Novogoričanke so zmlele Calcit

Prvoligaši so končali redni del prvenstva. Dekleta novogoriškega Gen-I Volleyja so v derbiju vrha premagale kamniški Calcit. Kot prve na lestvici so se neposredno uvrstile v polfinale. V četrtfinalu bosta igrala Salonit in Luka Koper, Ankarančanke pa čaka boj za obstanek.

Po sobotni tekmi je bila Novogoričanka Lana Ščuka (v bloku) veliko bolj zadovoljna od Calcitove  Koprčanke Tine Kaker (v napadu). Foto: Igor Mušič
Po sobotni tekmi je bila Novogoričanka Lana Ščuka (v bloku) veliko bolj zadovoljna od Calcitove Koprčanke Tine Kaker (v napadu). Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

Krka : Salonit Anhovo 3:1

Dvorana Marof, gledalcev 150 sodnika Ortl (Polzela) in Vrenko (Šempeter); po nizih: 25, 21, -17, 21.

Salonit Anhovo: Živanović 5, Česnik 9, Nanut (libero, 2 napaki), Karnel, Kavčič 5, Čabarkapa 22, Tomić 9, Vrtovec 17. Trener: Igor Šimunčić.

Novo mesto Kanalci se že tretji teden soočajo z zdravstvenimi težavami in poškodbami. Zato od tekme, na kateri svojega položaja na lestvici niso mogli ne izboljšati ne poslabšati, niso pričakovali veliko. Povsem drugačno je bilo izhodišče Novomeščanov, ki so želeli ubraniti peto mesto pred nevarnimi zasledovalci iz kranjske Hiše na kolesih, kar jim je tudi uspelo. Salonit, pri katerem najboljši igralec Fran Peterlin in prvi libero Danijel Šarić sploh nista stopila na parket, bi z nekaj več zbranosti lahko dobil izenačen prvi niz Po težavah v drugem se je v tretjem spet vrnil v igro, v četrtem pa je gostom, ki zaradi bolezni in poškodb že dalj časa trenirajo v okrnjeni zasedbi, zmanjkalo energije in natančnosti. Skoraj trije tedni premora bodo prišli cementarjem zelo prav, v četrtfinalu pa jih nato spet čakajo Dolenjci.

Prva DOL ženske

Gen-i Volley : Calcit 3:0

Mestna dvorana gledalcev 100 sodnika Novak (Dvor) in Tomec (Nm); po nizih: 18, 16, 25.

Gen-I Volley: Kovačić 6, Ferlinc 1, Zbičajnik 2, Perić, Lucas 1, Velikonja Grbac 6, Kolbl 3, P. Blažič 8, Zampedri (libero, 1 napaka), Grudina 10, Ščuka 18. Trener: Vasja Samec Lipicer

Nova Gorica Čeprav za domačinke, ki so si že prej zagotovile prvo mesto po rednem delu prvenstva in s tem neposreden vstop v polfinale, dvoboj ni imel pravega tekmovalnega naboja, Gorenjkam niso ničesar podarile. Od dvoboja ta čas najboljših ekip v Sloveniji (polfinalist in in četrtfinalist evropskega pokala challenge) je bilo pričakovati več rezultatske negotovosti, kot ga je ponudil, še posebej, ker so Kamničanke želele zmagati in se s tem tudi same pridružiti igranju v polfinalu. Na parketu pa je bilo - kljub nekoliko premešani zasedbi domačink, ki so želele pred povratno evropsko tekmo v Turčiji vsaj malo spočiti nosilke igre - kmalu videti, da so Primorke trenutno za razred pred domačo konkurenco. V prvem in drugem nizu so ves čas zlahka prebijale obrambo gostij in dosegale točke z vseh položajev. Za stabilnost ekipe je skrbela na vseh položajih izvrstna Lana Ščuka, v bloku sta bili čvrsti Tina Grudina in Mirta Velikonja Grbac, v napadu pa sta si delo razdelili Isabel Kovačić in rezervistka Dajana Lucas. Igro je dobro vodila in ob tem še odlično servirala druga organizatorka Zala Zbičajnik, na sprejem je prišla rezervistka Pia Blažič, članici prve postave Klara Perić in kapetanka Tina Lipicer Samec pa sta počivali.

