Sosedska pomoč

Po včerajšnjem slavju novogoriških odbojkaric, ki so mariborskim preprečile, da bi dobile odločilno tretjo tekmo v finalnem ciklu za osvojitev naslova prvakinj, je za navijače nova priložnost za podporo primorski odbojki danes ob 17. uri v Kanalu. V goste k Salonitu prihaja Maribor, Kanalci pa imajo priložnost, da z današnjo zmago osvojijo bronasto odličje. Misli Novogoričank sicer že hitijo k torkovi četrti finalni temi v Mariboru.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tako kot so kanalski navijači Salonit Cement Boysi skupaj z odbojkarji Salonita napolnili del tribun na včerajšnji tekmi novogoriških odbojkaric, je danes po slavju v Novi Gorici pričakovati, da bodo podporniki deklet Gen-I Volleyja, pa tudi ekipa naših finalistk, prišli v Kanal podpret Salonit, ki bi z današnjo zmago izpolnil klubski cilj – osvojitev bronastega odličja in vrnitev na evropska tekmovanja. Po zmagi v Mariboru imajo Kanalci veliko priložnost, da sezono končajo že danes. Za osvojitev brona sta namreč potrebni le dve zmagi, za zlato pa mora boljši zmagati trikrat.

Zmaga odbojkaric Gen-I Volleyja je pred včeraj razprodano novogoriško dvorano prišla kot sad kolektivnega dela. V ekipi brez prave napadalke so točke enakomerno dosegale vse članice prve postave. Najboljšo tekmo v sezoni je odigrala povratnica po poškodbi, sprejemalka Pia Blažič z 19 točkami. Še točko več je na istem igralnem mestu dosegla Lana Ščuka, ki je po sili razmer (slaba forma Isabel Kovačić in poškodba Dajane Lucas), imela še vlogo prve napadalke.

Tehnični direktor novogoriškega kluba Miha Mačus je po slavju že zagotovil, da bo Gen-I Volley organiziral najmanj en navijaški avtobus za torkovo tekmo v Mariboru. “Če bo prijav več, bomo poskrbeli, da nihče ne bo ostal v Novi Gorici,” je povedal po tekmi. Prijave za organiziran prevoz zbira Sara Marinc na telefonski številki 040/886-585.

Kapetanka, skoraj 40-letna Tina LipicerSamec, je proti Štajerkam (večini bi lahko bila mati) dosegla deset izredno pomembnih točk v kritičnih trenutkih. Prav toliko jih je na zanjo najtežji tekmi sezone (v glavnem je bila rezervistka) zbrala blokerka Nuša Ferlinc, ki je odlično zapolnila vrzel po sveži poškodbi gležnja Mirte Velikonja Grbac, ki je sezono že zaključila. Blokerka Tina Grudina je veliko sodelovala v napadu in zbrala 14 točk. Takšen kolektivni učinek je izničil glavno mariborsko prednost – prispevek za slovenske razmere izven serijske napadalke Ize Mlakar.

Vsekakor bodo naslednji dnevi pomembni za zgodovino kluba, ki je bil trikrat že prvak, a nazadnje pred 11 leti, dolgih deset let pa Novogoričank v finalu ni bilo. Po tem, kar smo videli v petek zvečer, kaže, da je tudi četrti naslov za Primorke dosegljiv.

Trenerju Vasji Samcu Lipicerju je začasno odleglo: “Zame je bilo ključno, da se po hudem porazu na drugi tekmi v Mariboru nismo predali. Tudi med krizo v četrtem nizu, ko smo nevarno zaostajali, se nismo. Dekletom sem pred tekmo rekel, da moramo – ne glede na končni rezultat – pokazati publiki pravo odbojko. Danes nam je to uspelo in nagrajeni smo bili z zmago. Imamo dovolj energije in tudi še kakšno kvalitetno menjavo, da ponovimo takšno predstavo še v Mariboru. To je pokazala Pia Blažič, za katero je bilo v prvem delu sezone v hudi konkurenci malo prostora, po tem je bila še poškodovana, a je zdaj, ko smo jo potrebovali, dokazala svojo kakovost.”

“Pred tekmo smo se zbrale in se pogovorile. Jasno je bilo, da proti serijskim državnim prvakinjam nimamo česa izgubiti, lahko pa z dobro igro veliko pridobimo. Že na prvi tekmi v Novi Gorici smo videle, da se z Mariborčankami ob pravem pristopu lahko kosamo. Trener je z vključitvijo Pie Blažič, ki je zamenjala Isabel Kovačić, in s postavitvijo Lane Ščuka na položaj napadalke zadel v polno. Po tem, ko smo se po dveh porazih izvlekle iz skoraj izgubljenega položaja, gremo v Maribor polne zaupanja vase. Dokazale smo svojo kakovost in sposobnost, da presenetimo tekmeca z novimi taktičnimi različicami,” je bila po tekmi polna optimizma kapetanka Tina Lipicer Samec.

Napadalka po sili razmer, Lana Ščuka , je dodala: “Moja najtežja tekma je bila pravzaprav prejšnja, ki smo jo visoko izgubile, ker nismo šle kot ekipa na nalogo, tokrat pa smo to popravile in nam je igra stekla tudi, ko smo bile pod pritiskom. Vseh 11 zdravih deklet in tri poškodovane na klopi so dale v to tekmo vso svojo energijo. V petek smo res pokazale to, kar znamo. Vidimo, da nam lahko uspe, zdaj pa moramo z našimi rokami željo po naslovu pretvoriti v rezultat na igrišču.”

Velika odgovornost je bila na organizatorki igre Zali Zbičajnik, ki je po poškodbi prve dirigentke Klare Perić ostala sama – brez menjave. To breme je v petek v Novi Gorici odlično prenesla: “Tokrat smo našle tisto energijo, ki nam je manjkala na tekmi v Mariboru. Zdaj se tudi na četrti tekmi nimamo česa bati. Treniramo za to, da zmagamo in da razveselimo tudi zveste pomočnike na tribuni – navijače.”


Najbolj brano