Mariborski začaran krog

Če je bil v nedeljo zvečer še kakšen majhen dvom, ali bo Simon Rožman ostal trener Maribora, je bilo danes zgodaj popoldne dokončno jasno, da bodo v Ljudskem vrtu morali poiskati novega vodjo stroke.

MARIBOR > Simon Rožman je po navedbah nekaterih medijev ožjemu klubskemu vodstvu Maribora že pred nedeljskim domačim porazom (1:2) z Muro naznanil svoj odstop z mesta trenerja članske ekipe. Po tekmi je Rožman komentiral le dogajanje na igrišču, na vprašanja pa ni odgovarjal. Danes je NK Maribor sklical novinarsko konferenco, kjer je potrdil spremembo na klopi. 38-letni Celjan je vijoličaste vodil na 23 tekmah; od tega ima deset zmag, tri remije in deset porazov.

VAR pasti
Maribor je sicer ves drugi polčas igral z desetimi igralci zaradi zelo stroge izključitve Nemanje Mitrovića, pri čemer je bil na tekmi tudi VAR, a ga sodnik Rade Obrenović ni uporabil. Ni povsem jasno zakaj - ali zaradi pravil ali zaradi nejasnega TV posnetka. Ljubljančan je v začetku sezone prav tako v Ljudskem vrtu nogometašu Tabora Eriku Salkiću pokazal rumeni karton za simuliranje v nejasni situaciji, ki bi jo (posnetek je bil jasen) lahko razrešil VAR. Videopomoč, predvsem pa njegova (ne)uporaba vsaj za zdaj v slovenskem nogometu ne predstavlja neke dodane vrednosti.

Kriza vodenja v Ljudskem vrtu

“Simon Rožman je ponudil odstop z razlogi, ki so legitimni in razumevajoči. Z utemeljitvijo, da ne more več pomagati ekipi. Odstop smo sprejeli, naše sodelovanje se končuje, pogodba je prekinjena,” je med drugim dejal športni direktor kluba Marko Šuler. Niti njegov stolček ni več stabilen. Za težave Maribora, ki je trenutno šesti, nista v celoti kriva ne Šuler ne Rožman, temveč se je kriza vodenja začela že v sklepnem obdobju Zlatka Zahovića. Ta je na koncu svojega obdobja športnega direktorja neposrečeno kadroval in starejšim igralcem podaljševal pogodbe, s tem pa naslednikom pustil malo manevrskega prostora. Obenem so pri vijoličastih po tekmi z Muro suspendirali Koprčana v domačih vrstah Andreja Kotnika. Navijačem Maribora, ki so mu od vstopa v igro žvižgali ob vsakem dotiku žoge, se je zameril zaradi dogovarjanja za prestop k Olimpiji mimo vednosti vodstva vijoličastih. To se je s sežanskim Taborom že dogovorilo za njegovo posojo, vendar je Kotnik to možnost zavrnil. Suspendiran je “zaradi neprimerne poteze do navijačev na vzhodni tribuni.”

Za zdaj bo ekipo vodil Rožmanov pomočnik Radovan Karanović, ki ga je pred tednom dni ustoličil Šuler in odslovil Aleša Kačičnika, ki ga je s sabo pripeljal Rožman. Trenutno kandidat za izpraznjeno trenersko mesto ni znan.

Tabor tokrat ne prodaja
Mnogi so ob vesti o menjavi mariborskega trenerja takoj pomislili na sežanski Tabor, ki je v zadnjih letih trenerje “prodal” v Domžale, Olimpijo in Maribor. Bi se lahko kaj takega zgodilo tudi z Dušanom Kosićem? “Tokrat pa tega res nimamo v načrtu,” je bil včerajšnji odgovor športnega direktorja Tabora Davorja Škerjanca.

Konec koprskega juriša

Po prvi četrtini prvenstva ni več neporažene ekipe, saj je vodilni Koper po uvodnem remiju in šestih zaporednih zmagah klonil proti Bravu, ki je s taktično disciplino izkoristilo prve znake utrujenosti koprskih adutov. Koprski napadalni del ekipe na igrišču porabi veliko energije in ob zgoščenem ritmu tekem bo imela precejšen pomen tudi dolga rezervna klop, ki jo Koper vsekakor ima. Bo pa iskanje ravnovesja dober izziv za trenerja Zorana Zeljkovića. Kopru in Bravu na lestvici - ne glede na vsakoletne pretrese - sledi Olimpija, Mura je četrta, peti pa Tabor, ki se bo s Prekmurci pomeril v četrtek. Dve zaporedni zmagi pod taktirko Dušana Kosića sta Sežance iz spodnjega dela lestvice izstrelili v zgornjo polovico. Ekipa, vključno z mlajšim delom, je v prvi ligi pokazala novo energijo in v dveh tekmah kar šestkrat zatresla mreži tekmecev, ob tem pa ni prejela zadetka. Sledita Celje in Domžale, ki sta doslej pokazala manj od pričakovanj.

Kaj lahko se zgodi, da bo do naslednje trenerske spremembe prišlo v Kidričevem, saj se predzadnji Aluminij, z izjemo prebliska proti Mariboru, v prvenstvu muči, Oskar Drobne pa ne uspe najti pravih rešitev. Radomlje so po obetavnem začetku zadnje in tudi dejansko kakovostno najslabše v ligi.


Najbolj brano