Quartararo novi prvak motoGP

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je novi svetovni prvak v motociklističnem razredu motoGP. Na današnji dirki za VN Emilije Romanje v Misanu je bil četrti, ker pa je edini tekmec v boju za naslov, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), padel in odstopil, je že postal prvak za sezono 2021.

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je novi svetovni prvak v 
motociklističnem razredu motoGP.
Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je novi svetovni prvak v motociklističnem razredu motoGP.  

RIMINI >Današnjo dirko je sicer dobil Španec Marc Marquez (Honda), drugi je bil njegov rojak Pol Espargaro (KTM). Italijan Enea Bastianini (Ducati Avintia) pa je prav v zadnjem zavoju še prehitel Quartararoja in se prebil na tretje mesto.

Bagnaia je sicer dobro izkoristil sobotni "pole position" in je vodil na dirki, medtem ko se je moral Quartararo po le 15. mestu v kvalifikacijah prebijati iz ozadja.

Dva vrhunca

Če bi Italijan ostal na prvem mestu, bi odločitev o prvaku prestavil vsaj na naslednjo dirko na Portugalskem. Toda v 23. krogu je naredil napako in zdrsnil v pesek, takšen razplet pa je omogočil Francozu, da je prvič v karieri postal prvak v kraljevskem razredu.

Današnja dirka je imela sicer vsaj dva vrhunca. Eden je bil boj za naslov prvaka, ki se je nekoliko nepričakovano razpletel že danes, drugi pa slovo Valentina Rossija od domačih navijačev.

Skoraj do konca dirke je kazalo, da bo po njej prav Rossijevo slovo - po koncu je (na dirki je bil sicer deset) med slavjem celo vrgel med privržence svojo čelado - edina izstopajoča točka, toda Bagnaia je nato s padcem poskrbel, da se je hitro zavrtelo tudi kolesje v seštevku sezone. Z ničlo je namreč v trenutku končal vsa preračunavanja in teoretične možnosti na zadnjih dveh dirkah. Razlika je prevelika, da bi jo lahko na zadnjih dveh dirkah še nadoknadil.

Ducatijev dirkač je imel vse od usodnega zavoja vse v svojih rokah. Po najboljšem startnem položaju je povedel in hitro se je pokazalo, da bo edini, ki mu lahko sledi v hudem ritmu, nekdanji prvak Marquez. Španski zvezdnik se po številnih težavah in poškodbah letos počasi, a vztrajno vrača. Danes pa je morda prav s pritiskom na Bagnaio slednjega pognal čez mejo napake.

Bagnaia razočaran obležal v pesku

Ko je Bagnaia razočaran obležal v pesku in so se v Ducatijevi garaži prijeli za glave, so pri Yamahi Francozu pokazali le tablo, da je njegov tekmec odstopil. Vse je bilo jasno, a Francoz še dolgo po dirki ni mogel verjeti, da je res prvak. Že ob stezi so mu pripravili krajšo slovesnost in dobil je posebno obarvano čelado za prvaka, a bo potreboval še nekaj časa, da bo zbral misli.

"Sploh ne vem, kaj naj rečem. Brez besed sem. Neverjetno. To so sanje, ki so se uresničile. Tu z mano je družina, skupaj se bomo poveselili," je v prvih medijskih odzivih po dirki novi prvak komajda sestavil nekaj stavkov. Francoz je v tej sezoni prvič nastopil v tovarniški ekipi Yamahe, se desetkrat uvrstil na oder za zmagovalce, dobil pet dirk in na koncu zasluženo že pri 22 letih stopil na prestol. Quartararo je prvi Francoz z naslovom v najmočnejšem razredu, mejnike pa je prestavljal že prej, saj je bil lani, ko je prvič zmagal v motoGP, postal prvi dirkač iz te države na vrhu stopničk po Regisu Laconiju leta 1999.

Marquez poskrbel za še nekaj dodatne bolečine

Za še nekaj dodatne bolečine za Bagnaio, ki je sicer med prvimi športno čestital Quartararoju za naslov, pa je poskrbel Marquez. V izjavi po dirki je namreč priznal, da je bil Italijan danes izjemno hiter, najverjetneje najhitrejši na stezi, ter da bi sam odnehal v lovu na zmago.

"To ni moj dan, ampak dan Fabia. Čestitam mu, zaslužil si je naslov in upam, da bomo naslednje leto bolj konkurenčni. Sicer pa je ta zmaga najpomembnejša v sezoni. Napredek je viden, veselim se že zadnjih dveh dirk in zimskega premora. Danes je Bagnaia vozil svojo dirko, bil je super hiter in prav v krogu, ko je padel, sem ugotovil, da ga ne bom mogel ujeti."

Do konca sezone sta le še dve dirki in največ 50 točk, sveži svetovni prvak pa ima zdaj 65 točk naskoka. Ima 267 točk, Bagnaia je ostal pri 202, lanski prvak Španec Joan Mir (Suzuki), danes dirke ni končal, pa je tretji s 175. Naslednja preizkušnja bo 7. novembra na Portugalskem, finale sezone pa teden dni pozneje v Valencii.


Najbolj brano