Odločitve ne bo obžalovala

Čeprav je bilo od prejšnjega tedna jasno, da bo najuspešnejša slovenska smučarska tekačica presedlala v biatlon, je imela tiskovna konferenca Anamarije Lampič vseeno velik odmev. V drugi športni karieri bo poskušala uresničiti mladostne želje v disciplini, ki ima skupno osnovo s panogo, v kateri je osvojila tri medalje na svetovnih prvenstvih.

Anamarija Lampič  je sprejela nov športni izziv.   Foto: Smučarska zveza Slovenije
Anamarija Lampič je sprejela nov športni izziv.  Foto: Smučarska zveza Slovenije

LJUBLJANA > Morda bo svojo zbirko odličij na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju vendarle obogatila prihodnje leto v Planici, kar je želja navijačev, prirediteljev in Smučarske zveze Slovenije. Anamarija Lampič je vendarle prepoznaven obraz smučarskega teka in tudi slovenskega športa sploh. Slovenska športnica leta 2020 se o tem včeraj (še) ni opredelila. Verjetno bo precej odvisno tudi od tega, kako se bo znašla v svoji prvi sezoni kot biatlonka.

“Teku na smučeh sem dala vse, kar sem lahko. Vsakdo se znajde pred točko, kjer je treba sprejeti odločitev. Prevladal je biatlon in želja, da tam postanem ena najboljših. Pogledujem naprej. Ne bom pogrevala stvari za nazaj in dogajanj v smučarskem teku. Vem, da v biatlonu ne bom takoj posegla po zmagovalnih stopničkah. Dogodkov ne gre prehitevati, zato se ne bom obremenjevala z rezultati. Tudi če mi ne bi uspelo, pa mi ne bo žal te odločitve,” je povedala Lampičeva, ki je očitno zaprla eno športno poglavje in odprla drugo. Lampičeva pa ne bo ne prva ne zadnja, ki se je iz smučarskega teku preselila v biatlonske vode.

V biatlonu bo morala Anamarija Lampič začeti dobesedno z ničle, na tekmah pokala IBU, preden si bo izborila pravico do tekem svetovnega pokala.

Zgledi vlečejo

V Sloveniji je lahko imela precej zgledov iz bližnje preteklosti. Za Andrejo Grašič, Tejo Gregorin in Tadejo Brankovič je bil tek s puško na ramenih zadetek v polno. Res pa je, da nobena od naštetih ni bila niti približno tako uspešna kot Lampičeva v smučarskem teku. Resda je posebej blestela v sprintih, a je pokazala, da je lahko konkurenčna tudi na razdalji. Sprva je prisegala na klasično tehniko, v zadnjih sezonah pa ji je postavila ob bok drsalni korak, ki je sestavni del biatlonskih preizkušenj.

Morda je Lampičevo navdihnila švedska sodobnica in do sezone 2019/20 tudi tekmica, Švedinja Stina Nilsson, ki je osvojila vse, kar se je osvojiti dalo na velikih tekmovanjih v sprintu, letos pa je dočakala tudi prvo uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala v biatlonu. Za menjavo discipline se je odločila pri 27. letih, kolikor jih bo čez natanko mesec dni dopolnila tudi Lampičeva.

Sicer pa imamo tudi tekmovalca, ki je hkrati zmagoval v biatlonu in smučarskem teku, kot je Ole Einar Björndalen. Legendarni Norvežan je vendarle eden in edini, tako kot je bržkone neponovljiva zgodba o športni preobrazbi Primoža Rogliča iz obetavnega smučarja skakalca v vrhunskega cestnega kolesarja, pri čemer pa imata obe disciplini zanemarljivo malo skupnih točk v primerjavi s smučarskim tekom in biatlonom, ki je v dveh desetletjih doživel silovit razmah.

Strel v polno

Zaradi kombinacije teka in streljanja, dinamike in nenadnih zasukov je močno priljubljen pri gledalcih. Televizija ga ima rada, posledično pokrovitelji, nezanemarljiva sta tudi vpliv vojaške industrije in podjetnost vodilnih v biatlonski zvezi. Če so v smučarskem teku po športnih izhodiščih in gmotni podpori skandinavske države skoraj nedotakljive za preostalo konkurenco, je biatlonska precej bolj razpršena. Zelo dobro so obiskane tekme na tradicionalnih postajah v Srednji Evropi, Nemčiji, Avstriji, na Češkem in nenazadnje tudi na naši Pokljuki.

Očitno pa je odločitev o selitvi pri Lampičevi zorela že nekaj časa. Z italijanskim trenerjem Stefanom Saraccom, s katerim je vzpostavila zaupen odnos, je skupno sodelovanje (na daljavo) veljalo do izteka olimpijske sezone, ki Lampičeve v Pekingu sicer ni osrečila. Kadrovske rošade v biatlonski reprezentanci z zvenečim trenerskim imenom pa so gotovo pripomogle, da je sprejela nov izziv. Najpozneje na igrah v Cortini 2026 pa bo že moč oceniti, ali se je druga kariera obnesla.


Najbolj brano