Na startu Bucikova in Slokarjeva

S tradicionalnim veleslalom na avstrijskem ledeniku Rettenbach nad Söldnom bodo sezono svetovnega pokala odprla dekleta. Prvo slovensko orožje bo Gorenjka Meta Hrovat, visoko meri Novogoričanka Ana Bucik, ajdovska mojstrica slaloma Andreja Slokar pa je lani že pokazala, da se tudi med redkeje postavljenimi vratci dobro znajde.

Andreja Slokar bo V Söldnu tekmovala prvič. Foto: Igor Mušič
Andreja Slokar bo V Söldnu tekmovala prvič. Foto: Igor Mušič

SÖLDEN > Sobotno dogajanje v Avstriji bo ob 9.45 in ob 13. uri neposredno prenašal drugi program naše nacionalne televizije. Največ je v Söldnu pričakovati od Kranjskogorčanke Mete Hrovat, lani devete v skupnem seštevku svetovnega pokala v veleslalomu, kar je bil najboljši slovenski dosežek. Pred letom dni je sezono odprla s šestim mestom, na domači kranjskogorski strmini pa je bila tretja.

Primorki pravita, da sta dobro trenirali

Slovenska številka dve v tej disciplini je Novogoričanka Ana Bucik, lani 21. v skupnem seštevku svetovnega pokala. “Vedno se veselim, ko lahko začnemo tekmovati, saj je pripravljalno obdobje v našem športu zelo dolgo. Zagotovo je še kakšna stvar, ki jo lahko popravim in izboljšam, a smo zadnje dni trenirali zelo dobro. Upam, da sem nadgradila lansko smučanje in komaj čakam, da vidim, kam sodim,” pravi Bucikova. 21. mesto je dosegla tudi na lanskem uvodu v sezono. Tina Robnik iz Luč je sposobna vrhunskih prebliskov, vendar ji je lani zaradi težav z zdravjem manjkala kontinuiteta. Sölden je končala v snegu, pred štirimi leti pa je bila na ledeniški uverturi deveta. Mlada Slovenjgradčanka Neja Dvornik se med elito še uveljavlja, söldenska debitanka pa je Ajdovka Andreja Slokar, ki je lani blestela v slalomu, kjer je bila peta na svetovnem prvenstvu. Spomladi je s 15. mestom v veleslalomu v Jasni pokazala, da se tudi med redkeje postavljenimi vratci vse bolje znajde. “Prvič bom sezono na najvišji ravni začela že oktobra, kar je zame nekaj povsem novega. Gre za novo pričakovanje glede tega, kako uspešna bom tako zgodaj. Na treningih sem dala od sebe vse, kar sem lahko,” se Slokarjeva zaveda skoka v neznano.

7

slovenskih tekmovalcev bo nastopilo na uvodu tekmovalne sezone

Vodja reprezentanc Janez Slivnik je pred prvo tekmo optimist: “Težav z zdravjem in poškodbami ni. Po tem, kar sem videl na terenu, smo konkurenčni ostalim ekipam.”

Naša dekleta so na prizorišču oktobra opravila dva sklopa treningov in so se jesenskemu ledeniškemu snegu dobro prilagodila. Meto Hrovat letos vodi Italijan Livio Magoni, ki je v svetovni vrh pred leti popeljal Tino Maze, lani pa je bil na čelu ekipe zmagovalke svetovnega pokala, Slovakinje Petre Vlhove. Vodja slovenske ženske tehnične ekipe Sergej Poljšak, upa, da so odlične septembrske razmere na ledenikih z obilico slovenskih dni treninga dale dobre smučarske temelje za sezono.

Glede financ so mirni

Slovenska reprezentanca bo letos po finančni plati mirno vstopila v sezono z glavnim pokroviteljem, zavarovalnico Generali, ki že prej individualno podpirala tudi Slokarjevo.

V boju za vrh na uvodni tekmi sezone se lahko zgodi marsikaj. Prva favoritinja na papirju je sicer lanska zmagovalka uvoda in cele veleslalomske sezone, Italijanka Marta Bassino in za njo prvi zasledovalki lanske sezone, Američanka Mikaela Shiffrin in Francozinja Tesaa Worley.

Seveda ne gre pozabiti, da vstopamo v olimpijsko sezono in da so misli, pa tudi tempiranje forme, pri najboljših tekmovalkah usmerjene proti februarju in igrah v Pekingu. Dotlej naj bi Hrovatova popravila tudi svoj položaj v slalomu in superveleslalomu.


Najbolj brano