Primorci še v igri za tretje mesto

Po vladnem delnem sproščanju omejitev v športu je Odbojkarska zveza Slovenije že določila nove termine v končnicah obeh prvih lig. Tekmovanje se bo nadaljevalo v četrtek, za bron pa se še borijo dekleta iz Nove Gorice in fantje iz Kanala.

Za državni naslov se bo v dresu ACH Volleyja boril tudi Kanalec 
Jure Okroglič. Foto: Igor Mušič
Za državni naslov se bo v dresu ACH Volleyja boril tudi Kanalec Jure Okroglič. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Primorska odbojka je prisotna tudi v bojih za naslov prvaka. Ti se bodo nadaljevali v soboto. V moški konkurenci bo morda treba odigrati še štiri tekme, saj sta doslej v seriji na tri zmage branilec naslova ACH Volley s Kanalcem Juretom Okrogličem in izzivalec Merkur Maribor opravila le prvo obveznost, po kateri vodijo lanski prvaki iz Ljubljane (3:1), ki bodo v soboto tudi gostili naslednji dvoboj. Termini serije za prvaka so predvideni še 20., 23. in 25. aprila.

Pot do zlata bo krajša za dekleta, saj v seriji na tri zmage lanski prvak Calcit Kamnik, za katerega igrata Kanalki Špela Marušič in Polona Marušič, proti NKBM Branik iz Maribora vodi že z 2:0. Tretja tekma bo v Kamniku. Kakšen dodaten dvoboj ali pa celo preobrat s skupno petimi tekmami (zadnja bi tako bila 21. aprila) ne bi bila veliko presenečenje, saj je po zimski vrnitvi novogoriškega trenerja Sama Miklavca na klop Mariborčank štajerska ekipa vse boljša. Obe finalni temi je izgubila po petih nizih, ena ključnih igralk pa je Novogoričanka Mirta Velikonja Grbac.

Kaj bo na nižjih ravneh?

Nove vladne delne sprostitve v športu omogočajo tudi nadaljevanje sezone v nižjih ligah ter tekmovanje v mladinski in kadetski kategoriji. V drugi ženski ligi zahod se bo tekmovanje nadaljevalo v soboto s sedmim krogom. Pirančanke bodo doma igrale z ljubljanskim Vitalom. Konec sezone je predviden 22. maja. Do takrat bo treba odigrati preložene tekme petega in šestega kroga. Ženska mladinska liga, v kateri vodi novogoriški Gen-I Volley, se bo nadaljevala v nedeljo. Enako velja za moško tekmovanje, v katerem je šesti Salonit Anhovo iz Kanala. Tekmovanj mlajših selekcij, ki to sezono večino časa niso smele niti trenirati, ne bo.

Odbojkarski zvezi se z izpeljavo tekmovanj zelo mudi, saj mednarodni koledar 19. aprila že predvideva začetek priprav reprezentanc pred majskimi in junijskimi obveznostmi, kot so kvalifikacije za EP, evropska liga in svetovna liga narodov. Naša zveza je minuli teden pri evropski zvezi CEV pridobila soglasje za podaljšanje licenc tujim odbojkarjem v naših klubih, ki bi sicer 18 aprila, ko bi se v Sloveniji po prvotnem koledarju z zadnjimi pokalnimi tekmami pokala (tega letos ne bo) iztekla sezona, že pakirali kovčke.

Do sredinega večera bo treba pridobiti še soglasja nacionalnih odbojkarskih zvez za podaljšanje mednarodnih certifikatov tujim odbojkarjem, saj je prvi termin za nadaljevanje tekem za bron že v četrtek. Na tem področju sicer zveza - glede na izkušnje iz prejšnjih let, ko gre za izredne dogodke - ne pričakuje zapletov.

Na razplet administrativnih postopkov nestrpno čakata oba primorska kluba, ki se borita za tretje mesto. Posebej to velja za Salonit Anhovo iz Kanala, kjer so nosilci igre srbski bloker Veljko Boharev ter sprejemalca, njegov rojak Marko Radosavljević ter Hrvat Fran Peterlin. Pri novogoriškem Gen-I Volleyju organizacijo igre drži v rokah Hrvatica Ana Grbac v napadu pa to sezono blesti Gambijka Fatoumatta Sillah.

Za bron je treba zmagati dvakrat, oba primorska kluba pa sta v težkem položaju, saj sta uvodni tekmi izgubila. Gen-I Volley bo predvidoma v četrtek gostoval v štajerskem Šempetru (SIP je prvo temo dobil s 3:0). Novogoričanke pa si bodo skušale priboriti vsaj tretjo tekmo, ki bo 19. aprila. Enako težko izhodišče ima Salonit Anhovo, ki bo v soboto gostoval v Kamniku pri Calcitu, kjer izvrstno igra steber evropsko srebrne reprezentance, Izolan Mitja Gasparini, Gorenjce pa vodi Kanalec Gregor Jerončič. Če bi si bodo cementarji priborili tretjo tekmo, bi bila zanje sezona končana 21. aprila.


Najbolj brano