Salonit brez finala

Sinoči se je kamniški Calcit pridružil ACH Volleyju v finalu. V tretji, odločilni tekmi polfinala prve moške DOL so doma premagali Salonit Anhovo s 3:0 (22, 24, 22) in se z izidom 2:1 uvrstili v finale. Kanalcem preostaja tolažilni boja za tretje mesto s Panvito, prva tekma bo v sredo v Kanalu.

Za slovo od prve lige je bil pri Gen-I Volleyu najučinkovitejši Alan 
Komel s 17 točkami.  Foto: Igor Mušič
Za slovo od prve lige je bil pri Gen-I Volleyu najučinkovitejši Alan Komel s 17 točkami.  Foto: Igor Mušič

Prva DOL

Calcit : Salonit Anhovo 3:0

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600 sodnika Markelj (Bled) in Pevc (Škofja Loka); po nizih (19, 21, 22)

Salonit Anhovo: Ilić 6, Česnik, Šarić, Jereb 2, Karnel, Drobnič 1, Basaneže 4, Čabarkapa 6, Tomić 7, Vrtovec 18. Trener : Andrej Urnaut.

Kamnik Odločitev o tem, kdo se bo branilcu naslova, ACH Volleyu, pridružil v finalu, je bila po sobotnem izenačenju polfinalne serije na 1:1 preložena na sinoči, ko so tretjo tekmo Kanalci gladko izgubili in bo sezono končali s tekmami za bron.

Salonitu že v soboto v Kamniku ni uspelo unovčiti moralnega kapitala po sredini zmagi v Kanalu. V drugem in tretjem nizu je bil sicer blizu preobratu, a so Gorenjci, ki so po imenih in dolžini klopi realno boljši, pokazali precej kakovostnejšo odbojko kot v Kanalu. K temu je opazno prispeval otrok Salonitove šole Jure Okroglič z desetimi točkami, Calcit pa je bil tokrat močnejši še za povratnika po poškodbi, kar 212 cm visokega reprezentanta Saša Štalekarja. Mimo njegovih rok je v bloku šlo le malo kanalskih žog.

K težavam Primorcev pri prebijanju gorenjskega bloka je prispeval tudi izreden Calcitov servis, ki je v težave spravljal gostujoče sprejemalce in upočasnil njihovo igro. Kljub temu je Salonit z borbenostjo v obrambi in učinkovitostjo kapetana Dejana Čabarkape ter napadalca Matica Vrtovca v drugem nizu zmogel preobrat in prišel do petih točk prednosti. Kamničani so nato z dobrim servisom izid izenačili na 17. točki, kanalska igra pa se je skoraj ustavila. Salonit se ni predal. V začetku tretjega niza je vrnil z enako mero - s servisom in bloki Gregorja Basanežeja in Djordja Ilića je bil enakovreden tekmec do izida 9:8. Po krajši krizi so se Kanalci v končnici spet približali (22:20), žal pa so nato zapravili servis. Tri točke prednosti so bile za kakovostne Kamničane dovolj, da so tekmo mirno zaključili.STA, IM

Gen- I Volley : Triglav 1:3

Mestna dvorana v Novi Gorici, gledalcev 100 sodnika Perčič (Kamnik) in Jovanovič (Komenda); po nizih: 22, -24, -20, -23.

Gen-I Volley : Filiputti 14, Nanut (libero, 1 napaka), Godnič 5, Krašna, Paliska 12, Kavčič 5, Marušič 1, Perović 15, Komel 17. Trener: Matjaž Stanič.

Novogoriška moška odbojka spet ostaja brez predstavnika v prvi državni ligi. Gen-I Volley je na zadnji tekmi sezone doma sam odločal o svoji usodi. Primorci ne bi smeli doseči slabšega izida kot z njimi točkovno izenačena, a medsebojno slabša Krka. Glede na razplet tekme v Novem mestu bi jim zadoščal tudi poraz z dvema osvojenima nizoma. Začeli so odlično, vendar pa zagona po dobljenem prvem nizu v končnicah vseh treh preostalih niso znali izkoristiti, čeprav so imeli več priložnosti za preobrat.

Za zmago v prvem nizu sta z odlično igro v ključnih trenutkih poskrbela organizator Jani Godnič in vsestranski Ivan Perović, ki je izvrstno serviral. V drugem nizu so se vrstila izenačenja in menjave vodstva. Po izenačenju na 24. točki je Andraža Palisko ustavil gorenjski blok, zaključno žogo pa je izkoristil nekdanji reprezentant in igralec ACH Volleyja Janko Bregant. Četrti niz je Triglav odigral skoraj brez napak, domačini pa so bili na servisu premalo nevarni in na sprejemu preslabi za resen odpor. V četrtem so spet zaigrali dobro. Po uspešnem napadu Perovića so z vodstvom vstopili v končnico (22:20), a so po odličnih servisih Breganta spet zašli v težave. Izkušeni Alan Komel je še vrnil upanje (23:24), vendar pa je po slabem sprejemu Primorcev zaključno žogo za zmago izkoristil mladi reprezentant Gorenjcev Aleš Kök.

“Po dobljenem prvem nizu in vodstvu v drugem smo se prehitro veselili. Prav v drugem pobude ne bi smeli zapraviti. V četrtem smo imeli spet priložnost za uspešen zaključek, a so končnico Kranjčani odigrali bolj zbrano in kakovostno od nas. Škoda je takšnega razpleta, saj smo ob poštenem pristopu Črnuč, ki so vendarle premagale Krko, bili blizu rešitve, res pa je tudi, da smo bili v takšnem položaju že na prejšnjih dveh tekmah, a ga nismo izkoristili. Sedaj bo treba razmisliti, kako naprej. Na potezi je uprava. Kar nekaj igralcev je že v letih, podmladka pa ni na pretek. Pri popularizaciji moške odbojke med otroki bo treba še veliko postoriti,” je selitev v drugo ligo pospremil domači trener Matjaž Stanič IM


Najbolj brano