Sežanci odlični

Za uvod v šolske počitnice so se učenci primorskih osnovnih šol v Cerknem pomerili na območnem prvenstvu v veleslalomu, učitelji smučanja pa na Rogli na državnem prvenstvu. Na obeh tekmovanjih so nase z odličnimi uvrstitvami opozorili smučarji iz Sežane.

Na državnem prvenstvu učiteljev smučanja je do odličja prišel tudi 
izvrstni novogoriški kitarist (Šank Rock) Bor Zuljan. Foto: Igor Mušič
Na državnem prvenstvu učiteljev smučanja je do odličja prišel tudi izvrstni novogoriški kitarist (Šank Rock) Bor Zuljan. Foto: Igor Mušič

Tik pred začetkom zimskih šolskih počitnic, ko imajo učitelji smučanja največ dela, so se na Rogli preizkusili še na nočnem državnem prvenstvu Zveze učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije. V konkurenci 40 ekip s 190 tekmovalci je slavila ekipa ZUTS Kranj pred Tržičem in Škofjo Loko.

Dobro so se odrezali tudi Primorci - tako ekipno kot posamično. Ekipno sta izstopali zasedbi sežanskega Smučarskega društva Kras (sedma) in SD ZUTS Nova Gorica (deveta).

Največ zanimanja je zbudilo tekmovanje starejših veteranov, kjer se osemkratni nekdanji zmagovalec tekem svetovnega pokala, Tržičan Bojan Križaj (33,97) ni pustil presenetiti, zelo dobri pa so bili v tej kategoriji tudi Primorci. Srebro je namreč osvojil Marko Velikonja (ZUTS N. Gorica, 34,58). Deseterico je z devetim mestom ujel še član portoroškega Carving cluba Slovenija Renato Ogrizek.

Še uspešnejši so bili Primorci med starejšimi člani, kjer je sicer slavil Škofjeločan Pavle Logar (32,99), a sta preostali stopnički zmagovalnega odra zasedla naša smučarja. Drugi čas (33,38) je postavil član Snežnika iz Ilirske Bistrice Toni Lipovac, do brona pa je vijugal najboljši smučar med poklicnimi pop-rock kitaristi v Sloveniji (solo kitarist Šank Rocka), Bor Zuljan (SD ZUTS Nova Gorica, 34,91).

Med člani je z zmago zablestel član SD Kras Aleš Širca (33,86), peti pa je bil njegov društveni kolega Gašper Matelič (35,95).

Pred šolskimi počitnicami so tekmovalno znanje po slovenskih regijah preverjali tudi osnovnošolci. Najboljši so si priborili potovanje na osnovnošolsko državno prvenstvo, ki bo 4. marca na Krvavcu. Otroci z notranjsko-primorskega območja so tekmovali v Cerknem, kjer je za dobro tekmovalno progo poskrbel SK Javornik.

Med veleslalomska vratca se je pognalo 154 tekmovalcev, odličja pa so osvojili smučarji iz 13 šol. Najuspešnejši sta bili ekipi Vipave in Sežane (po štiri odličja), le odličje manj pa so zbrali smučarji iz Idrije in Kobarida.

V konkurenci kategoriziranih starejših dečkov in deklic je bilo to pravzaprav še dodatno tekmovanje starih znancev iz prvenstva notranjsko-primorske regije Smučarske zveze Slovenije.

Med fanti je zmagal kobariški učenec Daniel Šmid (23,48), pred sošolcema Rokom Lavrenčičem (24,03) in Galom Gomilščkom (24,o7). Med dekleti je slavila Tolminka Manca Hvala (23,87). Srebro je osvojila Julija Rupnik iz Črnega Vrha nad Idrijo (23,99) bron pa Žana Abram iz postojnske osnovne šole Antona Globočnika (25,36).


Najbolj brano