Slovenski odbojkarji jutri v Stožicah začenjajo evropsko prvenstvo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo jutri ob 20.30 v ljubljanski dvorani Stožice na tekmi z Belorusijo prvič stopila na parket letošnjega evropskega prvenstva. Izjemna generacija, ki je s tremi Primorci pred štirimi leti osvojila evropsko srebro, ima zgodovinsko priložnost, da v zrelem obdobju doma spet osvoji odličje.

Kapetan Tine Urnaut je julija v Stožicah dvignil pokal za uvrstitev 
v ligo narodov. Na EP si želi dvigniti še kaj. Foto: Igor Mušič
Kapetan Tine Urnaut je julija v Stožicah dvignil pokal za uvrstitev v ligo narodov. Na EP si želi dvigniti še kaj. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Za državo z dvema milijonoma prebivalcev so priložnosti, da na evropskem prvenstvu v kolektivnih športih osvoji odličje, redke in težko ponovljive. V kratki zgodovini samostojne Slovenije so se po enkrat takšne lovorike veselili rokometaši, košarkarji in odbojkarji. Primorski odbojkarji Jani Kovačič, Dejan Vinčić in Mitja Gasparini (slednji je v reprezentanci že 15 let!) so imeli na EP 2015 nosilne vloge na poti do zgodovinskega srebra in so pomembni členi reprezentance tudi letos.

Odbojkarji imajo zgodovinsko priložnost, da kot prvi predstavniki slovenskega kolektivnega športa še drugič osvojijo odličje na evropskem prvenstvu. Slovenskega zlatega košarkarskega moštva dejansko ni več, na letošnjem SP pa smo le gledalci. Več kadrovske in rezultatske kontinuitete je pri rokometaših, ki pa bodo pozimi EP začeli na Švedskem.

Slovenska reprezentanca

Podajalca: Dejan Vinčić (Radom, Poljska), Gregor Ropret (Nantes, Francija); sprejemalci: Tine Urnaut (Shangai), Klemen Čebulj (Trentino), Žiga Štern (brez kluba, prej Latina), Alen Šket (Radom).

Blokerji: Alen Pajenk (Radom), Jan Kozamernik (Milano), Sašo Štalekar (Tirol), Matic Videčnik (ACH Volley).

Napadalca: Mitja Gasparini (Toyoda Gosei, Jap.), Tonček Štern (Bydgoszcz).

Prosta igralca: Jani Kovačič (Ravenna), Jan Klobučar (brez kluba, prej Piacezna).

Slovenija je po srebrnem EP 2015 ohranila izjemno jedro reprezentance in postavljala nove rezultatske mejnike. Nosilci igre so medtem dozoreli in zaigrali v svetovno priznanih klubih. Za fante, ki so v zadnjih letih zmagali v evropski ligi, v tretji in drugi skupini svetovne lige, ki so prvič zaigrali na svetovnem prvenstvu in ki so se uvrstili v elitno svetovno ligo narodov, bo morda tokratno EP zadnja priložnost, da se vmešajo v boj za odličja. Leta tečejo tudi njim in neizbežna bo menjava generacij. Tako izjemnega podmladka Slovenija nima. Zato si Slovenci v naslednjih dneh v Stožicah zaslužijo številno in bučno podporo s tribun. Z izjemo skoraj razprodane tekme z evropskimi prvaki Rusi je te dni na voljo še precej vstopnic. Najpreprostejši je nakup na prodajnih mestih Eventima in na Petrolovih bencinskih servisih.

Kaj čaka Slovence?

Naša reprezentanca bo v Stožicah odigrala turnir šestčlanske skupine C evropskega prvenstva. Za napredovanje v osmino finala bodo Slovenci morali osvojiti vsaj četrto mesto. Jasno je, da so cilji te generacije višji. Za fante italijanskega stratega Alberta Giulianija tudi morajo biti. Osnovna naloga je preboj v četrtfinale, kar je Sloveniji uspelo na prejšnjem EP, Slovenija pa je osma tudi na trenutni evropski lestvici. Od četrtfinala se lahko v izenačenem evropskem vrhu zgodi marsikaj - tudi slovenski uspeh.

Jutrišnje tekmece, Beloruse (22), je Slovenija julija premagala v kvalifikacijah za svetovno ligo narodov. V soboto bodo na vrsti nevarni Finci (11), podprti z več kot 2000 navijači. Če bodo naši fantje uvodni tekmi odigrali v skladu s svojim ratingom, bodo v nedeljo proti Turkom (15) laže zadihali in morda spočili katerega od nosilcev igre. Na kvalifikacijah za ligo narodov so Turke že premagali. Vse naštete tekme se bodo pričele ob 20.30. 17. septembra nas čaka na papirju najlažji tekmec - Severna Makedonija (23), dan kasneje pa bo nastopil trenutek resnice - tekma z evropskimi prvaki Rusi, kjer bo že znano, koliko bo treba dati od sebe za uspeh na kasnejših izločilnih tekmah na poti do želenega boja za medalje.

Osnovni slovenski načrt v Stožicah je osvojitev drugega mesta v skupini C. Če pa bodo Rusi kaj podarili, se prvega mesta nihče ne bi branil, saj ta položaj v osmini finala prinaša najlažjega tekmeca - četrto ekipo v skupini A. V tej fazi bi se bilo v osmini finala izmed članov te skupine dobro izogniti Franciji (3. na evropski lestvici), Italiji (4) in Bolgariji (6). Igranje s Portugalsko, Grčijo ali Romunijo, ki sodijo v slabšo polovico evropske odbojke, bi precej olajšalo preboj v četrtfinale.

Beseda Primorcev

Kanalski libero Jani Kovačič je edini med Primorci letos nezamenljiv v prvi postavi. Pred prvenstvom razmišlja takole: “Čeprav si prevelikega pritiska ne smemo ustvariti, bom rekel, da nas zanima prvo mesto. Ne samo v skupini, ampak nasploh. Upam, da se bomo na prvenstvu znebili obdobij črnih minut, ki so nas spremljale na pripravljalnih tekmah. Glede na razpored bo glavna ovira na poti do odličja Rusija. Z njo bomo najbrž igrali dvakrat. Če je že ne bomo premagali v skupini, pa upam, da jo bomo v četrtfinalu. Imeli bomo pomoč domače dvorane, v kateri treniramo vsak dan.”

Novogoriški organizator Dejan Vinčić, ki si je v zadnjih tekmah reprezentančne sezone minute skoraj enakovredno delil z Gregorjem Ropretom, poudarja izjemnost ljubljanske priložnosti: “Nikoli nismo bili v situaciji, da igramo tako veliko tekmovanje doma. Naša odbojkarska zveza je z vstopom v organizacijo turnirja naredila fenomenalno delo za promocijo odbojke. Vsi že komaj čakamo, da se prvenstvo začne. 14. maja smo se zbrali in podredili celotno poletje reprezentanci in mislim, da smo dobro pripravljeni.”


Najbolj brano