Oči bodo uprte v koprski dvojec

Danes se na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Szegedu začenja lov na medalje, a tudi olimpijske kvote. Med slovenskim zastopstvom bo pod drobnogledom predvsem kajakaški dvojec Špela Ponomarenko Janič-Anja Osterman.

Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić bosta v 
Szegedu skušali priveslati do olimpijske kvote. Foto: Nina Jelenc
Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić bosta v Szegedu skušali priveslati do olimpijske kvote. Foto: Nina Jelenc

SZEGED > Predolimpijska sezona je v sprintu na mirnih vodah postregla z redkimi števnimi tekmami. Pa še te so bile razpršene, kar je svojevrstni paradoks za šport z lepo olimpijsko tradicijo. Špela Ponomarenko Janič in Anja Osterman sta zadnjič skupaj tekmovali v začetku junija na drugi in zadnji tekmi svetovnega pokala. Resda sta s trenerjem Stjepanom Janićem v tekmovalni spored načrtno uvrstili tudi neolimpijsko preizkušnjo na 200 metrov, a skupne starte v letošnji sezoni bi lahko prešteli na prste obeh rok. Se pa v majhni, a homogeni tekmovalni skupini držijo vodila, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete.

Malo kvot, velika konkurenca

Tako v Poznanju kot v Duisburgu sta se Špela in Anja po dvakrat zavihteli na zmagovalne stopničke. Na 500 metrov, kjer se bosta v Szegedu potegovali tudi za eno od šestih razpoložljivih olimpijskih kvot, sta denimo osvojili drugo in tretje mesto, na čemer lahko gradita optimizem. Na tekmah svetovnega pokala so bili zbrani dejansko vsi najboljši, res pa je, da so (vele)sile še preigravale scenarije, kako bodo razporedile adute v posamezne čolne. V igri bodo olimpijske kvote, realno pa je za Slovenijo na dosegu roke ta prav v ženskem kajakaškem dvojcu, kamor sta Ponomarenkova in Ostermanova usmerili vse sile.

Tudi Fabčič bo lovil Tokio

Danes je v Szegedu prvi tekmovalni dan, kvalifikacije bodo tudi na 200 metrov v ženskem kajakaškem dvojcu. Prvi se bo v vodo podal parakajakaš Dejan Fabčič, ki je zastopal slovenske barve v Riu. Po tekmovalnem premoru bo poskušal ujeti katero od prvih šestih mest v kategoriji KL2 200 metrov, kar bi mu prineslo uvrstitev na paraolimpijske igre v Tokiu. “Spremenili smo tehniko, zavesljaj. Treningi so drugačni, odkar sem začel sodelovati s Stjepanom Janićem. Čoln je bolj stabilen, bolje teče. Upam na dobro uvrstitev,” je povedal parakajakaš iz Podnanosa.

“Šest mest je malo, razlike bodo majhne. Za osvojitev kvote se bo treba res potruditi. Dokazali sva, da lahko poseževa više od šestega mesta, a poglavitni cilj je osvojitev kvote, ki bi omogočila brezskrbne olimpijske priprave v naslednjem letu,” je povedala 38-letna Ponomarenko Janićeva, ki ima že precej izkušenj z lovom na olimpijske kvote. Ne nazadnje je slovenske barve zastopala na treh zaporednih igrah pod zastavo petih krogov, a vselej v enojcu. Pred tremi leti je v Riu osvojila četrto mesto na 200 metrov. Zdaj bo poskušala svoja spoznanja prenesti na 12 let mlajšo Ostermanovo, ki pridobiva tekmovalno zrelost, a tudi ohranja rezultatsko drznost.

“Prvi cilj je osvojitev šestega mesta, ampak meriva više. Če bova šesti, bova zadovoljni, po drugi strani pa si želiva še kaj več,” je povedala Ostermanova, ki je s Ponomarenkovo skoraj vse poletje prebila v Bohinju, kjer se je mudila tudi novozelandska reprezentanca na čelu z najboljšo sprinterko zadnjih let, Liso Carrington. Zaradi zgoščenega tekmovalnega razporeda je bilo hitro jasno, da bodo olimpijske ambicije Špele in Anje povezane le z dvojcem. Tudi na svetovnem prvenstvu bosta tekmovali na 200 metrov, kjer sta na dveh tekmah svetovnega pokala krojili sam vrh.

V enojcih bo težko

“Krajša razdalja nam služi predvsem za izboljšanje tehnike veslanja, tudi sicer razpored obeh disciplin ne bo vplival na ustaljeni tekmovalni ritem. Na 200 metrov se bomo poskušali prebiti neposredno v finale,” je borbeni načrt dvojca razkril Stjepan Janić, ki bo v Szegedu pozorno spremljal tudi predstave Mie Medved. Svoj napredek je pokazala na SP mlajših članic, kjer je zasedla peto mesto na 200 metrov. V Szegedu bo tekmovala na daljši razdalji, 500 metrov. “Vem, da bodo na tem svetovnem prvenstvu vsi v najboljši formi zaradi olimpijskih kvot. Dala bom vse od sebe in naredila, kar lahko,” je povedala Medvedova. Za 20-letno kajakašico Soških elektrarn bo absolutno svetovno prvenstvo predvsem kazalec, kako daleč so tekmice iz svetovnega vrha. V enojcu bo na voljo le pet olimpijskih kvot, ki so v Szegedu bržkone nedosegljive tudi za prekaljenega Jošta Zakrajška (1000 metrov)in Vida Debeljaka (200 m), ki je z divjih vod presedlal na mirne prav zaradi mikavnega olimpijskega izziva. Prihodnje leto bosta na evropskih in svetovnih kvalifikacijah sicer še dve priložnosti, a razpoložljivih olimpijskih vozovnic bo le za vzorec.


Najbolj brano