(Ne)srečen petek trinajsti

Ni konec, dokler ni konec, so si ob padcu Primoža Rogliča včeraj najbrž mislili slovenski kolesarski privrženci, ki bodo morali za skupno zmago na dirki po Španiji trepetati še v današnji gorski etapi.

Primoža Rogliča danes čaka dan resnice Foto: Profimedia
Primoža Rogliča danes čaka dan resnice Foto: Profimedia

TOLEDO > Ni veliko manjkalo pa bi se petek 13. izkazal kot nesrečen dan za rdečo majico. Primož Roglič se je z moštvenimi kolegi zapletel v padec 65 kilometrov pred ciljem, potem pa so nastopili trenutki zmede. Najkrajšo so potegnili prav v moštvu Jumbo Visma, Nemec Tony Martin je moral celo odstopiti. Bližnje srečanje z zidom je doživel tudi slovenski as. “Pred nami se je zgodil padec, ki se mu nisem mogel izogniti. Moral sem zamenjati kolo in nato pritisniti na pedala v lovu na tekmece,” je povedal Roglič, pred katerim so bili tako ali pa še bolj napeti trenutki kot v sredo. Nesreča pač (v kolesarstvu) nikoli ne počiva. Tudi na pretežno ravninskih etapah, kot je bila včerajšnja.

Za še večjo dramo so poskrbeli kolesarji Movistarja z drugim in tretjim v skupnem seštevku, Špancem Alejandrom Valverdejem in Kolumbijcem Nairom Quintano, ki sta se z moštvenimi kolegi izognila padcu in narekovala ritem. V Movistarjevi skupini je bil tudi Tadej Pogačar (UAE), Roglič pa je brez pomoči moštvenih kolegov zaostal skoraj dve minuti. V lovu se je sicer lahko zanesel na Astano s še enim osmoljencem pri skupinskem padcu, Kolumbijcem Angelom Lopezom, a vprašanje je, kakšen bi bil razvoj dogodkov, če ne bi bilo ukazov od zgoraj.

Skupina z Valverdejem je nato počakala Rogliča, ki je tudi s pomočjo avtomobilskega zavetrja ujel priključek. V ospredju pa je med ubežniki ostal včerajšnji zmagovalec, Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep). Skupina favoritov je zaostala pet sekund. Danes bomo videli kakšne posledice je pustila 19. etapa. Karavano čaka pred jutrišnjo zmagovalno parado v Madridu še zadnja gorska preizkušnja. Klanci niso prestrmi, a v etapi ni skoraj niti metra ravnine.


Najbolj brano