Slab pristop, zaslužen poraz

Slovenska reprezentanca je po nezbrani igri tesno izgubila kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Latvijo. Prvo mesto v skupini bo potrjevala v nedeljo v Kopru.

  Slovenska reprezentanca, ki jo vodi Veselin Vujović, je po nezbrani 
igri  tesno izgubila kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z 
Latvijo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slovenska reprezentanca, ki jo vodi Veselin Vujović, je po nezbrani igri tesno izgubila kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Latvijo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

VALMIERA > Latvijci so tekmo začeli bistveno bolj zbrano, za prvo izdatnejše vodstvo s 5:2 je poskrbel 215 cm visoki Dainis Krištopans. Slovencem igra v napadu ni stekla, Krištopans je s svojim tretjim golom v 20. minuti zabil za 9:7. Po prekršku Aleksa Vlaha v napadu in izgubljeni žogi je latvijski velikan z zadetkom čez celo igrišče pet minut pred koncem polčasa zadel za 12:9. Minuta odmora slovenskega selektorja Veselina Vujovića ni pomagala, vratar Arturs Kugis je ubranil nov slovenski napad, na drugi strani pa je Uvis Strazdins z desnega krila zadel za 13:9. Polčas se je končal s 14:10,

Slovenci so se v drugem polčasu le zbudili in ga začeli odločneje. V 34. minuti so po prodoru Mihe Zarabca, ki v prvem polčasu ni igral, znižali na 15:14. Zarabec je na mestu organizatorja igre precej poživil slovensko igro. Malo kasneje je Jure Dolenec izenačil na 15:15, že v naslednjem napadu pa je poskrbel še za prvo vodstvo (16:15).

A tu se je slovenski nalet ustavil; Latvija je v 41. minuti povedla z 18:16. Kugis je še naprej odlično branil. Pri 20:17 je Vujović znova vzel minuto odmora, po kateri so Blaž Blagotinšek,Mario Šoštarič in Blaž Janc poskrbeli za izenačenje (20:20).

Tudi zadnje minute tekme so bile izenačene. Dolenec je s sedemmetrovke zadel za tesno vodstvo, pozneje še enkrat za 24:23, hkrati pa so imeli Slovenci še igralca več na igrišču. Neustavljivi Krištopans je z enajstim golom izenačil na 24:24, malo kasneje pa je Kugis ubranil Borutu Mačkovšku, nato pa še Zarabcu.

Latvija je imela minuto pred koncem napad za zmago. Odgovornost je pol minute pred sireno prevzel Krištopans in kljub tesnemu pokrivanju Mačkovška in Darka Cingesarja zadel svoj 12., in hkrati zmagoviti gol, s katerim je Latviji priboril uvrstitev na evropsko prvenstvo. Na drugi strani je Zarabec izsilil sedemmetrovko, a jo je Dolenec, s sedmimi zadetki najboljši slovenski strelec, zapravil.


Najbolj brano