Primorsko ogrevanje za že težko pričakovano dirko po Sloveniji

Kolesarska pomlad, ki se je v nedeljo začela z Veliko nagrado Slovenske Istre, se pri nas nadaljuje jutri z Veliko nagrado Goriške in Vipavske doline. Ob robu dogajanja na primorskih cestah pa so včeraj v Novem mestu pripravili tudi prvega v nizu srečanj, s katerimi obeležujejo 30 let od krstne izvedbe dirke po Sloveniji.

Takšni so bili lanski prizori ob vzponu na Kolovrat, ko  je gostil 
kolesarsko karavano Gira.   Foto: Bostjan Bensa
Takšni so bili lanski prizori ob vzponu na Kolovrat, ko je gostil kolesarsko karavano Gira.  Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA, NOVO MESTO > Slovenska pentlja je neločljivo povezana z našimi kraji in ljudmi. Ne nazadnje je bil Boris Lozej član prvega organizacijskega odbora dirke. Včeraj se je s posamezniki, ki so bili ali pa so še močno vpeti v kolesarsko dogajanje, ozrl na čase, ko je bila največja domača dirka še v povojih. V treh desetletjih je kolesarstvo pri nas doživelo silovit razmah, kar z vrhunskimi rezultati na dirkah najvišje ravni redno potrjujejo Tadej Pogačar, Primož Roglič in druščina.

Večina slovenskih kolesarskih prvokategornikov je pustila močan pečat tudi na dirki po Sloveniji, ki se je razvila v prepoznaven dogodek mednarodnih razsežnosti. Vse močneje se prepletajo športne in turistične niti. Tako bo tudi na 29. izvedbi dirke po Sloveniji, ki bo letos na sporedu med 14. in 18. junijem. Pred mesecem dni so prireditelji iz novomeške Adrie Mobil razkrili, da se bo slovenska pentlja začela v Celju in po tradiciji končala v Novem mestu.

Zapore cest

Jutri bo na trasi dirke VN Goriške in Vipavske doline veljal posebni prometni režim. Od 13. ure dalje bo po Vipavski dolini občasna premična zapora. V Novi Gorici in Rožni Dolini pa bo med 15.30 in 17.30 popolna zapora cest od Rožne doline čez Pristavo in križišča z Erjavčevo ulico do ciljnega prizorišča pri Eda centru in naravnost naprej do krožišča na Vojkovi cesti ter skozi predor Panovec.

Včeraj pa so v dolenjskem središču na okrogli mizi v neformalnem pogovoru dali še nekaj konkretnih namigov o trasi slovenske pentlje. Na dlani je, da se bo dirka znova razpletala na Primorskem, kjer bo na sporedu vsaj na papirju kraljevska etapa. Zgledi vlečejo, gostovanje lanskega Gira v Posočju je bilo očitno navdihujoče, tako za gostitelje kot prireditelje. Zaključek predzadnje etape, ki se bo začela v slovenski prestolnici, bo v Kobaridu. Poslastica bo vzpon na Kolovrat, ki ga bodo kolesarji morali prevoziti dvakrat.

Primorski pridih bo imela tudi tretja etapa 16. junija. Start bo v Grosupljem, cilj pa bo, potem ko bo kolesarska karavana obiskala tudi Ilirsko Bistrico, v Postojni, ki je že lani gostila zaključek primorske etape. Koledarski zaključek pomladi bo torej pri nas nadvse vroč, za kolesarsko ogrevanje pa ta teden skrbijo enodnevne dirke, ki so jih lani povezali v trojček. Prireditelji se nadejajo, da bodo dobile ustaljeno mesto v koledarju in postale slovenske klasike, ki bodo skrbele za vsestranski kolesarski razvoj, a tudi ozaveščenost in promocijo.

“Naša ekipa ima na dresih logotip Vipavske doline, sicer pa se nam zdi tudi termin med dvema nedeljama ter Velikima nagradama Slovenske Istre in Adrie Mobila ustrezen. Tako se kolesarji in njihovo spremstvo zadržijo v naših krajih kakšen dan več. Tudi sicer pa vidimo priložnost, da bi Goriška lahko v prihodnje postala pripravljalna baza za kolesarske ekipe,” je povedal Rok Lozej, predsednik KK mebloJOGI Pro-Concrete, ki pripravlja jutrišnjo 2. VN Goriške in Vipavske doline.

Start bo ob 13. uri iz industrijske cone Kromberk. Pot bo kolesarje vodila do Sela, kjer karavano čaka pet krogov na relaciji Potoče-Preserje-Branik-Dornberk-Selo. Nato se kolesarji vračajo čez Ajševico v Rožno dolino oziroma Novo Gorico, kjer bodo za konec izpeljali štiri (mestne) kroge. Cilj dirke bo predvidoma ob 17. uri.


Najbolj brano