Salonit zmagal, Koprčankam le niz

Prvenstvo v prvi moški ligi se je nemoteno nadaljevalo s tekmami 15. kroga. Kanalski Salonit se je z zmago (edino primorsko ta vikend) nad Triglavom utrdil na četrtem mestu. Dekleta so še odpravljala jesenske zaostanke, a sta oba aktivna primorska predstavnika ostala brez točk.

Koprčanke so na tekmi z Grosupeljčankami tudi letele po igrišču. A le v prvem nizu. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Koprčanke so na tekmi z Grosupeljčankami tudi letele po igrišču. A le v prvem nizu. Foto: Tomaž Primožic/FPA

V moški konkurenci prvak ACH Volley, prvi zasledovalec Merkur Maribor in kamniški Calcit tekmecem spet niso prepustili ničesar. Med žensko elito zaradi zaostalih tekem lestvica še ne kaže realne moči ekip. Za Kamničanke je že jasno, da so razred zase. Mariborčanke so kljub še trem tekmam zaostanka četrte in so zlahka ugnale Novogoričanke, ki ne bodo več dolgo tretje. SIP s tekmo manj drži drugo mesto. Ankarančanke, ki so že odigrale vse tekme jeseni, so obsojene na zadnje mesto po prvem delu prvenstva. Koprčanke bodo predzadnje.

Prva DOL moški

Salonit Anhovo : Triglav 3:1

Športna dvorana Kanal brez gledalcev, sodnika Kramar in Perčič; po nizih: -23, 15, 17, 17.

Salonit Anhovo: Boharev 6, Filiputti 3, Karnel 4, Kavčič, Šarić (libero, 1 napaka), Radosavljević 15, Peterlin 10, Tomić, Vrtovec 20, Basaneže 10. Trener: Rade Dačović.

Kanal Derbi sredine je prinesel skoraj dve uri zanimive odbojke, na koncu pa je doma Salonit Anhovo zanesljivo ubranil četrto mesto pred prvimi zasledovalci iz Kranja, za katere je vso tekmo podajal Jani Godnič iz Prvačine in dosegel štiri točke. Kot menjava je - predvsem za obrambne naloge - vstopal tudi lanski član Salonita Maj Nanut in zbral dve točki. Začetek tekme je obetal maratonski večer, saj sta se ekipi zagrizeno borili, se menjavali v vodstvu in reševali že praktično izgubljene žoge. Po izenačenju na 21 točki so imeli Kanalci težave s servisi Mihe Malija. in Gorenjci so prvi niz dobili.

Mož preobrata je bil v nadaljevanju kanalski organizator Irenej Karnel. V vseh preostalih nizih je uvodoma izvrstno serviral. Triglav je žoge težko vračal, Salonitovi napadalci pa so vsakič poskrbeli za začetna vodstva s 4:0. Potem se je primorska ekipa sprostila in s preudarno, natančno igro v glavnem branila prednost pred v polju fanatično borbenimi Gorenjci, ki pa jim je v napadu manjkalo natančnosti, pri mreži pa višine. Na drugi strani sta Marko Radosavljević z raznovrstnostjo in Matic Vrtovec s težko roko nizala točke v serijah. V četrtem nizu je bil odpor gostov zlomljen, priložnost pa je dobil tudi mladinec Matija Filiputti, ki je Triglavu zabil zadnje tri točke na tekmi.

“V odločilnih trenutkih smo v napadu zgrešili preveč žog in preslabo servirali za dobre kanalske sprejemalce. Proti koncu tekme nismo več uspeli sestaviti pravega bloka, na drugi strani pa je Salonit realiziral tudi nekaj težkih žog, kar je nam manjkalo,” je po tekmi razmišljal Triglavov primorski organizator Jani Godnič. Domači trener Rade Dačović se je vidno veselil zmagovitega začetka leta 2021 v kanalski dvorani: “Te tekme sem se kar malo bal. Triglav je naš neposredni tekmec in je proti nam vedno zelo motiviran. Tudi tokrat nas je dolgo mučil, še posebej v prvem delu tekme, ko smo naredili preveč napak. K sreči je drugi del tekme odprl tudi prostor za nekaj menjav. Ko bo le mogoče, bodo svoje minute dobili mladi domači igralci, ki so prihodnost kluba.” im

Prva DOL ženske

NKBM Branik : Gen-I Volley 3:0

Dvorana Lukna brez gledalcev, sodnika Valentar in Melavc; po nizih: 12, 21, 20.

Gen-I Volley: Grbac 4, Leban 9, Kovačič, Goršek 10, Forštnarič 4, Đukić 2, Sillah 10, Blažič (libero, 1 napaka), Krajnc 2. Trener: Miodrag Stojaković.

Maribor V mariborski ekipi, ki jo je ob koncu jeseni prevzel novogoriški trener Samo Miklavc, po obdobju bolezni in poškodb stvari počasi prihajajo na svoje mesto. Ekipa, ki je v samostojni Sloveniji praktično abonirana na prvo ali drugo mesto, je tokrat v svoji dvorani novogoriški Gen-I Volley povsem nadigrala, k uspehu Mariborčank pa je s petimi točkami opazno prispevala tudi novogoriška blokerka Mirta Velikonja Grbac. Gostje so imele sicer v drugem in tretjem nizu nekaj dobrih obdobij. Občasno so tudi vodile. Drugi niz je bil nazadnje izenačen na 14., tretji pa na 19. točki. V končnicah sta bila servis in sprejem nasprotnega servisa preslaba, da bi bilo mogoče kljubovati višjim Mariborčankam, ki so precej omejile napadalne učinke v zadnjem obdobju odlične Fatoumatte Sillah.

Luka Koper : Grosuplje 1:3

Dvorana OŠ A. Ukmar brez gledalcev, sodnika Klinar in Kern; po nizih: 17, -21, -14, -9.

Luka Koper: Đukić 13, Suljić, Smolnik 9, Kolbl 5, Uršič 5, Širol, Simčić (libero, 5 napak), Šiljić, Pavlovič 1, Kaker 9. Trener: Zoran Jerončič.

Koper Domačinkam žal ni uspelo, da bi začetni zalet izkoristile in si morda priborile vsaj dva niza in točko. Drugi del tekme je pokazal, da so Dolenjke trenutno boljše in da Koprčanke čaka še naporen boj za obstanek z Ankarančankami in Krimom. Začetek je bil obetaven. Luka Koper je z dobrim servisom držala tekmice daleč od mreže, izkušeni Teja Kolbl in Dajana Smolnik pa sta v ključnih trenutkih dosegali točke. Primorke so po odličnem prvem nizu v enakem slogu nadaljevale in povedle kar z 19:10, nato pa obstale. Sprejem je padel, vrstile so se napake, Dolenjke, pri katerih je tri točke dosegla tudi Ankarančanka Karin Pavič, pa so na 21. točki prvič izenačile in nato poskrbele še za izenačenje v nizih. Luka Koper se po tem ni več pobrala. STA, IM


Najbolj brano