Neizkoriščena žoga za polfinale

Prvoligaško odbojkarsko dogajanje je postreglo s tremi izredno zanimivimi obračuni primorskih ekip. Kanalci z zmagovito serijo ostajajo v boju za drugo mesto, Ankarančanke so v boju za obstanek prvič premagale Koprčanke, dekleta Gen-I Volleya pa so kljub zaključni žogi za polfinale obstala v četrtfinalu.

Dalibor Tomić v akciji Foto: Igor Mušič
Dalibor Tomić v akciji Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

Salonit Anhovo : Panvita Pomgrad 3:2

Športna dvorana Kanal, gledalcev 350 sodnika Melavc in Vrenko (oba Šempeter v S. dolini); po nizih: 24, -22, -21, 17, 12.

Salonit Anhovo: Ilić 10, Česnik, Jereb 1, Šarić (libero, 1 napaka), Karnel, Basaneže 8, Čabarkapa 22, Tomić 12, Vrtovec 20. Trener : Andrej Urnaut.

KANAL Derbi kroga tekmecev za mesto pod vrhom je upravičil pričakovanja. Tudi tokrat med že vso sezono precej izenačenima ekipama v dveh urah in 20 minutah ni manjkalo preobratov, spet pa se je na veselje lepo napolnjenih kanalskih tribun potrdila letošnja tradicija, po kateri v medsebojnih dvobojih ekipi dosledno izkoriščata prednost domačega parketa.

Že prvi niz je postregel s pravo napetostjo. Po izenačenem vstopu v končnico (18:18) so Prekmurci prvi prišli do zaključne žoge, a je vseeno povedel Salonit. V drugem nizu je negotovost trajala do izenačenja na 22. točki. V nadaljevanju so gostje izkoristili slab domač servis in izenačili skupni izid. V tretjem in četrtem nizu so cementarji naredili ogromno napak. Domači trener Andrej Urnaut, ki je v drugem delu sezone ostal brez enakovrednih menjav na položaju napadalca in sprejemalca (odhod Saše Gadnika in poškodba Sergeja Drobniča), je poskušal z menjavami organizatorja igre in blokerjev spremeniti potek dogodkov, a nikomur ni šlo posebej od rok. V odločilnem petem nizu sta ekipi zamenjali strani pri Salonitovem vodstvu 8:6. Gostje so zadnjič zagrozili pri izidu 11:10, tedaj pa je odgovornost v napadu s tremi natančnimi akcijami prevzel domači kapetan Dejan Čabarkapa, prednost pa je Salonit ubranil. Kapetan je dogajanje strnil takole: “Tekma bi se morala za nas uspešno končati že prej. Po naših slabih servisih in številnih tehničnih napakah bi se prav lahko s 3:1 veselili gostje. Glavna spodbuda za nas je, da smo se kljub vsemu izvlekli in še enkrat pokazali psihološko trdnost.”

Triglav Kranj : GEN-I Volley 0:3

Dvorana Planina v Kranju, gledalcev 100 sodnika Mohorčič in Štamcar (oba Mokronog); po nizih: -23, -23, -18.

Gen-I Volley: Filiputti 7, Godnič 4, Gadnik 11, Nanut, Rijavec, Paliska 8, Kavčič 3, Perović 7. Trener: Matjaž Stanič.

KRANJ Odbojkarji iz Prvačine so z novim domačim trenerjem Matjažem Staničem v Kranju dosegli izredno pomembno zmago v boju za obstanek. Z novimi točkami so spet pustili za sabo zadnjo Krko in v nadaljevanju sami odločajo o tem, ali si bodo uspeli zagotoviti prvoligaške kvalifikacije. Primorska ekipa je dobro servirala, pri čemer se je v prvem nizu posebej odlikoval izkušeni Andraž Paliska. Veliko akcij Kranjčanov so Primorci ustavili že z blokom, v katerem je bil najučinkovitejši Daniel Filiputti. Po dobrem prvem nizu je iz krize v začetku drugega goste z odličnimi servisi rešila okrepitev iz Salonita, napadalec Saša Gadnik. Potem je spet začel delovati blok gostov, v protinapadu pa je bil v ključnih trenutkih za vodstvo v nizih z 2:0 uspešen Ivan Perović. V tretjem nizu so Primorci so začetno vodstvo ubranili in zdržali do konca.

Prva DOL ženske

Aliansa : Gen-I Volley 3:2

Športna dvorana v OŠ Šempeter v Savinjski dolini, gledalcev 200 sodnika Mesarič (MS) in Miklošič (MB); po nizih: -21, -19, 17, 20, 14).

Gen-I Volley: Ferlinc 18, Zbičajnik, P. Marušič 10, Uršič, Bavdaž 5, Kolbl 8, Đukič 1, Velikonja Grbac 22, Š. Marušič 2, Simčič libero, 3 napake), Gubaš 1, Spačal 14. Trener : Alen Bektašević

ŠEMPETER Novogoriškim odbojkaricam ne bo uspelo ponoviti lanske sezone, v kateri so prišle celo do brona. Letos se je sezona za Gen-I Volley že končala, saj je po dveh urah in desetih minutah dramatičnega boja v odločilni tretji četrtfinalni tekmi ostala do konca bolj zbrana ekipa Alianse iz Šempetra v Savinjski dolini. V boju izenačenih ekip (v rednem delu sta obe zbrali enako število točk) so odločale malenkosti, dnevna forma in domač parket. Primorke, ki letos na Štajerskem še niso zmagale, so imele v petek lepo priložnost. Vodile so že z 2:0, zelo razigrani sta bili blokerki Nuša Ferlinc in Mirta Velikonja Grbac, ki sta skupaj dosegli kar 40 točk. V napadu pa je solidno igrala tudi veteranka Katarina Spačal. V odločilnem petem nizu se je Primorkam nekajkrat ponudila priložnost za zmago, saj so povedle z 12:8 in prve prišle do zaključne žoge. A domačinke so se ubranile, nato pa so z izrednim servisom in z zaključnim asom Tali Lekše prišle do polfinala.


Najbolj brano