Slalomisti v vrtincu, spustaši na suhem

Koronavirus je korenito posegel tudi v koledar kajakašev in kanuistov na divjih vodah. Poleg preložitve olimpijskih iger je že jasno, da so odpovedane tudi vse mednarodne tekme v aprilu in maju.

Kajakaš Nejc Žnidarčič se kljub nizu odpovedi vendarle nadeja, da 
bi letos še lahko branil naslov svetovnega prvaka v sprintu na 
divjih vodah. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakaš Nejc Žnidarčič se kljub nizu odpovedi vendarle nadeja, da bi letos še lahko branil naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

NOVA GORICA Igre v Tokiu so prestavljene, kar pa za slalomiste še ne pomeni konca olimpijske negotovosti. Slovenski tekmovalci so na lanskem svetovnem prvenstvu sicer priveslali vse razpoložljive kvote za Tokio, kjer bodo s po enim čolnom zastopani v vseh štirih kategorijah, Odgovor, kdo bo v japonski prestolnici branil slovenske barve med kajakaši, kajakašicami, kanuisti in kanuistkami bo dala interna olimpijska lestvica, v kateri pa se je zapletlo z odpovedjo evropskega prvenstva v britanskem Lee Valleyju. Prav prvenstvo stare celine sredi maja naj bi bilo zadnja števna tekma, na kar bi Kajakaška zveza Slovenije (KZS) potrdila potnike za Tokio.

Britanci so ob odpovedi že sporočili, da prvenstva ne mislijo organizirati v kasnejšem terminu, zato bo mednarodna kajakaška zveza poskušala poiskati nadomestno prizorišče. Več bo znanega v tem mesecu, po tem ko so na začetku tedna določili nov datum olimpijskih iger v Tokiu. Aprila bo jasno tudi, kdaj se bo začela nova sezona svetovnega pokala, potem ko sta junijski tekmi v italijanski Ivrei in francoskem Pauju zaradi razvoja dogodkov močno vprašljivi.

Na interni olimpijski lestvici so od predvidenega triptiha za zdaj upoštevani le dosežki zadnjega svetovnega prvenstva.

Sredi tega meseca bi morala KZS izpeljati sklopa izbirnih tekem za sestavo reprezentance, ki bi prav tako štele za olimpijsko lestvico, a je že znano, da jih pred majem ne bo. V domači krovni organizaciji bodo v vsakem primeru počakali na odločitve mednarodnih instanc, preden bodo sporočili kje, kdaj in kako se bo odločalo o olimpijskih potnikih. Na interni olimpijski lestvici so od predvidenega triptiha za zdaj upoštevani le dosežki zadnjega svetovnega prvenstva.

V točkovni prednosti so kajakašica Eva Terčelj ter člani Soških elektrarn: kanuist Luka Božič, kajakaš Niko Testen in Alja Kozorog med kanuistkami, ki bodo v Tokiu dočakale olimpijski ognjeni krst. Virtualni olimpijski seznam je zanimiv. Še toliko bolj, če upoštevamo, da slovenskih barv v Tokiu ne bi branili aduti iz Ria, aktualni olimpijski podprvak med kajakaši Peter Kauzer, lanski evropski prvak med kanuisti Benjamin Savšek ter kajakašica Soških elektrarn Urša Kragelj, ki po smoli s poškodbo iz pretekle sezone že zavzeto trenira.

Po nizu odpovedi pa so dobesedno na suhem ostali tekmovalci v spustu, ki jih je glavni del sezone čakal konec aprila in v začetku maja. V Združenih državah Amerike bi morali izpeljati štiri tekme svetovnega pokala in svetovno prvenstvo, kjer bi naslov najboljšega v sprintu branil Nejc Žnidarčič. Kajakaš Soških elektrarn se vseeno nadeja, da se bo v kasnejšem terminu ponudila priložnost za izpeljavo svetovnega prvenstva. Morda tudi v Solkanu, ki bo med 19. in 22. avgustom predvidoma gostil evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, Poldrugi mesec prej pa naj bi v Tacnu pripravili svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.


Najbolj brano