Še en zgodovinski uspeh?

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja so včeraj zvečer dopotovale v Turčijo, kjer bodo danes ob 17. uri pri tamkajšnjem Aydinu lovile zaostanek 2:3 s prve tekme polfinala evropskega pokala challenge. Klub je že z uvrstitvijo v polfinale poskrbel za zgodovinski dosežek, a tudi korak naprej je še mogoč.

Eden adutov Gen-i Volleyja bo nekdanja finalistka lige prvakinj 
Tina Lipicer Samec (11).  Foto: Leo Caharija
Eden adutov Gen-i Volleyja bo nekdanja finalistka lige prvakinj Tina Lipicer Samec (11).  Foto: Leo Caharija

AYDIN > Novogoriške odbojkarice so pred odhodom v Turčijo z gladko zmago nad najbližjim tekmecem za prvo mesto v slovenskem prvenstvu, Calcitom, poskrbele za mirne priprave. Že uvrstitev v polfinale evropskega pokala challenge je največji uspeh v klubski zgodovini in prvi tovrstni dosežek slovenske klubske odbojke v evropskih pokalih. Danes v Turčiji Primorke nimajo česa izgubiti. Lahko se le še enkrat vpišejo v zgodovino. Nekaj možnosti za to imajo.

Na prvi tekmi v Novi Gorici je Gen-i Volley dobil prvi niz, imel je zaključno žogo za drugi niz in izenačen položaj v končnici tretjega niza. Turkinjam je z nekaj trenutki nenatančnosti omogočil vrnitev v igro in preobrat ter tesno rešitev v petem nizu.

Že uvrstitev v polfinale evropskega pokala challenge je največji uspeh v klubski zgodovini in prvi tovrstni dosežek slovenske klubske odbojke v evropskih pokalih.

Kapetanka in nekdanja udeleženka finala lige prvakov, Tina Lipicer Samec, se zaveda težavnosti današnje naloge: “Pričakujemo zelo težak boj. Pred bučnim in številnim turškim občinstvom ni lahko igrati, vendar smo v Novi Gorici dokazale, da se lahko kosamo z Aydinom. To nam daje dodatno motivacijo, da poskusimo povratno tekmo dobiti in se uvrstiti v finale. Upam, da nam bo uspelo.”

Aydin ima v zadnjem obdobju v močni turški ligi težave in je zdrsnil v spodnji del lestvice. Direktor novogoriškega kluba Uroš Stanič upa, da bo to voda na mlin Novogoričank, ki so imele včeraj na dolgi poti zamudo: “Zaradi gneče in kratko odmerjenega časa za premik z enega na drugi konec letališča v Istanbulu smo prvi let za Izmir zamudili in ujeli šele naslednjega, kar je pot skupaj z avtobusnim prevozom do Aydina raztegnilo do večera. Upam, da bosta regeneracija in priprava na tekmo kljub temu dobra. Mi smo presenečenje tega tekmovanja in lahko z nekaj sreče to ostanemo, na drugi strani pa Turkinje ob velikem vložku v ekipo in slabih rezultatih doma preprosto morajo zmagati. Glede na to si želim, da bi tekmo dobro začeli in tekmice ob morebiti izenačenem poteku spravili v nervozo ter do napak. Ob takšnem razpletu bi imeli z našo maksimalno igro realne možnosti za zmago.”

Primorke se bodo morale navaditi na dvakrat večjo dvorano, kot je novogoriška in na precej številnejše odbojkarsko občinstvo v mestu Aydin na turškem jugozahodu, ki ma 150.000 gledalcev. Obisk v dvorani Mimar Sinan niha med 1500 in 1800 gledalci. Tudi nekaj primorskih navijačev, kanalskih Cement boysev, se je ob podpori kluba odpravilo na pot v Turčijo. V deželi, ki brani tretje mesto z evropskega prvenstva in ima močne predstavnike v Evropi, bo za večino slovenskih igralk tekma kariere. Galatasaray se je uvrstil v četrtfinale pokala CEV, Vakifbank, Fenerbahče in Eczacibasi pa so vodilni v svojih skupinah lige prvakov. Turkinje so v povprečju za deset centimetrov višje in imajo v rotaciji 13 enakovrednih igralk, Novogoričanke pa deset. Izziv bo velik.


Najbolj brano