Rekordni Dončić zrežiral četrto zaporedno zmago Dallasa

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je bil prvo ime Dallas Mavericks pri zmagi s 104:93 nad Charlotte Hornets v ligi NBA. Enaindvajsetletnik je dosegel osebni rekord po številu blokad, ustavil se je pri štirih, temu pa je dodal še 34 točk, 13 skokov, z devetimi podajami pa je za las zgrešil trojnega dvojčka.

Luka Dončić Foto: Profimedia
Luka Dončić Foto: Profimedia

CHARLOTTE > Dallas je s tem prišel do četrte zmage zapovrstjo in se je oddolžil sršenom za poraz na silvestrovo. Od takrat se je krivulja forme teličkov precej dvignila, velik delež pri tem pa ima prav slovenski zvezdnik košarke, ki je prav tako precej dvignil raven forme.

Na današnjem obračunu je že v prvi četrtini prevzel odgovornost in prispeval 11 točk za visoko vodstvo svojega moštva (32:16). Prednosti nato košarkarji Dallasa, ki so prišli do šeste zmage to sezono, niso več izpustili iz rok. Tudi vrnitev latvijskega centra Kristapsa Porzingisa (poškodba kolena) je minila brez večjih težav, visokorasli košarkar pa je ob debiju v sezoni dosegel 16 točk.

Carlise: Dončič igral še bolje, kot kažejo številke

Luka Dončić se je ustavil pri 34., iz igre je zadel 14 od 25 metov, od tega pet od devetih za tri točke. Ob štirih blokadah je ukradel še dve žogi.

Trener Dallasa Rick Carlisle se je tako podpisal pod 800. zmago v ligi NBA, po tekmi pa je bil poln hvale na račun mladega slovenskega košarkarja. “Ta njegova statistika je bila spektakularna, a igral je še bolje, kot kažejo številke,” je začel 61-letnik na klopi teličkov.

“Dončić ima vse možnosti, da postane eden najboljših košarkarjev vseh časov. Pri tem ne mislim zgolj za njegove veščine in statistiko, s katero lahko postreže, ampak tudi za njegovo držo na parketu ter vodstvene sposobnosti,” je še dodal Carlisle.

Mavericks so se z zanesljivo zmago prebili na šesto mesto zahodne konference, na kateri po novi, že deseti zmagi to sezono, vodijo Los Angeles Lakers, ki so tokrat zanesljivo opravili z Oklahoma City Thunder s 128:99.

Ob tem je bil spet najboljši strelec LeBron James, ki je v vsega 27 minutah dosegel 26 točk, dodal pa še šest skokov in sedem podaj. Tudi jezerniki so dosegli četrto zmago zapovrstjo in so na lestvici dve zmagi pred mestnimi tekmeci Clippers.

Tudi slednji so ponoči slavili, in sicer proti New Orleans Pelicans s 111:106. Pri poražencih je zaradi protokolov lige za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom manjkal Zion Williamson. To sta s pridom izkoristila predvsem Kawhi Leonard in Paul George, ki sta skupaj dosegla 55 od 111 točk moštva. Eno več je dosegel Leonard. Pri gostih je bil najbolj učinkovit Nickeil Alexander-Walker s 37 točkami.

Nekaj tekem je odpadlo

Na krilih trojnega dvojčka Giannisa Antetokounmpa (22 točk, 10 skokov, 10 podaj) je do osme zmage to sezono prišel Milwaukee. Bucks (8-4) so v gosteh ugnali Detroit s 110:101 in na vzhodu zaostajajo le še za Bostonom (7-3). Brooklyn, ki bo precej spremenjen nadaljeval sezono po menjavi za Jamesa Hardna, je v newyorškem obračunu premagal Knicks s 116:109. Kevin Durant je ob tem prispeval 26 točk.

Zmag sta se v gosteh veselili še moštvi Memphis Grizzlies in Portland Trail Blazers. Slednji so premagali Sacramento Kings s 132:126, grizliji pa so ugnali Minnesoto Timberwolves s 118:107.

Ponoči sta zaradi protokolov lige NBA in posledično premajhnega števila razpoložljivih igralcev odpadli tekmi med Washington Wizards in Utah Jazz ter med Phoenix Suns in Atlanta Hawks. Že pred tem je vodstvo lige prestavilo obračun Bostona in Orlanda.


Najbolj brano