S skupnimi močmi nad krizo

Slovenski nogometni prvoligaši spričo negotovosti vse bolj stopnjujejo pritisk na Nogometno zvezo Slovenije, kar po svoje tudi nakazuje, da bodo po vrnitvi v normalno delovanje poskrbeli, da se bo njihov glas močneje slišal. Očitno pa bodo drug drugemu pomagali preživeti najtežje obdobje prihodnjih mesecev.

Nogometni prvoligaši želijo skupaj preprečiti, da bi kateri od 
klubov zaradi korona krize  končal povsem na tleh. Foto: Profimedia
Nogometni prvoligaši želijo skupaj preprečiti, da bi kateri od klubov zaradi korona krize končal povsem na tleh. Foto: Profimedia

SLOVENIJA > Doslej so bila razmerja moči v slovenskem nogometnem svetu jasno postavljena, klubi in ostali deležniki pa so se bali zameriti vodstvu Nogometne zveze Slovenije (NZS). Predvsem pri volitvah vodstva NZS je bilo z redkimi izjemami (in z nesorazmerno velikim vplivom sodniške organizacije) že vse vnaprej jasno, v prihodnje pa najbrž ne bo več tako. Redko se zgodi, da klubi poenotijo svoja stališča, v to jih je prisilila kriza. Zdaj so nogometni prvoligaši povzdignili glas in od Nogometne zveze Slovenije (NZS) pričakujejo pomoč, jasna stališča ter konkretne odgovore. Želijo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, a se zavedajo, da se bo treba prilagoditi, če bodo želeli preživeti čas po pandemiji novega koronavirusa.

Če pomoči ne bo ....

“Če pomoči zveze ne bo, nas skrbi, kakšna bo nadaljnja usoda tekmovanja na najvišji in vseh drugih ravneh klubskih tekmovanj v državi,” so izpostavili nogometni prvoligaši v skupnem zapisu, ki ga je objavil MMC RTV Slovenija.

Specifičen slovenski trg

Slovenski nogometni trg je majhen in specifičen, saj premore malo komercialnih prihodkov, v primerjavi z večjimi državami skoraj nima prilivov od TV pravic. Letni klubski proračuni prvoligašev po zadnjih uradnih podatkih nihajo od skoraj deset milijonov NK Maribor, do najnižjih, ki znašajo približno pol milijona evrov.

Ta je, podobno kot še nekateri drugi mediji, na vseh deset klubov slovenske prve lige naslovil nekaj vprašanj, med drugim, ali razmišljajo o znižanju plač nogometašev in drugih zaposlenih oziroma kakšnem podobnem ukrepu v času pandemije novega koronavirusa.

“Želimo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, vendar vsi spremljamo novice po svetu in se zavedamo, da se bo treba prilagoditi, če bomo želeli preživeti. Trenutno je treba pogledati širšo sliko in ta kaže na globalni problem, v tej situaciji pa ni zgolj slovenski nogomet,” sporočajo klubi.

Zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije, morajo klubi najprej temeljito preučiti. Na tej podlagi in oceni škode, ki jo bo ta zdravstvena kriza povzročila, bodo naredili analizo dejanskega izpada finančnih sredstev.

Vsak naj prejme vsaj del dohodka

“Ko bo znan realen upad prihodkov v zvezi s stroški, se bomo z deležniki v klubih pogovorili. Cilj je vsekakor iskanje optimalne rešitve za vse strani in s tem dolgoročno razmišljanje, kako zagotoviti stabilnost ter likvidnost nadaljnjega delovanja klubov,” so zapisali prvoligaši.

Klubi menijo, da je bolje, če vsak prejme vsaj del dohodka, kot pa da bi se tudi v Sloveniji komu pripetila podobna zgodba kot slovaškemu nogometnemu klubu Žilina. Tam se niso uspeli dogovoriti z igralci o zmanjšanju pogodbenih obveznosti, kar je klub potisnilo v stečaj.

Klubi slovenske prve lige zatrjujejo, da se bodo s trenutno krizo spopadli s skupnimi močmi. “Nogometni klubi, ki nastopamo v prvi ligi državnega prvenstva, smo se povezali in odločili, da se s trenutnimi razmerami soočimo skupaj. Verjamemo, da bomo tako uspešnejši v dobrobit nogometa ter konkretnejši v sodelovanju z vsemi deležniki, med katere sodijo tudi NZS, Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in ne nazadnje država. Zavedamo se, da se soočamo s podobnimi težavami ter imamo skupne cilje,” so še zapisali.


Najbolj brano