Slovenski princ v arabskem svetu

Tadej Pogačar je z zmago na uvodni dirki svetovne serije v letu 2021 napovedal še eno imenitno sezono za slovensko kolesarstvo. V Združenih arabskih emiratih bodo mladega Slovenca, če bo nadaljeval v šampionskem slogu, morda kmalu oklicali za princa.

Tadej Pogačar po zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih.   Foto: Profimedia
Tadej Pogačar po zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih.  Foto: Profimedia

ABU DABI > Lani je dobil največjo dirko na svetu Tour de France, letos pa je z zmago na arabskih tleh nemara še bolj razveselil svoje delodajalce iz ekipe UAE Emirates. “Izpolnil sem prvi večji cilj sezone, obenem pa gre za domačo dirko ekipe, kar ji daje še večjo vrednost, “ je povedal Tadej Pogačar, potem ko je že na začetku sezone pokazal formo, ki utegne nagnati strah v kosti konkurence. Če imata kaj skupnega s Primožem Rogličem (Jumbo Visma), potem je to sposobnost napadanja vrhunskih rezultatov na sleherni dirki.

Roglič se je na seznam zmagovalcev dirke po Združenih arabskih emiratih vpisal leta 2019, Pogačar pa je osvojil rdečo majico kot simbol primata v letošnji izvedbi enotedenske preizkušnje. Komaj čakamo na soočenje slovenskih asov. Napovedano je čez dober mesec na dirki po Baskiji, ki bo na sporedu med 5. in 10. aprilom. Dotlej pa oba čaka še nekaj dirk.

5

etapnih dirk je v karieri dobil Tadej Pogačar

Roglič bo sezono začel v nedeljo na enotedenski spomladanski klasiki Pariz-Nica, Pogačarja pa naslednji tekmovalni izzivi čakajo v Italiji. V soboto bo zavrtel pedala v Toskani na Belih cestah, kjer bo sezono začel tudi Idrijčan Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja pa se bo Pogačar spopadel še z najbolj slovito enotedensko preizkušnjo pri naših zahodnih sosedih, kjer 22-letnik še ni pustil svojega šampionskega pečata. Prej ali slej ga bo.

Po svoje je škoda, ker ga letos ne bomo spremljali na slovensko obarvanem Giru, ki mu je nemara še najbolj pisan na kožo od vseh tritedenskih dirk. Sicer pa je Pogačar tudi v Emiratih pokazal, da se vse bolje znajde na raznovrstnih terenih in v spremenljivih razmerah. V arabski puščavi mu nista prišla do živega pesek in veter, ne nazadnje je prav v prvi etapi, ki je močno razredčila vrste potencialnih tekmecev, tlakoval pot do skupne zmage.

Za nadgradnjo je poskrbel na ravninskem kronometru, kjer je pridobil dobre pol minute v primerjavi z lanskim zmagovalcem dirke Adamom Yatesom (Ineos). Britanec bi lahko ogrozil skupno zmago Pogačarja na dveh ciljnih vzponih, a je slovenski šampion pokazal svojo moč v klanec in se s hitrimi sprinti za odbitne sekunde še utrdil v vodstvu. Nato se je rdeča majica tudi s pomočjo moštvenega kolega Jana Polanca izognila vsem pastem in ohranila 35 sekund naskoka pred Yatesom, ki se je v soboto zapletel še v padec.

Sklepno etapo je v ciljnem sprintu glavnine sicer dobil Avstralec Caleb Ewan (Lotto), Luka Mezgec (Team BikeExchange) pa je z osmim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na dirki, potem ko je bil večji del v vlogi pomočnika.


Najbolj brano