Obleganje Vinčića in Kovačiča

Promocijska skupina organizatorjev evropskega moškega odbojkarskega prvenstva v Ljubljani je danes obiskala osnovnošolce na Goriškem. Otroci so v Novi Gorici oblegali reprezentanta Dejana Vinčića, v Kanalu pa domačega asa in novo pridobitev italijanske Ravenne, Janija Kovačiča.

Promocijska skupina organizatorjev evropskega  moškega odbojkarskega prvenstva v Ljubljani je danes  obiskala osnovnošolce 
na Goriškem. Foto: Igor Mušič
Promocijska skupina organizatorjev evropskega moškega odbojkarskega prvenstva v Ljubljani je danes obiskala osnovnošolce na Goriškem. Foto: Igor Mušič

KANAL, NOVA GORICA > V sklopu priprav na septembrsko evropsko prvenstvo za odbojkarje v ljubljanskih Stožicah to pomlad promocijska skupina Odbojkarske zveze Slovenije obiskuje osnovnošolce v regijskih odbojkarskih središčih. Po obiskih na Štajerskem in Dolenjskem je danes prvič prišla na vrsto Primorska, obisk v Istri pa skupina načrtuje čez dva tedna.

Najprej je promocijska skupina obiskala novogoriško osnovno šolo Frana Erjavca. V športni dvorani te šole so fantje Salonita pred 23 leti, ko Kanal še ni imel dvorane, igrali nepozabno tekmo lige prvakov z italijansko Modeno, kjer je letos nastopal slovenski kapetan Tine Urnaut.

Otroci so povsem zapolnili igrišče ob dvorani, kjer jim je spregovoril domači organizator igre državne reprezentance, Dejan Vinčić, ki bo tudi v novi sezoni igral za peto ekipo poljskega prvenstva, Czarni Ra dom.

“Odbojka je lep šport, kjer ni kontakta in je zato malo resnih poškodb, vendar je na začetku tehnično morda zahtevnejša od drugih iger z žogo. Preizkusite se v njej in vztrajajte, kot sem tudi jaz. Nisem si mislil, da me bo pripeljala do ravni, ko bo to moje delo, v katerem uživam in s katerim se preživljam. Na začetku sem bil med manjšimi in nekoliko bolj okrogel in so mi namenili vlogo organizatorja. Ob vmesnem izletu v košarko sem vztrajal, vmes sem zrasel in ves trud se mi je poplačal,” je mladim povedal Dejan.

Mlajši učenci so se nato po njegovih navodilih in ob pomoči odbojkaric domačega Gen-I Volleyja, Mirte Velikonja Grbac in Nuše Ferlinc, preizkusili v osnovnih elementih odbojkarske igre.

Promocijska skupina je nato obiskala še Osnovno šolo Kanal, kjer je prvenstvo v Sloveniji in svojo športno pot opisal domači reprezentant - lani najboljši libero v skupinskem delu svetovnega prvenstva - Jani Kovačič. V nadaljevanju so otroci v njegovi družbi vadili osnovne elemente odbojkarske igre in se preizkusili v odgovorih na nekaj vprašanj. Že prvošolčkom je bilo jasno, koliko igralcev šteje odbojkarsko moštvo in kakšno vlogo igra libero.

Kovačič je nato - dobre volje, ker je pred kratkim podpisal pogodbo za prestop iz ACH Volleyja v italijanskega prvoligaša Ravenno - delil podpise na papirčke, majice in roke.

Športni direktor OK Salonit Anhovo Miloš Grilanc je predstavil še dejavnost kluba in njegovo povezanost z osnovno šolo, katere dvorano uporablja. Z odbojko se v Kanalu spoznajo vsi učenci, veliko pa jih trenira že v najnižjih klubskih selekcijah. Majhna kanalska devetletka je na šolskem državnem prvenstvu osvojila celo drugo mesto.


Najbolj brano