Pivčanka do brona

Finalni turnir članskega državnega posamičnega prvenstva v Slovenj Gradcu je bilo zadnje dejanje letošnje sezone. Najboljšo primorsko uvrstitev je z bronastim odličjem dosegla kegljačica novega prvoligaša Pivke, Lea Pašić.

Za primorskimi kegljači je uspešna sezona. V novi bodo  v elitnih ligah igrale štiri primorske ekipe. Foto: Igor Mušič
Za primorskimi kegljači je uspešna sezona. V novi bodo v elitnih ligah igrale štiri primorske ekipe. Foto: Igor Mušič

SLOVENJ GRADEC Državna posamična prvakinja je postala Marija Ahačič Premrl (Ljubelj), ki je v finalu s 570:514 premagala Majo Plavčak (Impol). Vse do polfinala se je prebila Pivčanka Lea Pašić, tam pa jo je s 578:562 ustavila Plavčakova. Kegljačica Impola iz Slovenske Bistrice je bila v četrtfinalu s 548:533 usodna tudi za drugo Pivčanko Natašo Radić. Pivka je imela v tej fazi tekmovanja še Metko Škoberne, vendar je bila nato s 557:528 boljša od nje Irena Mejač z Ljubelja, ki si je razdelila bron s Pašićevo, saj tekma za tretje mesto ni bila predvidena.

Še dve Primorki sta igrali v osmini finala. Pivčanko Tino Kresevič je s 530:525 premagala Plavčakova, članica državnih prvakinj, postojnskega Proteusa, Maruška Ogrizek, pa je s 533:548 izgubila s Tatjano Vargazon iz Miklavža.

Veliko primorskih ekip

Kegljaška zveza Slovenije je objavila sestavo lig za novo sezono. Glavna organizacijska novost je delitev prve B lige na vzhodno in zahodno skupino - tako v moški kot v ženski konkurenci. Primorska dekleta predstavljajo uspešnejši del našega kegljanja. V elitni ligi se bodo prvakinjam iz postojnskega Proteusa pridružile Pivčanke, v prvo B ligo zahod pa so napredovale Novogoričanke. V moški konkurenci ostajata elitna ligaša Proteus in Gorica. Novinec v prvi B ligi zahod je Adria, v drugi ligi zahod pa druga ekipa Proteusa. V tej družbi ostaja Izola. V tretji ligi zahod se bosta drugi ekipi Pivke pridružila druga ekipa Gorice in Portorož.

Primorke so bile visoko uvrščene tudi v kombinaciji. Državna prvakinja je sicer postala Urška Prelog Košir (Triglav), ki je v tridnevnem tekmovanju podrla 1650 kegljev. Druga je bila Majda Verbole (Miklavž, 1646), tretja je pa Marija Ahačič Premrl (Ljubelj, 1645). Bron je s četrtim mestom in tesnim zaostankom za las zgrešila najboljša Primorka Metka Škoberne (1644), takoj za njo pa se je uvrstila Maruška Ogrizek (1641). Dobre izide so dosegle še Pivčanke Tina Kresevič (11., 1610), Nataša Radić (13., 1601) in Lea Pašić (14., 1600).

Med Primorci najviše Pašić

Moško posamično zlato si je priboril kegljač kranjskega Triglava Grega Bajželj, ki je v finalu s 588:577 premagal Kamničana Jureta Starmana. Primorci so se ustavili v osmini finala. Pivčan Denis Pašić je s 616:654 izgubil s kasnejšim prvakom.

Klemen Mahkovic iz KK Gorica je moral priznati premoč Aleksandra Šparembleka (Ograjca Ljubljana, 561:666), Gašper Kragelj iz ankaranske Adrie pa ni bil kos Blažu Čerinu iz Ljubelja (581:629). Čerin in Šparemblek sta sicer končala svojo pot v četrtfinalu. Do srebra je prišel Mariborčan Franci Velišček (Konstruktor, 1898). Za bron je Aleksander Šparemblek podrl 1892 kegljev.

Dokaj blizu zmagovalnemu odru je bil Denis Pašić, a je 1878 kegljev zadoščalo le za peto mesto. Solidno sta se med Primorci odrezala še Novogoričan Klemen Mahkovic (11., 1813) in Ankarančan Gašper Kragelj (13. 1806).

Sezona je tako končana. 1. julija se bo začel prestopni rok, nova ligaška tekmovanja pa bodo spet na vrsti 11. septembra.


Najbolj brano