Novogoričanke premagale Mariborčanke

Novogoriške odbojkarice so s 3:1 premagale Novo KBM Branik iz Maribora, kar je pozdravilo letos rekordnih 950 gledalcev. Zadnji niz se je končal s 25:19. Novogoričanke so si s tem priborile četrto tekmo za naslov prvaka, ki bo v torek v Mariboru.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Četrti niz je sprva naznanil potop Gen-I Volleyja, ki je imel enake težave kot v Mariboru. Po slabem sprejemu servisa ni prišel do pravih napadalnih udarcev, lahke žoge, ki so priletele na mariborsko stran, pa so gostje hvaležno izkoristile. Na srečo so se Primorke po začetnem šoku pobrale in vrnile z enako mero. Na 13. točki so Mariborčanke ujele in spet se je začel boj v slogu točka - izenačenje. Razigrala se je Pia Blažič in po dveh njenih asih in napadih Tine Grdina ter Tine Lipicer Samec so Primorke prišle do štirih točk prednosti. Delo je nato nadaljevala Lana Ščuka in Gen-I Volley je s solino prednostjo treh stopil v končnico (20:17)

Novogoričanke so po napadu Pie Blažič prišle v ugoden položaj za zaključek tekme - 13:18. Mariborčanke so vse stavile na Izo Mlakar, ki pa je svojo žogo zapravila in podarila zaključno akcijo Primorkam. To je z asom nato realizirala Lana Ščuka in veselje v Novi Gorici se je začelo.

Novogoriške odbojkarice so izgubile tretji niz s 24:26. Mariborčanke so zaostanek znižale na 1:2. V tretjem nizu so Novogoričanke dobro začele. Organizatorka Zala Zbičajnik, ki je v končnici sezone zamenjala poškodovano prvo dirigentko Klaro Perić, se je dokončno uigrala z ofenzivnim delom ekipe, ki je posebej močna v realizaciji visokih žog, katerih je bilo na prvih dveh finalnih tekmah premalo. Zanesljiv servis in sprejem sta omogočala raznovrstnost v napadu in s tem raztegovanje mariborskega bloka. V vsaki akciji je točko dosegla druga novogoriška igralka. Ko je bilo najtežje, je žoga šla k skoraj 40-letni kapetanki Tini Lipicer Samec, ki je najboljše očitno prihranila za konec prvenstva, saj je uspešno prebijala blok tekmic, katerim bi skorajda lahko bila mati.

V končnici so sicer Mariborčanke Primorke dohitele na 16. točki. Izkoristile so obdobje svojega boljšega servisa, v katerem je do izraza prišla najboljša slovenska napadalka Iza Mlakar, ki je bila na prvih dveh tekmah za Novogoričanke v ključnih trenutkih neustavljiva. Začelo se je obdobje izenačene igre in čakanja, kdo bo prvi naredil usodno napako. Do izenačenja na 24. točki je bil dvoboj povsem odprt. Žal je nato napako na servisu naredila Teja Kolbl, Iza Mlakar pa je nato z asom zapečatila usodo Primork v tretjem nizu.

Gen-I Volley je drugi niz dobil s 25:21. V začetku so imele Novogoričanke težave s sprejemom mariborskega servisa, a so kmalu vzpostavile ravnotežje. Medtem so se skoraj napolnile tribune. obisk se je približal številki 1000. Dekleta so prišli podpret tudi odbojkarji Salonita. Trener Vasja Samec Lipicer je zaupal začetni postavi. Ko so imele Novogoričanke servis, je počivala prosta igralka Patrizia Zampedri, v blok pa je prihajala Tini Grudina uspešno na pomoč Nuša Ferlinc. Gen-I Volley je v nadaljevanju niza tudi glede nevarnosti servisa vzpostavil ravnotežje. Ena ključnih igralk NKBM Branika Anastasiya Bezsonova je imela težave s sprejemom in je morala na klop. Počasne žoge iz obrambe Štajerk so odprle prostor za nekaj dobrih novogoriških blokov in protinapadov. V končnici niza je trener gostij Bruno Najdič spet vrnil v igro Bezsonovo, a bistvene spremembe razmerja moči ni dosegel. Na koncu so sicer gostje pritisnile s servisom, a je domači trener v obrambi umaknil Pio Blažič in jo nadomestil s Tejo Kolbl. Novogoričanke so zdržale pritisk in organizirale dobre akcije. Tri izredno pomembne zadnje je rutinirano zaključila kapetanka Tina Lipicer Samec, ki je dokazala, kaj pomenijo bogate izkušnje - tudi iz finala lige prvakov na vrhuncu njene bogate kariere.

Novogoriške odbojkarice so dobile prvi niz s 25:21. Zadnji napad za ta uspeh je zaključila kapetanka Tina Lipicer Samec. V končnico niza so Novogoričanke že prišle s petimi točkami prednosti. Novinka v prvi postavi finalne serije, Pia Blažič, je po sanaciji poškodbe kolena spet pokazala hitrost in eksplozivnost iz začetka sezone. Uspešno je zamenjala na prvih dveh finalnih tekmah nerazpoloženo Isabel Kovačič. Vsekakor je dodala svoje k temu, da so Mariborčanke precej redkeje prišle do svoje igre kot na prejšnjih dveh tekmah.

Uvodoma so novogoričanke igrale dobro in povedle z 8:5. Vzdušje je ob dekletih dvignila tudi novogoriška godba na pihala. Na tribunah sta moči združili domača navijaška skupina Goriške strele in Salonit cement boysi. Sodelovanje obeh skupin je pričakovati tudi jutri ob 17. uri, ko se bo v Kanalu moška vrsta Salonita borila za bronasto odličje z Mariborčani.


Najbolj brano