Ostaja še ena tekma

Odbojkarice Gen-I- Volleya so imele na prvi tekmi polfinala evropskega pokala challenge priložnost za zmago. Dobile so prvi niz, potem pa so naredile preveč napak. Popravni izpit bo v sredo v Turčiji.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novogoričanke je na izenačeni tekmi preobratov dokončno pokopal slab začetek petega niza, ko so že zaostajale z 1:6. Turkinje jim niso več dovolile, da bi se približale in so tekmo nato gladko dobile. Dve uri in 17 minut potenja je bilo za Gen-I Volleya zaman, a ostaja vtis, da je turški Aydin premagljiv.

V povprečju deset centimetrov nižje Primorke bi morale tekmo dejansko dobiti s 3:0, za kar so imele več priložnosti. Žal so bile dovolj natančne le v prvem nizu. Potem jim je zmanjkalo svežine, višje gostje pa so uveljavile svojo prednost.

V drugem nizu so Novogoričanke imele prvo in drugo zaključno žogo, a so se Turkinje uspele rešiti. Tina Lipicer Samec je nato imela akcijo za novo zaključno žogo za izid 26:25, a je udarec končal izven igrišča, darilo pa je v nasprotni akciji izkoristila kar 202 cm visoka zvezdnica Turkinj, Dominikanka Elizabeth Martinez in priborila Aydinu izid 1:1.

Tretji niz je bil nazadnje izenačen pri izidu 23:23, potem pa so visoke Turkinje ustavile najboljšo Novogoričanko Lano Ščuka, v nasprotnih napadih pa je bila spet usodna Martinezova.

Športna dvorana Nova Gorica, gledalcev 380, sodnika: Takaičvili (Gruzija) in Kozić (BiH).
GEN-I Volley: Kovačič 7, T. Blažič, Ferlinc, Zbičajnik, Perić 3, Zaplotnik, Lucas 2, Velikonja Grbac 12, Kolbl, P. Blažič, Lipicer Samec 14, Zampedri, Grudina 12, Ščuka 21.
Aydin BBSK: Martinez 11, Kasapoglu, Gonzalez Lopez 14, Durukan, Nikolova 13, Akyaldiz 1, Turkkan, Demirhan 1, Dal, Özbek 1, Sazlidere, Ural, Düzceler 2, Martinez 24.

V četrtem nizu je domači trener Vasja Samec Lipicer z zamenjavo organizatorke igre in napadalke spremenil ritem in dosegel preobrat. Zala Zbičajnik, ki je zamenjala Klaro Perić, je dobro delila žoge, Dajana Lucas pa je bila v obrambi in napadu bolj zanesljiva od Isabel Kovačić. V bloku je Tini Grudina prišla na pomoč Mirta Velikonja Grbac. Novogoriška igra je postala hitrejša, ob tem pa so domačinke na servisu in v napadu dosledno ciljale Elizabeth Martinez, ki je nizke žoge vse slabše sprejemala in jo je moral turški trener potegniti iz igre. Novogoriški preobrat je dobil nov zagon s serijo odličnih servisov Lane Ščuka, po katerih so se razigrale vse Primorke. V končnico so prišle z veliko prednostjo 20:14 in jo zanesljivo ohranjale. Zaključno žogo je priborila Dajana Lucas, ki je nato niz tudi zaključila s 25:16.

Po izenačenju v nizih je Gen-I Volleyu v petem nizu očitno zmanjkalo moči in zbranosti. Že na začetku je bilo pritiska s servisom na Aydin, ki je imel v igri ob Martinezovi občasno še tri igralke visoke, nad 190 cm, premalo.


Najbolj brano