Razglašeni niso bili kos Madžarom

Evropski prvaki so slabo začeli kvalifikacije za uvrstitev na prihodnje evropsko prvenstvo. V živčni tekmi je Slovenija po kar dveh urah igre v gosteh izgubila z Madžarsko. V nedeljo bo v koprski Bonifiki gostila Avstrijo.

Jaka Blažič je v sivini slovenske igre nekoliko izstopal. Foto: Fiba
Jaka Blažič je v sivini slovenske igre nekoliko izstopal. Foto: Fiba

SOMBOTEL > Madžarska sicer ni pojem za košarko, a če za nogomet velja, da ga igrajo vsi, bi lahko za košarko zapisali, da se nekdaj velika kakovostna razlika zmanjšuje. V reprezentančnih tekmovanjih med sezono pa je razlike med tekmeci že teže oceniti, saj so t.i. manjše reprezentance, ki imajo nosilce igre v ligi NBA ali evroligi, avtomatično oslabljene. Madžari so se na EP po letu 1969 spet uvrstili šele 30 let pozneje, naslednjič pa 18 let zatem. V zadnjih kvalifikacijah za uvrstitev na SP so premagali Hrvaško in Poljsko, z Litvo pa izgubili za vsega pet točk.

Slovenska vrsta je v Sombotelju delovala zelo razglašeno in prikazala igro, ki je daleč od pričakovane, imela je zelo slab izkoristek meta z razdalje. Tekma je bila večji del zelo izenačena. Slovenija je po petih točkah Luke Rupnika in prostih metih Klemna Prepeliča (imel je neverjetno porazen met za tri točke 8:0!) povedla za deset točk (34:24), vendar se je spet ustavilo in ob polčasu je bilo tudi ob zelo slabem metu domačih za tri točke le štiri točke razlike.

* Dvorana Savaria, gledalcev 3200, sodniki: Yilmaz (Turčija), Cici (Albanija), Straube (Nemčija).

* Madžarska: Allen 16 (6:8), Keller 11 (0:2), Vojvoda 15, Szabo 2, Benke 3 (3:4), Ferencz 6, Horti 1 (1:2), Perl 15 (4:6), Varadi 8.

* Slovenija: Rupnik 11, Nikolić 6 (0:2), Prepelič 12 (6:6), Murić 6, Blažič 18 (5:7), Morgan 16 (2:3), Mahkovic 6 (2:2).

* Prosti meti: Madžarska 16:24, Slovenija 15:20.

* Met za dve točki: Madžarska 20:39, Slovenija 21:34.

* Met za tri točke: Madžarska 7:21 (Ferencz 2, Varadi 2, Keller, Vojvoda, Perl), Slovenija 6:31 (Rupnik 3, Nikolić 2, Blažič).

* Skoki: Madžarska 35 (25 + 10), Slovenija 40 (28 + 12).

* Osebne napake: Madžarska 25, Slovenija 25.

* Pet osebnih: Nikolić (36.).

Madžari so bolje začeli tretjo četrtino in izkoriščali slovenski strelski mrk za ponovno izenačenje in vodstvo. Slovenija je sicer v zadnjo četrtino vstopila s petimi točkami naskoka, toda domačini so se znova vrnili v igro in s trojko Akosa Kellerja znova izenačili. S trojkama sta odgovorila Rupnik in Jaka Blažič (18 točk), vendar je vodstvo spet trajalo le kratek čas.

Potem se je tudi Madžarom ustavilo v napadu, vendar pri gostih enostavno ni bilo razpoloženih mož, ki bi zrežirali odločilni pobeg. Po tehnični napaki Edu Muriću so gostitelji s trojko Benedeka Varadija znova prešli v tesno vodstvo (72:71). Zadnja minuta je bila dolga s taktičnimi osebnimi napakami in igro živcev. Zoltan Perl je s prostima metoma Madžarsko še zadnjič popeljal v vodstvo (76:75), Blažič je v zadnjem napadu pri izidu 76:75 nerodno izgubil žogo, Benke Szilard pa je nato zadel en prosti met, dovolj za veselje Madžarov. V slovenski vrsti si pozitivno oceno zasluži novinec Jordan Morgan (16 točk).


Najbolj brano