Olimpija s presenečenjem

Nogometnega premora je konec, za takojšen dvig tekmovalne napetosti pa bo poskrbel kar derbi med Mariborom in Olimpijo. Tudi sicer je vsaka tekma 21. kroga derbi zase, saj se bodo med sabo spopadle ekipe zgornjega in spodnjega dela lestvice.

Reprezentant Roman Bezjak (desno) je nazadnje v Sloveniji igral 
za Celje med letoma 2008  in 2012. Foto: Anze Malovrh/STA
Reprezentant Roman Bezjak (desno) je nazadnje v Sloveniji igral za Celje med letoma 2008 in 2012. Foto: Anze Malovrh/STA

BRDO PRI KRANJU Ker gre za prve uradne tekme po dolgem zimskem premoru, bo prvi spomladanski krog še toliko bolj nepredvidljiv. Za presenečenje in najodmevnejši prihod je včeraj poskrbela vodilna Olimpija, ki je bila pozimi znova tik pred prodajo, vendar je bil tudi nemški kupec neresen. Ljubljančani so dobro skrivali, da se dogovarjajo s slovenskim reprezentantom, napadalcem Romanom Bezjakom, ki je včeraj v Ljubljani sklenil pogodbo do konca sezone, tudi z možnostjo podaljšanja. Zanj se je zelo zagrel trener Safet Hadžić, vendar se Bezjak po prekinitvi pogodbe s ciprskim Apoelom dolgo ni mogel odločiti, kje bo nadaljeval kariero. Zanj so se zanimali v Izraelu in Italiji, aktualna je bila tudi vrnitev k Rijeki, s katero je postal državni in pokalni prvak. Sredi tedna se je odločil za Olimpijo, ki pa bo na jutrišnjem derbiju oslabljena v obrambni vrsti. Zaradi kartonov bosta počivala Miral Samardžić in Macky Bagnack, zamenjala pa ju bosta mladi Koprčan Matija Burin in Daniel Kamy.

Nosilci igre so ostali

Ob najboljši slovenski ekipi sta pozimi ohranili nosilce igre. Pri Olimpiji so ostali najboljši strelec ekipe Ante Vukušić (16 zadetkov), Luka Menalo, Endri Čekiči, Stefan Savić in drugi. Ob tem se je v napad iz Velenja vrnil Haris Kadrić. Maribor je po odhodu svojega najboljšega podajalca Dina Hotića (jeseni sedem podaj) v svoje vrste pripeljal Reneja Miheliča, ki pa še ni nared. Rok Kronaveter je z desetimi zadetki četrti strelec lige. Trener Maribora Darko Milanič ne more računati na Denisa Klinarja in Jasmina Mešanovića, nekaj težav po zvinu gležnja ima tudi Nemanja Mitrović.

3

točke ločijo tri ekipe med sedmim in devetim mestom - Triglav, Tabor in Bravo

Troboj ali štiriboj za obstanek?

V spodnjem delu lestvice se bosta jutri ob 14. uri pomerila sedmi Triglav in deseti Rudar, nato sledi obračun četrtega Celja in drugega Aluminija, ki realno pogledujeta proti poletnemu igranju v evropskem pokalu. Nedelja bo dan za sosede na lestvici. Ob 14. uri bosta na igrišče stopila deveti Bravo in osmi Tabor, zatem pa še razočaranje jeseni, šeste Domžale in peta Mura. Domžale sicer še razmišljajo o vključitvi v boj za evropske pokale, a do tretjega mesta, ki zanesljivo še pelje v Evropo, jih loči kar 13 točk.

Čeprav v Rudarju še verjamejo vsaj v dodatne kvalifikacije, ki jih prinaša deveto mesto, je njihov zaostanek že zelo velik. Zato je bolj realen boj za neposreden obstanek med izenačenim trojčkom Triglav-Tabor-Bravo. Triglav je ostal brez Egzona Kryeziuja in predvsem brez motorja ekipe Davida Tijanića, a pripeljal Erika Gliho, Žana Luko Kocjančiča, Berata Becirija, Armina Ćerimagića ter tudi sinova slovitega očeta Marca Wilmotsa - Mertena in Rena.

Nekaj spremembe je bilo tudi v Sežani, kjer je največja okrepitev novi trener Mauro Camoranesi. Upajo, da bo zadetke namesto Predraga Sikimića dosegal Litovec Karolis Laukžemis. Ljubljanski Bravo je še bolj usmeril pogled na mlajše moči. Ostal je brez izkušenega Darka Zeca, Alena Krcića in Milana Đajića, a je obrambo okrepil z Vanjo Drkušićem in Francozom Emerickom Eckertom (prišel je iz Krškega). Maribor jim je posodil Sandija Ogrinca in Martina Kramariča, včeraj pa je drugi ljubljanski prvoligaš napad okrepil s posojenim igralcem zagrebškega Dinama Rokom Baturino.

Velenjčani so imeli zaradi položaja na lestvici težave z iskanjem igralcem. Tako je trener Andrej Panadić pripeljal sina Matea, Jovana Pavlovića in Dina Škvorca.


Najbolj brano