Roglič izgubil rožnato majico

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v 6. etapi kolesarske dirke po Italiji izgubil rožnato majico skupno vodilnega. Na 238 kilometrov dolgi preizkušnji med Cassinom in San Giovanni Rotondom mu jo je odvzel Italijan Valerio Conti (UAE Emirates).

Primož Roglič Foto: Bor Slana/STA
Primož Roglič Foto: Bor Slana/STA

RIM > Valerio Conti, ki je pred etapo za Primožem Rogličem zaostajal 1:59 minute, je bil dolgo del 13-članske ubežne skupine, ki si je prikolesarila zajetno prednost. Približno 30 km pred ciljem se je ta skupina razbila na več manjših, v ospredju pa sta ostala Conti in njegov rojak Fausto Masnada, ki jima je glavnina na čelu z Rogličevo ekipo dovolila uspešen beg.

“Na koncu sem napadal oboje, rožnata majico in etapno zmago, a Fausto Masnafa je neverjetno močan kolesar. Vseeno sem zelo zadovoljen. Prvič vodim na večetapni dirki. Navdušen sem,” je po driki povedal zmagovalec Conti.

Na koncu je ciljno črto prvi prečkal Masnada pet sekund pred Contijem, tretji je bil s 37 sekundami zaostanka Španec Jose Rojas, glavnina z Rogličem, ki je že včeraj napovedal, da danes ne bo nujno zadržati rožnate majice, in drugimi favoriti na čelu pa je zaostala dobrih sedem minut. Roglič je sicer po dobrih 30 kilometrih tudi padel in dobil nekaj prask na zadnji plati, a je brez večjih težav končal etapo. Vmes so ga oskrbeli kar iz spremljajočega avtomobila, mu razkužili rane in ga zakrpali.

Etapa je bila sicer kar razgibana in Roglič je pred njo napovedal, da bo danes priložnost za uspešen beg. Ta se je tudi hitro začel, glavnina pa ni reagirala, saj v njem ni bilo nikogar, ki bi bil nevaren za končno zmago. Obenem se je Slovenec otresel dodatnih obveznosti, ki jih prinaša nošenje majice vodilnega. Na koncu se je Masnada veselil zmage, Conti, ki je na največjih dirkah etapno zmago slavil na dirki po Španiji 2016, pa na videz zajetnega skupnega vodstva.

Roglič je etapo končal na 17. mestu s 7:19 minute zaostanka, ob njem pa so končali tudi drugi favoriti za končno slavje. Z enakim zaostankom sta etapo končala tudi Jan Polanc (Uae Emirates) na 51. in Grega Bole (Bahrain Merida) na 83. mestu.

V skupni razvrstitvi ima Conti 1:41 minute prednosti pred rojakom Giovannijem Carbonijem, tretji je Francoz Nans Peters (+2:09). Roglič je padel na 11. mesto in ima 5:24 minute zaostanka, a prave etape zanj in za favorite šele prihajajo.

Da današnja etapa za Rogliča ni bila posebej pomembna, je poudaril tudi njegov moštveni kolega Nizozemec Antwan Tolhoek in dodal, da gre še naprej vse bolj ali manj po načrtu, pravi pa tudi, da so poškodbe Rogliča zgolj površinske in bodo nadaljevali naprej po zastavljenem programu.

V petek kolesarje čaka 180 kilometrov dolga etapa med Vastom in l'Aquilo, ki bo glede razgibanosti podobna današnji.


Najbolj brano