Pesjansko dobra nogometna jesen

Nogometaši Dekanov so eno najbolj prijetnih presenečenj drugoligaške jeseni. Potem ko so v prvih osmih tekmah zbrali kar pet zmag in tri remije, jim je v nadaljevanju nekoliko pošla sapa. Kljub temu po 17 odigranih tekmah trdno držijo peto mesto.

Dekančani so jeseni odigrali zelo dobro, najboljši strelec pa je 
bil Luka Stepančič (desno). Foto: Zdravko Primožič/FPA
Dekančani so jeseni odigrali zelo dobro, najboljši strelec pa je bil Luka Stepančič (desno). Foto: Zdravko Primožič/FPA

DEKANI > Več je razlogov, zakaj je letošnja sezona za edinega istrskega drugoligaša uspešna. Še spomladi so izbranci trenerja Alena Šćulca igrali na tretji ravni slovenskega nogometa, jeseni pa so se z ramo ob rami že kosali z najboljšimi moštvi druge SNL.

Gre za pretežno mlado ekipo, ki pa je skupaj rasla že nekaj sezon. Ključ njenega uspeha je uigranost. “Tudi sami smo malce presenečeni, da smo tako visoko uvrščeni. Ampak to ni naključje. Če pogledate sestavo ekipe, lahko ugotovite, da smo fantje že dalj časa skupaj. Dihamo vsi za enega, eden za vse in enkrat se je vse moralo sestaviti,” je o skoraj sanjskem začetku sezone povedal najboljši strelec pesjanov Luka Stepančič.

Strelsko so bili Dekančani odvisni od treh nogometašev. Izstopal je Luka Stepančič z devetimi zadetki, sledita mu Gregor Šćulac (6) in Luka Vekić (5). Tri gole je dodal Marko Krivičić, pet igralcev pa je prispevalo po dva ali en zadetek. Jadran je dosegel 30, prejel pa 21 zadetkov.

A nogomet je poln vzponov in padcev. Nihanja v formi so sestavni del športa in črn niz slabih tekem so imeli tudi Dekančani. Po derbiju z Muro - pred polnimi tribunami na stadionu v Dekanih - je moštvo počasi začelo popuščati. Prava rakova rana so bile uvodne minute tekem, ko so si Primorci vselej dovolili, da so jih nasprotniki presenetili. Že v zgodnji fazi so tako morali loviti rezultat, vedno pa jim ga ni uspelo uloviti. Razne okoliščine so botrovale nizu sedmih tekem, na katerih so Dekančani samo enkrat slavili, po trikrat pa so remizirali in izgubili. “Na začetku prvenstva za manjše napake nismo bili kaznovani. Kasneje se je to obrnilo, črno obdobje pa je bilo posledica slabih uvodnih minut. Večkrat smo se v zaostanku znašli, še preden se je tekma sploh začela. Letos je prvenstvo zares kakovostno in če ne greš v vsako tekmo odločno, si hitro kaznovan,” slabših iger ne zanika Stepančič.

Da bi se Jadran Dekani borili za prvi dve mesti, ki omogočata napredovanje v elitni nogometni razred, bržkone ni pričakovati. Kljub temu si na lestvici druge SNL želijo zlesti še mesto ali dve više. Trenutno so na lestvici peti, zbrali so 30 točk. Pred šestouvrščenimi sosedi iz Sežane imajo štiri točke naskoka, za drugim mestom, ki ga drži ptujska Drava, pa zaostajajo sedem točk, za vodilno Muro pa kar 14 točk.

30 točk in enako število golov so dosegli Dekani.

“Zakaj ne bi bili presenečenje tudi v spomladanskem delu in ostali tam, kjer smo sedaj, ali pa se prebili še kakšno mesto više. Tudi v drugi del sezone bomo šli razbremenjeni, in če se ponudila kakšna priložnost za skok na lestvici, jo bomo vsekakor izkoristili,” je povedal Stepančič, ki je med strelskimi kralji druge SNL.

Dodal je še, da so rezultati posledica ekipnega truda: “S svojimi igrami sem zadovoljen. Vedno je lahko bolje, a moram poudariti, da je za vsako akcijo, za vsak zadetek zaslužna vsa ekipa. Če sam dosežem gol, sem seveda vesel, najbolj pomembno pa je, da zmagujemo kot ekipa.”


Najbolj brano