Konec dobro, a spomladi še bolje

Mas Tech bo v svoji prvi drugoligaški sezoni prezimil v sredini lestvice. Osmo mesto ne more biti razlog za zadovoljstvo, vendar je četa trenerja Badžima v zadnjih krogih zbrala kar deset točk več kot najbližji zasledovalec, tako da si je vseeno prislužila pozitivno oceno.

Ankarančani (oranžni) so bili pred vrati nasprotnikov pogosto nespretni Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ankarančani (oranžni) so bili pred vrati nasprotnikov pogosto nespretni Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ANKARAN > Pred začetkom drugoligaškega tekmovanja je bilo moč pričakovati, da bo novinec v ligi potreboval nekaj časa, da se privadi na višji nivo. Mnogi so se spraševali, kako bo zapolnjena vrzel, ki je v napadu nastala po dokončni prekvalifikaciji Saše Jakomina iz nogometaša v ribiča. Toda prav v fazi napada so Ankarančani pokazali še največ, čeprav so sredi sezone nepričakovano ostali tudi brez nezadovoljnega Elvisa Šahinovića, ki je bil še v prejšnji sezoni prvi strelec tretje SNL zahod. Podobno kot kapetan Matej Valenčič je Šahinović, ki se sicer še ni uradno razšel s klubom, prispeval svoj delež predvsem na začetku sezone, medtem ko so v končnici jesenskega dela uspehi prišli po zaslugi perspektivnega napadalnega tria Tadej Mihalič-Mark Božič-Matej Zemljak. Prva dva sta dosegla po štiri zadetke, tretji pa tri.

AH Mas Tech je jesen končal na osmem mestu s petimi zmagami, tremi remiji in sedmimi porazi. Dosegel je 24 in prejel 28 zadetkov. Pred Šampionom, ki je na devetem mestu, ki vodi v tretjo ligo, ima deset točk prednosti. Za Kalcerjem, ki je na drugem mestu, ki vodi v kvalifikacije za prvo ligo, pa ima enajst točk zaostanka. Na lestvici fairplaya je na četrtem mestu.

Med tema dvema obdobjema so bili oranžno-modri v krizi in poldrugi mesec niso zabeležili zmage. Trener je tedaj reagiral, serija treh zaporednih polnih izkupičkov pa kaže, da je potegnil prave poteze. Sicer je bil Vlado Badžim, ki vedno goji napadalno igro, že od začetka sezone prisiljen nenehno spreminjati enajsterico. Bolj kot poškodbe ali kazni so na zamenjave vplivale prepogoste napake v obrambi. Nedvomno je moštvu veliko lažje priti do točk, če ne dobi vsakič gola že iz prve prekinitve.

Prehod s štirih na tri igralce v obrambi je bil prvi korak v pravo smer, saj je ekipa pridobila stabilnost in samozavest. Izkušena Simon Klun in Jan Pahor sta s to spremembo dobila več svobode v igri, kar sta dobro izkoristila s podajami napadalcem. Pahor je dosegel štiri gole iz prekinitev, že z malce več sreče pa bi jih lahko še dvakrat toliko. Pohvaliti velja vratarja Mateja Paala, ki je kljub vsem napakam soigralcev ostal dovolj zbran in miren.

Največ težav so imeli Ankarančani na sredini igrišča, kjer se je poznala odsotnost Admirja Kršića, ki je po operaciji križne vezi šele pred dnevi začel z rehabilitacijo. Dean Kolarič, Saša Šestić, Ivo Stipaničev, Marko Vukelić in Marko Grižonič (do poškodbe) so tudi zaradi nenehnih sprememb v postavi nihali skupaj z vso ekipo, bolje je bilo v zadnjih jesenskih krogih.

Tudi uprava kluba je po začetku sezone dodala še nekaj kamenčkov v mozaik, saj se je nekdanji koprski mladinec Aleksander Ilič vrnil iz Nemčije, položaj zadnjega zveznega igralca je zasedel marljivi Gambijec Ousman Koli, konkurenco v napadu pa sta zaostrila Roy Rudonja in Tim Vodeb. Od preostalih Filip Gomboc ni najbolje izkoristil priložnosti za igro na začetku sezone, medtem ko so Dražen Vidaković, Boštjan Pepelko in Bernard Čosić igrali le za vzorec. Mas Tech si za prvo jesen v drugi SNL zasluži zaključno oceno dobro, toda spomladi mora biti še bolje. SJ


Najbolj brano