Spraševali so ga tudi o Dončiću

Konferenco za medije latvijske reprezentance, ki je prva opravila uradni trening na zelenici stadiona Daugavas, je spremljalo vsaj pol manj latvijskih novinarjev kot slovenskih.

Latvijski selektor Slaviša Stojanović  (v sredini) Foto: Rok Maver
Latvijski selektor Slaviša Stojanović (v sredini) Foto: Rok Maver

RIGA > Poseben draž dvoboju Latvije in Slovenije daje Slaviša Stojanović. Z Domžalami se je v Sloveniji zavihtel na klubski vrh, med letoma 2011 in 2012 je nasledil Matjaža Keka na čelu slovenske reprezentance, pred nekaj meseci pa se je spopadel z zahtevno nalogo, kako dvigniti raven latvijskega reprezentančnega nogometa. Latvijska liga, iz katere prihajata skoraj dve tretjini reprezentantov, šteje le devet klubov. Za cilj so si zastavili triletni razvoj, vendar je vprašanje, če se ga bodo tudi držali. Latvijski nogometaši se namreč hitro zadovoljijo z uspehom, hkrati pa je nogomet v senci hokeja in košarke. Težava je tudi v tem, da javnost nima posebnih pričakovanj, zato ni niti pravega pritiska. Tako ni naključje, če je eden domačih novinarjev selektorja vprašal tudi o košarkarju Luki Dončiću in skrivnosti slovenskih športnih uspehov.

“Igralcem sem v slačilnici omenjal tako Dončića kot Kristapsa Porzingisa. Naj si ju vzamejo za zgled, lahko sta vzor na vseh področjih, od želje, patrotizma, strasti in želje po uspehu,” je poudaril Stojanović. Uvodoma se je najprej spomnil Igorja Benedejčiča in pomočniku slovenskega selektorja poslal dobre želje za čim hitrejšim okrevanjem.

“Zavedamo se zahtevnosti tekme, točke pa moramo začeti osvajati čim prej. Naša skupina je zahtevna, gre za višji srednji kakovostni razred. Skušali bomo biti boljši, precej pozitivnih stvari je bilo na tekmi s Poljsko, zadnja tekma z Izraelom pa je bila korak nazaj, pravi Stojanović, ki nekaj prednosti v pripravi ekipe na Slovenije le ima, saj pozna igralce. “Seveda lahko lažje pripravim ekipo, vendar na koncu vse pokaže igrišče, kjer pa nas čaka še veliko dela.”


Najbolj brano