili tudi prve olimpijske kvote za Tokio 2020 (preostale bodo na celinskih prvenstvih prihodnje leto). Predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič in direktor Andrej Jelenc sta prepričana, da jim bo zavoljo kakovosti tekmovalcev uspelo že na tem SP pridobiti kvote v vseh štirih disciplinah.

V Španiji bo na voljo po 18 kvot v ženskem in moškem kajaku (oziroma po 17, saj imajo Japonci zagotovljeno eno kvoto) ter po 11 v ženskem in moškem kanuju. Optimizem glede pridobitve kvot je glede na rezultate upravičen. Savšek je evropski prvak, Božič je v svetovnem pokalu zasedel skupno drugo mesto (Savšek je bil četrti), druga skupno v svetovnem pokalu sta bila tudi Kauzer in Terčeljeva, Hočevarjeva pa je bila šesta.

"Osredotočen sem na SP. V redu se počutim, dobro sem pripravljen, zato stremim k dobremu izidu. Bodo pa majhne razlike, saj je konkurenca močna," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal svetovni prvak iz leta 2017 Savšek, tudi že zmagovalec na prizorišču SP. Lepe spomine na progo v Pirenejih ima tudi Kauzer, ki je bil tam pred desetimi leti prvič prvak sveta. "SP jemljem kot SP, kot še eno tekmo v karieri in ne kot olimpijske kvalifikacije. Počutim se dobro. V La Seu d'Urgellu sem dosegel ene največjih uspehov. Tudi tokrat je osebni cilj kolajna," pravi izkušeni 36-letni Hrastničan.

S progo prijateljuje tudi Luka Božič, ki je na njej lani zmagal v svetovnem pokalu v C1, leta 2009 pa je bil bronast na SP v C2. "Konkurenca bo zagotovo zelo močna. Izpostavil bi nemško in slovaško ekipo, ki imata tudi že izbirno tekmo za OI, obenem pa tudi moja kolega iz ekipe lahko posežeta zelo visoko," pravi Božič.

Glavno slovensko orožje med kajakašicami bo ob odsotnosti poškodovane Urše Kragelj Terčeljeva. Tudi ona je v kanalu ob reki Segre že poslušala Zdravljico, in sicer za zmago na tekmi svetovnega pokala pred šestimi leti. V tej sezoni pa je nizala dobre uvrstitve v svetovnem pokalu in napovedala nov boj za visoka mesta.

"Zelo sem zadovoljna s sezono, zelo konstantno sem veslala, se redno uvrščala v finale. To je lepa potrditev dobrega dela in vlivanje dodatne samozavesti. Predvsem si želim na isti način funkcionirati tudi na SP in prikazati vrhunsko vožnjo," poudarja Terčeljeva.

Slovenija pa med najboljše sodi tudi v spustaškem sprintu. Blaž Cof bo branil naslov svetovnega prvaka v kanuju, med kajakaši pa se bosta za vrh borila Anže Urankar in letos neporaženi Nejc Žnidarčič, ki je dobil tudi že dve tekmi na tem prizorišču.

"Zmagal sem že na evropskem prvenstvu, skupaj pa nanizal devet zmag na devetih tekmah v tej sezoni. Cilj je, da ohranim ta niz neporaženosti. Na SP grem zelo samozavestno, verjetno bo najhujši tekmec prav Anže, ki mi edini res diha za ovratnik. Upam, da bova tako kot lani oba na stopničkah," pravi Žnidarčič.


Najbolj brano