Nekaj težav je bilo le v tretjem nizu, v katerem so Kamničanke vodile do končnice, a so se po tem domačinke z ostrimi in natančnimi servisi naredile dokončen preobrat, ki je pomenil tudi slovo Kamničank od drugega mesta. Najboljša novogoriška igralka Lana Ščuka že z optimizmom pričakuje naslednjo evropsko tekmo v Turčiji: “Vesela sem, da smo prvi del prvenstva sklenile z zmago in da je potek tekme omogočil, da so priložnost dobila tudi dekleta s klopi. Dobro so jo izkoristila, kar bo vsem prišlo prav pred težko sredino povratno tekmo polfinala pokala challenge v Turčiji pri Aydinu, kjer bomo potrebovale svežino. Tja odhajamo s solidno popotnico dveh osvojenih nizov. Smo v formi in imamo dovolj znanja, da odigramo še eno enakovredno tekmo in poskusimo presenetiti. “

Za Calcit so zaigrale tri Primorke - organizatorka Špela Marušič, njena sestra, sprejemalka Polona Marušič (štiri točke) in blokerka Tina Kaker, ki je bila s sedmimi točkami ena najboljših v vrstah gostih.

“Danes smo pokazale premalo. V športu so vzponi in padci, vendar v svojo kakovost ne dvomimo. Če nam je uspelo priti v pravo formo pred finalom slovenskega pokala, nam to lahko uspe tudi v prvenstvu. V sezono smo veliko vložile. Izkušnje iz tekem srednjeevropske lige in iz evropskega pokala challenge se bodo slej ko prej pokazale. Cilj še vedno ostaja boj za naslov prvaka - pa čeprav bomo na tej poti morale tudi skozi četrtfinale,” je po tekmi povedala koprska blokerka.

Luka Koper : NKBM Branik 0:3

Dvorana OŠ Koper, gledalcev 100 sodnika Zajec (Lj) in Hodžić (Kp); po nizih: -21, -13, -15.

Luka Koper: Đukić 2, Raić 4, Kušar (libero, 1 napaka), Isanović 13, Letnik, Jeretič, Simčić (libero 4 napake), Kocet 1, Jović 2, Cvetanović 10. Trener: Dragan Grmača.

Koper Domačinke so si že pred tekmo zagotovile šesto mesto in igranje v četrtfinalu, Mariborčanke, ki so že vso sezono boljše, pa so v boju za drugo mesto morale zmagati. Temu primeren je bil potek dogodkov na igrišču. Gostje so z boljšim servisom takoj prevzele pobudo in niso niti za trenutek dovolile Primorkam, da bi se približale izenačenju. Štajerska ekipa je pokazala precej večjo kakovostno širino. V dresu Luke Koper sta se s favoritinjami enakovredno kosali le Iman Isanović in Marina Cvetanovič.

SIP : Ankaran Hrvatini 3:0

Dvorana OŠ Šempeter, gledalcev 70 sodnika: F. in T. Mesarič (oba Ms); po nizih: 28, 15, 24.

Ankaran Hrvatini: Tozan (libero, 4 napake), Krstić 5, Angelini 7, Medved (libero, 0 napak), Pavič 13, Cerovac 1, Ćorić 14, Trobec 9, Barut. Trener: Sebastijan Mikša.

Šempeter Ankarančanke so se zelo trudile, da bi ubranile sedmo mesto pred Puconci, kar jim je s športno srečo uspelo, tako da bodo boje v skupini za obstanek začele z najboljšo popotnico. Z zmago bi same odločale o svoji usodi. V prvem in drugem nizu so Primorke v štajerskem Šempetru večino časa imele niti igre v svojih rokah, a so bile, ko se je lomil izid, premalo natančne, kar so izkušenejše in kakovostnejše domačinke izkoristile. Kljub temu se je zadnji krog rednega dela prvenstva za Ankarančanke razpletel ugodno. Druga ekipa Calcita je namreč Puconcem z dvema osvojenima nizoma odščipnila eno točko in omogočila Primorkam izpolnitev zastavljenega cilja po rednem delu prvenstva.

Boji v skupini za obstanek se bodo pričeli konec tedna. Letošnja novost je vključitev dveh najboljših ekip iz prve B lige v to fazo tekmovanja. Tako bodo Ankarančanke že uvodoma spoznale drugo ekipoprve B lige - Zreče.


Najbolj brano