Nemci ubranili zmago v Oberstdorfu, Slovenci brez kolajne

Nemški smučarski skakalci (1000,8 točke) so na zadnjem dejanju na srednji skakalnici svetovnega prvenstva, tekmi mešanih ekip, priredili presenečenje in ubranili zlato iz Seefelda 2019. Slovenci Nika Križnar, Bor Pavlovčič, Ema Klinec in Anže Lanišek (954,8) so zaostali za pričakovanji in ponovili četrto mesto, a so bili zelo oddaljeni od stopničk.

Anže Lanišek (drugi z desne)  je dobro skakal  na tekmi mešanih 
ekip, slabše pa je šlo (z leve)  Boru Pavlovčiču, Niki Križnar in Emi 
Klinec.  Foto: Profimedia
Anže Lanišek (drugi z desne) je dobro skakal na tekmi mešanih ekip, slabše pa je šlo (z leve) Boru Pavlovčiču, Niki Križnar in Emi Klinec.  Foto: Profimedia

OBERSTDORF > Nemški kvartet Katharina Althaus, Markus Eisenbichler, Anna Rupprecht in Karl Geiger je v Oberstdorfu presenetil in ponovil zmago izpred dveh let. Že v tisti ekipi so svetovni prvaki postali Althausova, Eisenbichler in Geiger, novinka Rupprechtova pa je upravičila pričakovanja in z odliko opravila svoje delo.

Skupno so nemški skakalci že na četrtem prvenstvu zaporedoma na tekmi mešanih ekip osvojili svetovni naslov. Srebro je pripadlo Norvežanom, ki so za zmago zaostali za 5,2 točke, bron pa Avstrijcem, ki so bili od zmage oddaljeni 14,6 točke.

Medtem pa so si Slovenci, katerih cilj in želja je bila kolajna, saj so bili eni izmed favoritov na tem SP, nabrali kar 46 točk zaostanka za Nemci, za zmagovalnim odrom pa 31,7 točke.

Anže Lanišek je svoje delo opravil z odliko, Nika Križnar in Bor Pavlovčič sta bila solidna, zalomilo pa se je novopečeni svetovni prvakinji Emi Klinec, ki že na ženski ekipni tekmi dan po posamični ni pokazala svojih najboljših predstav, danes pa je naredila večji napaki, je potrdil tudi "nadomestni selektor" skakalk Anže Lavtižar, ki je vskočil po pozitivnem testu na virus sars-cov-2 selektorja Zorana Zupančiča.

Kapetan ekipe Lanišek je bil po tekmi s svojimi nastopi lahko zadovoljen, manj z novim četrtim mestom, ki jih ima, kot pravi, že vrh glave.

"V prvi seriji sem imel zelo težke razmere, moj skok ni bil slab. V finalu pa je bilo odlično. Ne glede na vse, moram biti danes s svojimi skoki zadovoljen. Upam, da smo se kaj naučili iz teh četrtih mest. Malo sem bil napet na vrhu skakalnice, ker sem vedel, da znamo mi to bolje opraviti. Mislim, da smo bili sposobni skočiti na stopničke," je v izjavi za nacionalno televizijo po tekmi dejal najboljši slovenski skakalec to zimo, ki je dan prej na isti napravi osvojil bron, in dodal: "Gremo dalje, v Planici čez dve leti bomo spet napadali medaljo."

"Danes sem opravil dva solidna skoka. Ne morem biti navdušen, ne morem pa biti razočaran. Verjetno smo si vsi želeli medaljo, a to se danes žal za nas ni izšlo. 'Borbamo' dalje!" pa je dejal Pavlovčič.

Tudi selektor moške vrste Robert Hrgota je povedal, da v slovenskem taboru s četrtim mestom niso zadovoljni, želeli so medaljo. "Anže je nastopil odlično, sploh finalni skok je bil njegov najboljši tu. Res je pokazal, da je v formi, da se zna zbrati. Pokazal je, iz kakšnega testa je. Bor je bil dvakrat malo pozen pri odskoku, ampak nič hujšega. Nismo zadovoljni s četrtim mestom, cilj je bila medalja, vendar razen Anžeta danes skoki niso bili na ravni, da bi jo lahko osvojili," je dejal glavni trener.

"Nika je danes pokazala dva lepa skoka, stopnjevala nastop iz poskusne serije, medtem ko se je Ema povsem izgubila z občutki. Pozitiven test na koronavirus trenerja, vsakodnevno testiranje, kolobocije okrog tega ... vse to je na njej očitno pustilo več posledic in bo morala kakšen dan več prespati," je za TV Slovenija dejal Lavtižar.

Z današnjo tekmo so se skakalci poslovili od srednje naprave, po dnevu premora jih čaka selitev na veliko skakalnico. V torek dekleta čakajo kvalifikacije, v sredo ob 17.15 pa je na sporedu premierna tekma za skakalke na veliki napravi.


Najbolj brano