Odprla jih bosta Kazahstan in Slovenija

Jutri se bo začel novi cikel kvalifikacij za nastop na prihodnjem evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji. Slovensko izbrano vrsto je za začetek čakala najdaljša možna pot - v Kazahstan.

Slovenska reprezentanca si iz izenačene skupine želi  uvrstiti na 
EP. Foto: STA
Slovenska reprezentanca si iz izenačene skupine želi uvrstiti na EP. Foto: STA

LJUBLJANA > Prvi dan kvalifikacij bo sicer bržčas največ pozornosti požela tekma med branilko naslova Italijo in finalistko zadnjega evropskega prvenstva (EP) Anglijo v skupini C, kjer so še Ukrajina, Severna Makedonija in Malta. Čeprav bodo te kvalifikacije glede na žreb skupin ponudile kar nekaj vrhunskih dvobojev, saj so se ob Italiji in Angliji v istih skupinah znašle na primer Španija in Norveška (slednja je uvodoma zaradi poškodbe ostala brez prvega zvezdnika Manchester Cityja Erlinga Haalanda) ter Nizozemska in Francija, pa so se v zadnjih dneh pojavile zahteve tudi po izključitvi Belorusije iz kvalifikacij zaradi kršenja človekovih pravic. Kot je določil izvršni odbor Uefe, bodo domače tekme Belorusije na nevtralnem terenu in brez gledalcev.

Kvalifikacijski cikel bo jutri zgodaj popoldne po našem času (ob 16.00) odprla tekma Kazahstana in Slovenije, ki si želi priti na prvi veliki turnir po svetovnem prvenstvu leta 2010. Toda podobne načrte glede preboja na turnir v Nemčijo ima še večina od 53 reprezentanc v kvalifikacijah. V njih ne igra gostiteljica Nemčija in Rusija, ki je zaradi vojne v Ukrajini izločena iz tekmovanj.

Ostale skupine

A - Španija, Škotska, Norveška, Gruzija in Ciper;

B - Nizozemska, Francija, Irska, Grčija in Gibraltar;

D - Hrvaška, Wales, Armenija, Turčija in Latvija;

E - Poljska, Češka, Albanija, Ferski otoki in Moldavija;

F - Belgija, Avstrija, Švedska, Azerbajdžan in Estonija;

G - Madžarska, Srbija, Črna gora, Bolgarija in Litva;

I - Švica, Izrael, Romunija, Kosovo, Belorusija in Andora;

J - Portugalska, Bosna in Hercegovina, Islandija, Luksemburg, Slovaška in Lihtenštajn.

Sloveniji je žreb namenil v skupino H, kjer so njene tekmice še Danska, Finska, Severna Irska in San Marino. Že jutri bo v tej skupini skandinavski obračun Danske in Finske, medtem ko bo San Marino gostil Severno Irsko.

“Dobili smo zanimivo skupino, kjer imamo možnosti, da se po dolgem času uvrstimo na veliko tekmovanje. Žreb nam je šel po godu, tudi že s prvo tekmo rešimo to najdaljše potovanje, tako da mislim, da nam je to v prid. Zagotovo pa ne bo lahko,” je pred začetkom kvalifikacij povedal Škofjot Domen Črnigoj.

V kvalifikacijah bo igralo 53 reprezentanc. Uefa ima sicer 53 članic, a je Nemčija kot gostiteljica že uvrščena na zaključni turnir, Rusije pa zaradi agresije v Ukrajini ni bilo v žrebu.

Petar Stojanović upa, da jih bodo navijači prišli podpirat na vsako tekmo in da bodo skupaj izpolnili cilje. “Upam, da bomo začeli tam, kjer smo končali, torej z dobrimi rezultati in dobro igro. Pričakovanja javnosti so velika, ampak enaka so tudi od nas igralcev in trenerjev,” je še povedal Stojanović.

Na možnosti v skupini se je ozrl tudi Jaka Bijol. “To vidim kot veliko priložnost za nas, mislim, da jo moramo izkoristiti. Podcenjevanja ne sme biti, saj imamo v nasprotnem primeru lahko z vsakim tekmecem težave.”

Kvalifikacije bodo imele deset terminov. Prvi je med 23. in 25. marcem, zadnji pa med 19. in 21. novembrom. Na EP se bo uvrstilo deset zmagovalcev skupin in deset drugouvrščenih, zadnja tri mesta pa bodo zapolnile ekipe po dodatnih kvalifikacijah lige narodov marca 2024.

EP v Nemčiji bo med 14. junijem in 14. julijem 2024 v Berlinu, Münchnu, Dortmundu, Gelsenkirchnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Düsseldorfu, Kölnu in Leipzigu.


Najbolj brano