Po kvote in tudi medalje

La Seu d'Urgell je kar srečen kraj za slovenske slalomiste na divjih vodah. V Pirenejih so že zmagovali na tekmah svetovnega pokala in prinašali medalje s svetovnih prvenstev. Prihodnji teden bodo v Španiji lovili tudi olimpijske kvote.

Reprezentančna odprava, ki bo zastopala slovenske barve na 
svetovnem prvenstvu v slalomu in sprintu na divjih vodah.  Foto: Aleš Sorta
Reprezentančna odprava, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v slalomu in sprintu na divjih vodah.  Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc upa, da se bo število olimpijskih kvot že septembra potrojilo. Koprski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta Sloveniji priveslali pravico olimpijskega nastopa med enojci in dvojci v sprintu na mirnih vodah v Tokiu prihodnje leto. Zdaj so na vrsti slalomisti, ki na svetovnem prvenstvu (SP) v Seu d'Urgellu med 25. in 29. septembrom merijo na osvojitev kvot v vseh disciplinah.

Cilj je vsekakor uresničljiv, če upoštevamo dosežke glavnih slovenskih adutov v letošnji sezoni in tudi kar lepo število razpoložljivih kvot - vsaki državi pripade le ena na kategorijo. V ženskem in moškem kajaku jih je po 17, pri kanuistih in kanuistkah pa po enajst. V vsaj treh od štirih kategorij se zdi, da Slovenija ne bi smela imeti večjih težav pri osvojitvi kvote.

4

olimpijske kvote bodo za slalomiste dosegljive na svetovnem prvenstvu

Dodatna teža

Poimensko so najmočnejši kanuisti, ki bodo prvi tekmovalni dan napadali zmagovalni oder tudi na ekipni tekmi. Benjamin Savšek je med posamezniki aktualni evropski prvak, Anže Berčič pa je pred šestimi leti prav v Seu d'Urgellu zmagal na tekmi svetovnega pokala, kar je lani uspelo tudi Luki Božiču. Član Soških elektrarn je nasploh letos pokazal najbolj stanovitne vožnje, tudi z uvrstitvami na zmagovalne stopničke svetovnega pokala. “To je prvi korak k uvrstitvi na olimpijske igre. SP ima tokrat dodatno težo. Tudi psihološka priprava bo zelo pomembna. Proga v Seuu bo vsekakor tehnična in po fizični plati zelo naporna, a s telesno pripravljenostjo nimam težav,” je povedal Božič in poudaril, da bo SP prva od treh izbirnih tekem za sestavo olimpijske reprezentance.

Žal se je ne bo mogla udeležiti kajakašica solkanskega kluba Urša Kragelj, ki sicer uspešno okreva po poškodbi in je optimistična, da bi lahko prihodnji mesec začela s pripravami na novo sezono. Za osvojitev olimpijske kvote se sicer zdi, da ni bojazni. Eva Terčelj se je v letošnji sezoni redno uvrščala v finale, morda pa se bo na SP ozrla tudi proti zmagovalnemu odru, ki se je lani izmuznil Kragljevi.

Niko Testen

kajakaš

“Voda v Seuu je dokaj mirna, treba je iskati majhne tokove in poskusiti vzdrževati hitrost čolna.”

Pirenejske sestavljanke

Med kajakaši je olimpijski podprvak Peter Kauzer že napovedal, da je cilj medalja. Niko Testen pa si želi na svojem prvem SP predvsem pokazati tisto, kar zmore: “Počasi se sestavljam po spomladanskem delu, malo pa se pozna, da je sezona že dolga in prihaja za mano utrujenost. Voda v Seuu je dokaj mirna, treba je iskati majhne tokove in poskusiti vzdrževati hitrost čolna,” je povedal član Soških elektrarn, ki se je lani v La Seu d'Urgellu prebil do finala na tekmi svetovnega pokala.

Še najbolj negotova se zdi osvojitev kvote v ženskem kanuju, ki bo v Tokiu prvič na olimpijskem sporedu. Letos je najbolj stanovitne vožnje kazala 17-letna Eva Alina Hočevar, precej bolj pa je nihala Alja Kozorog. Konec pomladi je s četrtim mestom v Tacnu dosegla svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, potem pa je šla njena rezultatska krivulja v mednarodni konkurenci navzdol. “Težava je bila v tem, da sem na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala preveč tuhtala in tehtala. Želja je spet prisotna,” je povedala kanuistka solkanskega kluba.


Najbolj brano