Prišla bo tudi slovenska falanga

Celjski rokometaši začenjajo v nedeljo doma proti Flensburgu novo sezono lige prvakov. Želijo si, da bi se po šestih letih spet prebili v izločilne boje, kar ne bo preprosto. Tako ali drugače ne bo izostalo številčno zdomsko zastopstvo.

Domna Makuca (z žogo) čakajo s celjskimi soigralci tudi letos 
zahtevne bitke v ligi prvakov.  Foto: Profimedia
Domna Makuca (z žogo) čakajo s celjskimi soigralci tudi letos zahtevne bitke v ligi prvakov.  Foto: Profimedia

CELJE > Formula lige prvakov (LP) je tudi v letošnji sezoni nespremenjena. Tekmovanje je razdeljeno na elitni zgornji dom, s skupinama A in B in spodnjega, kjer sta skupini C in D. V osmino finala napredujeta tudi dve najuspešnejši ekipi iz spodnjega dela. Preostale udeležence izločilnih bojev prispeva elitna skupina, pri čemer zmagovalca skupin A in B neposredno napredujeta v četrtfinale. Celjani morajo v svoji skupini prehiteti vsaj dva tekmeca in se uvrstiti do šestega mesta, če želijo priti v končnico.

Najpremožnejši klub med elito, Paris Saint-Germain, ki je v zadnji petletki brez uspeha lovil evropski vrh, in Barcelona, se bosta borila za prvo mesto v skupini A. Številka tri bi utegnil biti Szeged z močnim slovenskim zastopstvom, med katerim je tudi Koprčan Dean Bombač. Zgornjo polovico na papirju zaokrožuje prvi celjski tekmec, Flensburg. Nemški klubi praviloma težko usklajujejo naporen ritem bundeslige, kar se odraža na dosežkih v LP. Celjane sicer vežejo lepi spomini na obračune s Flensburgom, proti kateremu so pred poldrugim desetletjem osvojili svoj prvi in edini evropski naslov.

Skupine lige prvakov

> A: Aalborg, Barcelona, Elverum, Zagreb, Celje, Szeged, Flensburg, PSG;

> B: Kielce, Veszprem, Kiel, Montpellier, Vardar, Meškov, Zaporožje, Porto;

> C: Sävehof, Rabotnik, Bidasoa, Sporting, Prešov, Cocks;

> D: Dinamo Bukarešta, Čehovski medvedi, Schaffhausen, Kristianstad, Wisla, Gudme.

Klub s severa Nemčije ohranja svoj prepoznaven slog igre, ki še vedno temelji na številnih skandinavskih adutih, časi pa so se spremenili pri gostiteljih. Denarja je v Zlatorogu precej manj kot v prejšnjem desetletju, tudi zato so se Celjani po sleherni sezoni prisiljeni odreči svojim najmočnejšim adutom in prevetriti ekipo. Podobno je bilo tudi to poletje. Trener Tomaž Ocvirk je dobil precej novih obrazov, med njimi tudi občasnega reprezentanta, Patrika Lebana. Colčan bo z mladim Rodičanom Domnom Makucem tvoril zanimivo navezo organizatorjev igre.

Lani je Celjanom doma uspelo ugnati Flensburg, nedeljski točki pa bi pomenili dobropis pred obračuni s tekmeci po meri. Poleg danskega Aalborga in norveškega Elveruma naj bi v ta rang sodil tudi Zagreb dolgoletnega celjskega trenerja Branka Tamšeta, ki računa tudi na Koprčana Aleksa Vlaha. Drugi nekdanji član koprskega rokometnega kluba Nino Grzentič bo združil moči z Ajdovcem Janušem Lapajnetom pri slovaškem prvaku Prešovu, ki igra v spodnjem delu LP. V zgornjem je seveda Veszprem, ki si prav tako že vrsto let zaman prizadeva za osvojitev najpomembnejše lovorike. V minuli sezoni je Izolana Boruta Mačkovška in druščino v finalu zaustavil skopski Vardar, tekmeca pa se bosta to jesen srečala že v skupini.


Najbolj brano