Nedelja bi lahko bila že praznična

Slovenski rokometaši so naredili nov korak proti končnici evropskega prvenstva. Danes je klonila še Islandija. Dean Bombač je odigral simultanko v napadu, Klemen Ferlin pa je ob podpori obrambe v drugem polčasu spet zaklenil svoja vrata za četrto slovensko zmago (30:27), prvo v drugem skupinskem delu, ki se v Malmöju nadaljuje v nedeljo.

Dean Bombač (z žogo) je bil danes  neulovljiv za Islandce. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Prof
Dean Bombač (z žogo) je bil danes neulovljiv za Islandce. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Prof

MALMÖ > Pred Slovenijo bo po prosti soboti delovna nedelja. Drugi tekmec v Malmöju bo Madžarska. Danes so vzhodni sosedje z 29:36 klonili pred Norveško, ki je po dveh odigranih krogih ob Sloveniji še preostala reprezentanca s polnim izkupičkom štirih točk v skupini.

Slovenski rokometaši bi torej poglavitni cilj, uvrstitev v olimpijske kvalifikacije, praktično lahko odkljukali že po peti odigrani tekmi na evropskem prvenstvu (EP), a počakajmo do nedelje. Sobotni tekmovalni oddih bo izbrancem Ljubomirja Vranješa še kako prijal, potem ko so zmagovito odprli tudi drugi skupinski del. Spet je Slovenija praktično vso tekmo imela pod rezultatskim nadzorom. Slabše obdobje v drugi polovici prvega polčasa pa je bilo predvsem posledica zapravljenih priložnosti v napadu, tudi iz sedmih metrov.

Slovenija : Islandija 30:27 (15:14)
Malmö Arena, gledalcev 4000 sodnika: Načevski in Nikolov (oba Severna Makedonija).
Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 4, Henigman 2, Janc 2, Dolenec 4 (1), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec 3 (2), Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 9, Mačkovšek 4. Selektor: Ljubomir Vranješ.
Islandija: Gustavsson, Hallgrimsson, K. Kristjansson 1, Palmarsson 3, Elisson 6 (2), Sigurdsson, Gislason, O. Gudmundsson 3, Petersson 1, Gunnarsson, Arnarsson, Gudjonsson 3, Jonsson 1, V. Kristjanson 5, Smarason 4. Gudmundur Gudmundsson.
Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Islandija 2 (2). Izključitve: Slovenija 8, Islandija 8 minut.

Po desetih minutah in vodstvu s 7:2 se je zdelo, da bodo Slovenci z igrišča kar odpihnili tekmece. Napad je pod taktirko vnovič navdahnjenega Deana Bombača takoj stekel, z Borutom Mačkovškom na čelu pa je Slovenija zadevala iz vseh položajev. Tudi obrambi je Klemen Ferlin takoj vnesel zanesljivost. Bilo pa je vendarle prelepo, da bi trajalo. Islandci so se ob podpori vratarjev pobrali, čeprav so igro v napadu vodile mlade nadomestne sile. Prekaljena Aron Palmarsson in Alexander Petersson namreč zlepa nista našla poti do gola. Zato pa so ga soigralci. V 20. minuti so Islandci tako že vzpostavili rezultatsko ravnotežje in v končnici za kratek čas tudi povedli. Slovenija pa je kljub manjšim rotacijam v napadu vendarle prihajala do izdelanih zaključkov. Nejc Cehte je tako poskrbel za vodstvo ob odmoru, v nadaljevanju pa je dva pomembna gola dosegel Nik Henigman. Slovenija je v drugem polčasu tekmeca lomila in zlomila vendarle z obrambo, ki je strnila vrste pred Ferlinom. Za ostalo je v napadu poskrbel najboljši posameznik tekme Dean Bombač, ki je v 50. minuti povišal prednost na neulovljivih šest golov. “Igralci so pokazali tekmovalni značaj in srčno predstavo, s katero smo premagali tudi utrujenost. Bombač me ne preseneča. Je bister igralec in takšne so tudi njegove rešitve, ki jih je našel proti Islandcem,” je po tekmi povedal selektor Vranješ.


Najbolj brano