Napad na vrh kombinacije

V Argentini se te dni začenjajo snežne priprave ženske smučarske reprezentance za novo sezono. V kombinaciji in slalomu je prva dama ekipe Novogoričanka Ana Bucik, ki želi v zadnji sezoni, ko je kombinacija še v programu svetovnega pokala, doseči ali preseči lani doseženo tretje mesto.

Novogoriška smučarka Ana Bucik želi v zadnji sezoni kombinacije 
vsaj ponoviti lansko tretje mesto. Foto: Igor Mušič
Novogoriška smučarka Ana Bucik želi v zadnji sezoni kombinacije vsaj ponoviti lansko tretje mesto. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Ano Bucik smo se pogovarjali tik pred odhodom, ko je na ljubljanskem Institutu za medicino in šport zaključila testiranja telesnih sposobnosti.

Ali že pogrešate sneg?

V kombinaciji že na zmagovalnih stopničkah

Novogoričanka Ana Bucik, ki je 21. julija dopolnila 25 let, je članica Smučarskega kluba Gorica. Na letošnjih olimpijskih igrah je bila z enajstim mestom najboljša Slovenka v kombinaciji. Njen 21. veleslalomski čas predstavlja drugi slovenski olimpijski dosežek ZOI 2018. V svetovnem pokalu je presežek naredila s tretjim mestom v kombinaciji v Lenzerheideju. V tej konkurenci sta bila njen slalomski oziroma veleslalomski vrhunec deveto oziroma 25. mesto.

“Sedaj ga res že pogrešam, saj smo bili nazadnje na snežnem testiranju nove opreme konec junija. Sledilo je nekaj dopusta na morju, potem pa že priprave. Odsotnost od snega je bila ravno prav dolga, da imam sedaj spet željo po vrnitvi v zimsko okolje.”

Kaj so vam prinesle priprave?

“Ekipa in osnove dela so bile skoraj enake kot lani, nekaj pa je bilo personalnih in programskih sprememb. Tina Robnik in Ana Drev sta zaradi poškodb večinoma delali po posebnem programu, ostala dekleta, ki smo že nekaj časa skupaj, pa smo se pod vodstvom nove kondicijske trenerke Nike Radjenović spodbujale pri premikanju svojih meja naprej. Nikoli še ni bilo tako težko, a sedaj sem močnejša, kot sem bila lani v enakem obdobju. Preizkusila sem se tudi v zame novih disciplinah športnega plezanja in gimnastike. Priprave sem preživela zdrava, načrte pa sem v celoti izpolnila. Upam, da bom novo dodatno moč in osvojene spretnosti znala prenesti na sneg.”

Šele v argentinski zimi bo verjetno tisti pravi preizkus nove opreme. Kaj pričakujete?

“Teh novih preizkusov se veselim, ker sem se že na spomladanskih testiranjih smuči in čevljev novega proizvajalca, Salomona, hitro prilagajala drugačnemu in boljšemu materialu. Doslej sem s tem, kar so mi ponudili, zelo zadovoljna, seveda pa bodo v zimskih razmerah potrebni še dodatni preizkusi modelov in nastavitev. Posebej me veseli, da sem našla pravi čevelj, ki je pri izbiranju najbolj zahteven del opreme. V njem že zdržim, tudi če je zelo tesno zapet.”

V argentinsko Ushuaio odhajate že vrsto let. Zakaj poleti trenirate prav tam?

“Ker so tam najboljše proge za trening v zimskih razmerah, vsaj za nas, ki smo pretežno doma v tehničnih disciplinah, ob tem pa imamo na voljo dovolj dolge strmine tudi za vadbo hitrih disciplin, kolikor je potrebujemo za priprave na kombinacijo. Ker je smučišče le malo nad morjem, se ne utrudimo tako hitro kot na nam bližnjih ledenikih in lahko v istem številu dni naredimo precej več, kot bi ta čas v Evropi. Sneg je primerljiv z zimskim v Evropi, spremenljivo vreme pa poskrbi, da se že pred sezono navajamo na različne razmere.”

Kolikor nam je znano, Lisca ni več vaš glavni osebni pokrovitelj. Kako boste finančno izpeljali sezono?

“Trenutno tečejo dogovori in iskanja nadomestne rešitve, vse skupaj pa ta čas prav nič ne vpliva na moje delo, ki bo v tej sezoni še bolj kakovostno. V dogovoru s strokovnim štabom je moj oče svoje delovne obveznosti uskladil tako, da bo med sezono z mano na snegu še pogosteje kot doslej. Odhaja tudi v Argentino - kot pomoč na terenu in sodelavec trenerske ekipe. Tako kot vselej doslej mu popolnoma zaupam.”

Kaj si želite pred novo sezono?

“Zvišati želim celoten ritem smučanja in si popolnoma prilagoditi opremo. V zadnji sezoni, ko je v koledarju svetovnega pokala še kombinacija, si želim vsaj ponoviti najboljši lanski dosežek - tretje mesto, ali pa ga celo izboljšati. Cilj v slalomu je, da se vrnem tja, kjer sem v predlanski sezoni že bila. To pomeni ustalitev med 15 najboljšimi in kakšen preboj med deseterico in proti zmagovalnim stopničkam. V veleslalomu bi se morala ustaliti med 30 najboljšimi.”


Najbolj brano