Realova senca tudi v Rusiji

Burno sosledje dogodkov v španski nogometni reprezentanci je včeraj zasenčilo tako izbor prirediteljev svetovnega prvenstva leta 2026 kot tudi odštevanje pred slavnostno otvoritvijo in uvodno tekmo 21. mundiala med gostiteljico Rusijo in Savdsko Arabijo.

 Foto: STA
Foto: STA

RUSIJA > Uvodni dvoboj, ki se bo danes začel ob 17. uri, bo torej za pokušino. Od jutri, ko bo odigran tudi drugi obračun skupine A med Urugvajem in Egiptom, in vse do 28. junija, ko se konča skupinski del, bodo sledili popolni nogometni obroki z vsaj tremi tekmami na dan. Za goreče nogometne zanesenjake, ki so ostali doma, grožnja po zasičenosti odpade. Uporabnikom srednjeevropskega časovnega pasu ustrezajo tudi urniki svetovnega prvenstva (SP). Resda se bo sobotni dvoboj med Francijo in Avstralijo začel točno opoldne, a uvodna tekma skupine C je izjema.

Večina tekem popoldne

Večina obračunov se bo zvrstila v popoldanskem času - ob 16. ali 17. uri - na papirju najzanimivejše tekme pa bodo v večernem terminu ob 20. uri. To velja tudi za jutrišnji derbi skupine B med aktualnimi evropskimi prvaki Portugalci s Cristianom Ronaldom in Španci, ki so med letoma 2008 in 2012 vladali nogometnemu svetu. Na klubski ravni v zadnjem obdobju glavna vloga pripada Realu, ki kroji tudi reprezentančni utrip. V torek so v Madridu objavili ime novega trenerja in sprožili plaz. Včeraj so se na nenadejano novico odzvali v španskem taboru z nemara še bolj presenetljivo potezo, ki ji v zgodovini prvenstev ni para.

Julen Lopetegui, ki je popeljal Špance v Rusijo, ne bo vodil reprezentance na SP. “Postavljeni smo bili v kot in nismo imeli izbire. Da se nekaj dogaja, smo izvedeli pet minut pred objavo novice o novem Realovem trenerju. Poskušal sem doseči, da bi vse skupaj zamaknili na ustreznejši termin, a nisem bil uslišan,” je iz pripravljalne baze v Krasnodarju svojo odločitev utemeljil predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je pred slabim mesecem z Lopeteguijem podaljšal sodelovanje do leta 2020.

Včeraj popoldne je bil že predstavljen Fernando Hierro, ki bo vodil reprezentanco v Rusiji. V španski zvezi je opravljal vlogo športnega direktorja, sicer pa gre za preverjen Realov kader. Glavno vprašanje je seveda, kako bo razvoj dogodkov vplival na predstave izbrane vrste. Pred uradno izjavo Rubialesa se je zgodil tudi sestanek z nogometaši, pri čemer naj bi se del ekipe, na čelu s kapetanom in članom Reala Sergiom Ramosom, zavzel, da bi SP izpeljali z Lopeteguijem na selektorski klopi. Ne gre pozabiti tudi na občutljivo dogajanje zadnjega leta v Kataloniji. Ob Realovem jedru je v španskem dresu namreč še vedno vplivna skupina reprezentantov Barcelone.

SP treh držav leta 2026

V drugi tekmi skupine B se bo jutri Iran pomeril z Marokom, ki je bil po pričakovanju včeraj preglasovan v izboru gostitelja SP leta 2026. Prvič v nogometni zgodovini bodo v vlogi prirediteljev tri države: ZDA, Mehika in Kanada. Če se ne bo zgodila že na prihodnjem SP v Katarju, bo mundial leta 2026 postregel tudi z največjo udeležbo. Po predvideni širitvi bo na SP uvrščenih 48 reprezentanc.


Najbolj brano