Nekateri na toplem, drugi doma

V kajakaštvu na mirnih in divjih vodah se je že začelo olimpijsko odštevanje. Potencialni slovenski reprezentanti za Tokio so v zimskem pripravljalnem obdobju razkropljeni zlasti po toplejših krajih sveta. Tudi v Avstraliji, kjer konec tedna slalomiste čaka prva tekma nove sezone.

Kajakašica Urša Kragelj se postopoma vrača po poškodbi. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakašica Urša Kragelj se postopoma vrača po poškodbi. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

NOVA GORICA > V deželi tam spodaj se ta čas na pripravah mudi lepo število reprezentantov, ki gojijo visoke (olimpijske) cilje pred novo sezono. Med njimi sta tudi koprski sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki imata vozovnici za Tokio že v žepu. Slovenske barve bosta gotovo zastopali v kajakaškem dvojcu. Tako kot v preteklih sezonah na začetku leta pod taktirko Stjepana Janića vadita v že preverjeni bazi v Avstraliji, kjer februarja in marca nabirata kilometrino. Kako močni sta v primerjavi s konkurenco, bi lahko pokazali že majski tekmi za svetovni pokal in junijsko evropsko prvenstvo. Tekmovalni vrhunec pa je seveda načrtovan za začetek avgusta, ko bodo v Tokiu na sporedu tekme v sprintu na mirnih vodah.

Slalomisti na divjih vodah se bodo za olimpijske medalje udarili že konec julija, pri čemer je lov na vozovnice za Japonsko bolj ali manj odprt v vseh štirih kategorijah. Posebej zanimivo bi utegnilo biti med kanuisti, kjer se bosta za eno prosto mesto predvidoma soočila lanski evropski prvak Benjamin Savšek in bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva Luka Božič. Član Soških elektrarn je pretekli mesec že vadil v Londonu, ki bo sredi maja gostil evropsko prvenstvo in razrešil zadnje neznanke o potnikih v Tokio. Za olimpijsko lestvico pa bodo upoštevali še dva sklopa izbirnih tekem, ki bosta med 10. in 20. aprilom v italijanski Ivrei oziroma Tacnu.

Solkanski uvod

Po običaju bo otvoritveno mednarodno tekmo nove sezone v slalomu na divjih vodah pri nas gostil Solkan, kjer se bodo čez mesec dni, 21. in 22. marca, pomerili za točke ICF rankinga. V Kajakaškem centru na Soči bo od 19. do 22. avgusta sicer tudi evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

“Letos so izbirne tekme še en mesec prej kot v preteklih letih, kar pomeni manj časa za treninge, ki jih potrebujem. Po prihodu iz toplih krajev sem običajno potreboval kar nekaj časa, da sem se sestavil, zato sem se letos odločil drugače. Več sem želel vaditi na progah, kjer se bom boril za reprezentanco in olimpijske igre. V Londonu sem imel odlične razmere. V Evropi nam gre na roko tudi topla zima, ki dopušča trening na divji vodi,” je povedal Božič, ki se v ponedeljek podaja v francoski Pau, kjer bo sredi junija tekma za svetovni pokal.

V klubski odpravi bodo še trije olimpijski kandidati, kajakaš Niko Testen, kanuistka Alja Kozorog in kajakašica Urša Kragelj, ki je sorazmerno dobro okrevala po operaciji rame. Zdaj seveda pride težji del, ko bo treba roki povrniti moč in gibljivost iz časov pred poškodbo. V vlogi favoritinje za osvojitev olimpijske vozovnice med kajakašicami pa je nedvomno aktualna svetovna prvakinja Eva Terčelj, ki se pod taktirko solkanskega trenerja Jerneja Abramiča pripravlja v Združenih arabskih emiratih.

Al Ain je sicer že nekaj zadnjih let baza slovenskih slalomistov, preostali, ki se odločijo za trening v toplih krajih, pa praviloma izberejo Avstralijo, kjer jih čakajo tudi prve pregledne tekme z močno konkurenco. Konec tedna bo tako na olimpijski progi v Penrithu pri Sydneyju na sporedu odprto prvenstvo Avstralije, kjer bo poleg Savška tekmoval tudi aktualni olimpijski podprvak med kajakaši Peter Kauzer, ki je v deželi tam spodaj že od konca decembra. Kako blizu oziroma daleč je nekaterim že uveljavljenim imenom v članski konkurenci, pa bo v Penrithu preveril mladinski svetovni prvak, kanuist Soških elektrarn Nejc Polenčič.


Najbolj brano