Ogrevanje pred pravo uro resnice

Jana Tratnika prvi nastop na svetovnem prvenstvu v Angliji čaka že jutri. Idrijski kolesar bo s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem zavrtel pedala v štafeti, ki jo bodo fantje za drugi del ekipne vožnje na čas predali ženski trojici v sestavi Eugenija Bujak, Urša Pintar in Urška Bravec.

Jan Tratnik je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu na 
Norveškem  v kronometru osvojil deseto mesto.  Foto: Profimedia
Jan Tratnik je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu na Norveškem v kronometru osvojil deseto mesto.  Foto: Profimedia

SPODNJI BRNIK > Nova disciplina, za katero zatrjujejo, da ima olimpijski potencial, bo za 29-letnega Jana Tratnika več kot dobrodošlo ogrevanje pred sredinim vrhuncem. Na posamičnem kronometru bo skušal popraviti vtis z zadnjega svetovnega prvenstva (SP) v Innsbrucku, kjer je zaostal za pričakovanji.

“Veliko bo odvisno od dnevne forme. V Avstriji sem plačal davek utrujenosti, ki ji je botrovala kar 64 kilometrov dolga moštvena vožnja na čas. Lahko jo primerjamo s tekaškim maratonom. Lani sem na klubskem kronometru uro in 15 minut vrtel pedala na vso moč. Letos ne bo tako naporno. V mešanih štafetah bom odpeljal 13 kilometrov, proga pa je tehnična. Na kolesu bom 15 minut, kar me ne bo utrudilo. Lahko mi samo koristi, da preizkusim noge in ujamem tekmovalne občutke.”

Jan Tratnik

kolesarski reprezentant

“Na prvenstvu bo veliko odvisno od dnevne forme.”

Kakšna pa so rezultatska pričakovanja od mešane štafete?

“Težko rečem, ker niti ne vem, kakšna bo konkurenca. Vem pa, da imamo močno kombinacijo fantov in deklet.”

Po Touru in dirki po Poljski ste tekmovali le za vzorec ...

“Načrtno je bil v ospredju specifičen trening kronometra. Minuli vikend sem z mešanimi občutki vrtel pedala v Italiji. Prvi dan je bilo zelo vroče in sem na kolesu zakuhal, drugi dan je bilo že precej bolje. Sodeloval sem v 'vlaku,' ki je do zmage popeljal klubskega kolega iz Bahraina Meride Phila Bauhausa. Kot rečeno, vse je bilo podrejeno kronometru, tudi celjenje ran po padcu na Touru. Odnesel sem jo z odrgninami po celi levi strani telesa, bolj trdovratna in moteča pa je bila globoka rana na gležnju, ki sem jo v celoti pozdravil šele pred dobrim tednom dni.”

Torej ste pripravljeni za uro resnice, ki je bila pred letom dni v Avstriji precej trpka?

“V okolici Innsbrucka so bile ceste široke, za zavore je bilo treba poprijeti le pred dvema ovinkoma, sicer je šlo na polno. Trasa v Yorkshiru je bistveno drugačna, precej bolj tehnična. Ceste so ozke, ovinkov je toliko, da si jih težko zapomniš. Veliko je tudi mostičkov, kratkih klancev, in hitrih spustov. Proga bi morala ustrezati eksplozivnim kolesarjem, ki lahko iz ovinka tudi dobro pospešujejo. Osnova je seveda dobra pripravljenost, za kar pa ni bojazni.”

Pred dvema letoma ste na svetovnem prvenstvu na Norveškem z desetim mestom prijetno presenetili, spomladi pa ste na uvodnem prologu dirke po Romandiji ugnali tudi Primoža Rogliča in dosegli prvo zmago na dirkah svetovne serije. Tudi v Švici je bila prva vožnja na čas na zelo tehnični progi, mar ne?

“Kronometer je bil res eksploziven, podobno bo tudi v Angliji. Nasploh imam občutek, da mi od SP tokratna proga še najbolj ustreza. Končni razsodnik bo naposled ura. Na cestni dirki pa bom kar se le da pomagal reprezentančnim kolegom.”


Najbolj brano