Še vedno brez tekov in malega nogometa

Z včerajšnjim dnem je začel veljati precej manj omejevalni vladni odlok o izvajanju športnih aktivnosti. Tekmovalci od kadetov navzgor bodo na državni ravni spet lahko nabirali točke. Vrača se tudi rekreacija, a le ob ohranjanju varne razdalje.

KK Izvir Vipava je v nedeljo načrtoval uvodno dirko za rekreativce 
in veterane, a so takšne prireditve  še  vedno prepovedane. Foto: Igor Mušič
KK Izvir Vipava je v nedeljo načrtoval uvodno dirko za rekreativce in veterane, a so takšne prireditve še vedno prepovedane. Foto: Igor Mušič

SLOVENIJA > Brez prisotnosti gledalcev so spet dovoljeni treningi in prvenstva za športnike v ekipah, ki tekmujejo na nacionalni ravni od članov do vključno kadetov. V posamičnih športih se bo lahko na treningih in tekmovanjih 550 vrhunskim športnikom pridružilo še približno 650 perspektivnih mladih tekmovalcev - članov reprezentanc. K skupinskemu delu se vračajo tudi poklicni športniki, starejši od 15 let. Treningi bodo še naprej morali potekati v obliki fizično ločenih skupin, 48 ur pred tekmami pa še vedno ostaja testiranje.

Nižje kategorizirani registrirani športniki bodo lahko vadili le posamično ali v skupini do deset udeležencev. Pogoj so stalno ohranjanje dveh metrov razdalje in tedenska testiranja. Na enak način bo odslej lahko potekala tudi strokovno vodena skupinska rekreativna vadba. Sproščanje ukrepov pomeni tudi vrnitev izobraževanj v športu z do desetimi udeleženci. Za vse naštete dejavnosti so spet odprti športni objekti.

Državni denar za šport

Država bo za letni program športa namenila 26 milijonov evrov (lani 19). V prvem letošnjem razpisu iz proračuna namenja 11,67 milijona evrov za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa. Za vrhunski šport bo na voljo 6,95, milijona, za šport otrok in mladine ter športno rekreacijo 3,69 milijona, za strokovne in razvojne naloge v športu pa dober milijon. Kmalu bo objavljen še razpis za sofinanciranje športnih objektov, v katerem bo na voljo približno štiri milijone evrov. Posebna postavka (trije milijoni) je namenjena olimpijskemu festivalu evropske mladine, ki bo od 22. do 23. julija 2023 v Mariboru.

Tudi po sedanjem sproščanju ukrepov je še vedno obsojena na čakanje tekmovalna športna dejavnost mladih do 16. leta starosti, prav tako pa je od lanskega oktobra zamrznjena vsa tekmovalna rekreacija. Ker otroci od jeseni niso smeli trenirati, je zanje tekmovalna sezona izgubljena. Usoda priljubljenih rekreativnih tekem za vse generacije v teku, kolesarstvu (tu bi si sicer lahko pomagali tudi s kronometrskim načinom tekmovanja), malem nogometu in košarki je še naprej povsem nejasna.

Ukrepi se prepogosto spreminjajo

Predsednik državnega strokovnega sveta Rado Pišot pozdravlja sedanje vladno sproščanje ukrepov, a si želi, da bi bili novi ukrepi trajnejši in še bolj premišljeni: “Šport je del rešitve zdravstvenih težav in ne del problema. Spremenjen seznam dovoljenega v posameznih stopnjah semaforja ukrepov za zajezitev pandemije gre v tej smeri tudi tako, da omogoča dolgoročno odpiranje športa na zunanjih površinah. Omogoča brezkontaktne športe, kot je tenis, že v črni fazi, v rdeči pa je dovoljen šport mladih od kadetov naprej.” Pišot poudarja, da doslej v športu ni bilo veliko težav s spoštovanjem zdravstvenih ukrepov v času pandemije in da si je šport zaslužil boljše razmere za delovanje, ki jih obeta zadnje sproščanje vladnih ukrepov. Ob tem opozarja na pomanjkljivosti: “Iskreno upam, da bodo odslej ukrepi bolj enostavni, jasni in predvsem trajnejši. Žal mi je sicer, da še ne poteka prava komunikacija s pristojno ministrico Simono Kustec in iskreno upam, da bo tudi ta odslej boljša.”


Komentar novinarja

Najbolj brano